Nyolcvanmillió forintos támogatás a filmnek

2006.02.02. 23:45
A Nemzeti Filmiroda 2005-ben 167 magyar, külföldi és koprodukciós alkotás miatt adott ki adóigazolást - számolt be a szakminiszter a 37. Magyar Filmszemle keretében tartott sajtótájékoztatóján.
Bozóki András a jelenlegi kormányzati ciklus egyik legjelentősebb eredményeként jellemezte a külföldi filmes befektetéseket vonzó filmtörvényt. "Megteremtődött a jogi környezet ahhoz, hogy ugrásszerűen növekedhessen a külföldi produkciók által itt hagyott forintok mennyisége", ami szerinte a magyar filmgyártás és bérmunka megújulásával jár. Az intézkedések eredményeként a külföldi gyártók pénzügyi kedvezményekhez juthatnak, ami a koprodukciók és a nemzeti filmek számára is többletforrásokat teremt.

A Nemzeti Filmiroda 2005-ben 2,8 milliárd forintról állított ki adóigazolást, összesen 167 magyar, külföldi és koprodukciós alkotás miatt, vagyis ekkora közvetett állami támogatásban részesült a magyar filmipar.

A filmtörvény megalkotása óta tizenötször több pénzt, 2005-ben 22,3 milliárd forintot költöttek Magyarországon filmgyártásra; ekkora összegben kaptak a magyar filmiparban működő és ahhoz kapcsolódó vállalkozások, szakemberek megrendeléseket.

Bozóki András azt mondta, hogy az állami költségvetés 2006-ban összesen 6,5 milliárd forintot szán a filmszakma közvetlen támogatására; ezzel az összeggel Magyarország az EU-országok között az első hitelprogramot indított. Az audiovizuális ipar versenyképességének növelését célzó program hatására Budapesten és vonzáskörzetében több helyszínen stúdióépítés kezdődhet.

A kormány a filmtörvénnyel elfogadott, adóvisszatérítéssel ösztönzött támogatási rendszer folytatásaként az idén a Magyar Fejlesztési Hitelbankkal közösen tízben foglal helyet. Az idei, 37. Magyar Filmszemlén az alkotások költségeiben a legnagyobb szeletet a 43 százalék közvetlen és 16 százalékos közvetett, összesen 2,5 milliárd forint állami támogatás jelenti.

Nyolcvanmillió átmeneti támogatás

Bozóki András arról is beszámolt, hogy a kormány benyújtotta a filmes vagyon és a filmjogok rendezését célzó törvénymódosítást. Az állami tulajdonban lévő, stratégiailag fontos cég, a Mafilm és a Magyar Filmlabor átkerül a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz. Ezenkívül az állami tulajdonú stúdiókban készült filmalkotások vagyoni jogait a Magyar Nemzeti Filmarchívum kezelésébe adják.

A magyar filmművészet támogatására nyolcvanmillió forintos kiegészítő programcsomagról tett bejelentést Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön a 37. Magyar Filmszemlén a budapesti Millenáris parkban tartott sajtótájékoztatóján

A tárca 25-25 millió forinttal támogatja a márciusban-áprilisban megrendezendő, nemzetközi versenyfilmes mustrává váló Titanic Filmfesztivált, illetve az őszi Pécsi Filmünnepet.

A minisztérium tízmillió forinttal segíti a győri székhelyű Mediawave Alapítvány projektjét: a Nyitott Dokumentumfilm Archívum a rendszerváltó demokráciák dokumentumfilmjeinek összegyűjtését és nyilvánossá tételét szolgálja. Az adatbázis feldolgozásához a filmek jelentős részének digitalizálása szükséges.

Bozóki András bejelentette továbbá: ötmillió forinttal támogatnak különféle, fiataloknak meghirdetendő ösztöndíj-programokat a forgatókönyvírás, produceri képzés és új technológiák alkalmazása terén. Az ösztöndíj az Európai Unió MEDIA programján belüli intenzív kurzusokon, filmes képzési programokon való részvételt tesz lehetővé. A miniszter egy új kitüntetésről is beszámolt: az általa alapított a Mozgókép Ifjú Mestere díjat, idén először Gauder Áron rendező kapta a Nyócker című filmért. A díj a minőségi művészi teljesítmények elismerését célozza a pályakezdő alkotók között; egyszeri háromszázezer forintos juttatás jár vele. A díjat a filmszemle idején működő diákzsűri ajánlására adományozzák.