Bridget Jones újra támad

2004.11.10. 22:27
Helen Fielding brit újságírónő a kilencvenes évek közepén tömeghisztériát indított el naplóregényével, amelynek főhőse egy harmincas éveiben járó, állandóan súlyproblémákkal küszködő, egyedül álló londoni nő. Fielding regénye beindította az azóta unalomig koptatott szingli témakör taglalását és az előnyeiről és hátrányairól szóló spekulációkat. A regényből film készült Renée Zellweger főszereplésével, a filmből pedig folytatás. A Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! díszbemutatója kedd éjjel volt Londonban, mától a magyar mozik is játsszák.
1813-ban jelent meg Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye, 1995-ben készült el a Simon Langton-féle nagysikerű BBC-feldolgozás, Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével. Annak ellenére, hogy Firth saját bevallása szerint sohasem olvasta a forgatás előtt a Jane Austen-klasszikust, Mr Darcyként nők százezreinek szívét dobogtatta meg Angliában.

#alt#

Körülbelül ugyanebben az időben egy bizonyos Helen Fielding, aki korábban a BBC televíziós újságírójaként dolgozott, elkezdett egy regényt egy Bridget nevű harmincas londoni fogyókúrajunkie-ról, aki kétségbeesetten keresi az igazit. Rengeteg különálló sztori hemzsegett a fejében, így hát gondolt egyet, és kölcsönvette egyik kedvenc olvasmánya, a Büszkeség és balítélet központi cselekményét, hogy erre a szálra fűzhesse fel saját regényét.

A Bridget Jones naplóját 2001-ben filmesítették meg Renée Zellwegerrel a főszerepben. Mark Darcyt természetesen Colin Firth, Daniel Cleavert Hugh Grant játszotta. Amerikai színésznővel Bridget szerepében a tengerentúlon is sikert aratott a napló filmváltozata (Bevált recept. Lásd még: Négy esküvő és egy temetés, Sztárom a párom). Fielding második regényének, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!nek a filmváltozatát ma mutatják be a magyar mozik, Londonban kedd éjjel volt a díszbemutató.

Csuromvizes vörös szőnyeg

A zuhogó londoni esőben a jelenleg barna hajú Zellweger és filmbéli partnerei, Hugh Grant és Colin Firth cuppogtak végig a Leicester Square-i Odeon mozi elé kiterített vörös szőnyegen. A vörös, aranyhímzésű, pántnélküli ruhában és aranyszínű magassarkúban egyensúlyozó színésznő odakiáltott a rajongóknak: "Esernyőt kellett volna hoznom!"

A díszbemutatóra összeverődött tömeg az eső ellenére lelkesen kurjongatott ahogy a - többnyire brit - sztárvendégek végigvonultak a mozi bejárata felé. Ozzy Osbourne, Robbie Williams, Elton John, Bill Nighy, az énekesnő Jamelia, a Music Televisionből ismert Davina Macall és Helena Bonham-Carter is a meghívottak között volt.

#alt#

Bridget álmainak férfija, Mark Darcy, azaz Colin Firth feleségével érkezett a bemutatóra, Hugh Grant pedig, aki a nőfaló Daniel Cleaver szerepét játssza mindkét részben, a szakadó esőben nyomorgó tömegre utalva így nyilatkozott: "Azt mindig tudtuk, hogy az emberek kíváncsiak voltak a második részre, de azt nem, hogy ennyire." A negyvennégy éves színész Jemima Khannal, a pakisztáni krikettbajnok-politikus Imran Khan volt feleségével jelent meg.

Zellweger, aki kilenc kilót hízott a szerep kedvéért, elmondta: "Különleges élmény ilyen sok embert boldoggá tévő szerepet játszani."

Előrejelzések szerint a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! több mint kétszázmillió dolláros bevételre számíthat. A rendezője, Beeban Kidron elmondta, hatalmas felelősség volt megcsinálni a második részt, de "nem annyira idegtépő, mint végigsétálni a vörös szőnyegen". Kidron elődje az előző részben Sharon Maguire volt.

A szakadék

Az eredeti regény szerzője, Helen Fielding a londoni díszbemutatón kijelentette, hogy a történet 2004-ben is ugyanolyan aktuális, mint a kilencvenes években volt.

"Az egész Bridget Jones-sztori egy szakadékról szól, ami két dolog között tátong: az egyik, hogy az emberek mit gondolnak, milyeneknek kéne lenniük, a másik pedig, hogy milyenek valójában. Ma is olyan anorexiás tinédzserek reklámozzák a samponokat, akik a reklám szerint az edzőteremből egy értekezletre, onnan meg a konyhába sietnek, hogy összecsapjanak egy jó kis tizenkét személyes vacsorát. Semmi sem változott."

A díszvendégek között volt még Elton John, Robbie Williams és Ozzy Osbourne. Az is kiderült, hogy Ozzy felesége, Sharon Osbourne igazi Bridget-rajongó. "Imádom! Legalább tízszer láttam az első részt" - lelkendezett.

Vegyes fogadtatás
Az angol kritikusok nem voltak kivétel nélkül elragadtatva a Bridget Jones-folytatástól. James Christopher, a The Times írója szerint a film "tele van ezer éve jól ismert komikus helyzetgyakorlatokkal, és szörnyen sekélyes", majd hozzátette, attól tart, a rajongók csalódni fognak a második részben. David Edwards a The Mirrortól viszont azt írta, hogy a Mindjárt megőrülök! jobb az első résznél és egyenesen "az év legjobb brit vígjátéka". A Daily Mail kritikusa egyetértett ezzel, sőt kijelentette, hogy a film "minden idők legnagyobb brit sikere lesz". Sharon Hendry, a The Sun női mellékletének szerkesztője pedig úgy vélte: a texasi születésű Zellweger brit kiejtése "jobb, mint bármelyik hollywoodi színésztársáé". Az angol moziba járók egyébként egy nappal később nézhetik meg Bridget Jones legújabb kalandjait, mint a magyar nézők; náluk csak holnaptól vetítik a filmet.