Hagymás bab, sör-virsli verseny, varázslat

2008.06.30. 11:20 Módosítva: 2008.07.03. 17:43
Hiába istenítik a rajongók a "magyar Piedonét", Bujtor István nem ment el a második gárdonyi Bud Spencer & Terence Hill-rajongói táborba, ahol tavaly Újréti László (Terence Hill örökös magyar hangja) volt a díszvendég. A Santana-koncert miatt családias hangulatú találkozón a virslievő Bud Spencer-hasonmások mellett olyanok is voltak, akiket a két színész filmjei hoztak össze.

Pénteken, szombaton és vasárnap filmes idézetektől és egy piros Buggy motorzúgásától volt hangos a gárdonyi Sport Beach: a Magyar Bud Spencer-Terence Hill Fan Klub itt rendezte meg a 2. Bud Spencer & Terence Hill Rajongói Fesztivált. Az egyenpólóba öltözött fiatalok legtöbbje a húszas-harmincas korosztályt képviselte - ők azok, akik nyolcévesen, másolt videókazin látták először a Szuperzsarut és a Nincs kettő négy nélkült, és azóta is évente újranézik.

Kékszemű Terence Hill-hasonmást egyet sem láttunk, mackós alkatú Bud Spencer-imitátorból annál több volt (főleg a bárpult és a pókerasztal környékén, így ezek tényleg úgy néztek ki, mint a kamionos büfék és a kaszinók, amiket páros mindig szétver a filmekben). Az igazi Spencer—Hill-rajongó két legfontosabb tulajdonsága öt perc beszélgetés után kiderült: verhetetlen a sörivásban, és minden szituációban képes benyögni a leginkább odaillő mondatot valamelyik filmből.

A rajongói klub 2000 szeptemberében alakult meg, az Index mozifórumán. A tagság 2001-ben hozta össze Gyulán az első sör-virsli versenyt, amit azóta még öt követett (a hetedik most lesz, július végén), a gárdonyi strandra pedig 2006-ban hívták le először az ország Bud Spencer- és Terence Hill-rajongóit. "Tavaly Újréti László, Terence Hill magyar hangja volt a díszvendég, idén Bujtor Istvánt szerettük volna elhívni, de nem vállalta el - avat be a szervezés nehézségeibe Kovács Imre - Ő komoly színésznek tartja magát, akinek a szinkronmunka sajnos huszadrangú dolog."

"Hatvan hardcore rajongó jött el, őket a pólóikról lehet felismerni" - számolgat Imre, de a pontos adatokkal már bajban van, mert a találkozó résztvevői ugyanolyan lila karszalagot kaptak a kempingben, mint akik strandolni jöttek, de közben megnézték, mi ez a nagy hangoskodás meg röhögés. "A kemény magon kívül még nagyjából 100-an voltak itt. A tavalyi létszámhoz képest ez kevés. Az ingyenes Santana-koncert ma nagy konkurencia volt, de eleve nehézkesen indult a szervezés. A tavalyi szervezők közül sokan már nem vállaltak semmit idén, és nem volt agyonreklámozva a találkozó. A legsikeresebb nap eddig a péntek, a Spencer Hill Magic Band esti koncertjén több százan itt voltak."

A szerény részvétel ellenére a hangulatra szombaton sem lehetett panasz. A szervezők a filmekhez kötődő vetélkedőket szerveztek: banánevő versenyre, hasonmásversenyre és szinkronversenyre is jelenkezhetett, aki megunta a hagymásbabot. A virslievés győztese a tavalyi címvédő, Medve lett, aki 11 virslit és 2,4 liter sört pusztított el 8 perc alatt (tavaly 19-et evett meg, de szerinte azok kisebbek és finomabbak voltak). A Különben dühbe jövünkben a két főszereplő sör-virsli versennyel döntötte el, kié legyen a piros Buggy, így Medve nyereménye az, hogy Siófokon júliusban vezethet pár óráig egy Buggyt. Jogsija nincs, de azt mondta, megoldja valahogy.

A jelmez- és a szinkornverseny győztesei, Carter doki és Piedone társaságában - Klikk!

A hasonmásversenyt Néma Elefánt nyere meg, aki a Nyomás utána! military-pólós rosszarcújának öltözött be, és bónuszként eljátszotta a film nyitójelenetét is: "Erre jön nekem a két gorillája. Jack, a bika és Mick, a buldózer. Rám mászott mind a kettő. Nekivetettem a hátamat a falnak, előrántottam a késemet és elkezdtem őket cikk-cakkban nyirbálni."

Nagy sikert aratott a szinkronverseny is, ahol a rajongónak felváltva kellett folytatni a kivetítőn pergő filmrészletek párbeszédeit. Mozifanatikusként mindig is imádtam a Bud Spencer—Terence Hill-filmeket, de az én tudásom ("- Lebukott egy emberünk Alaszkában. - Kár érte, kiváló ügynök volt." illetve: "Páncélautó igen, páncélautó igen") ide kevés volt. A legjobbak még Anulu halandzsázását is képesek voltak utánozni a Kincs, ami nincsből, de győztes csak egy lehetett: a westernkalapos Császár Zoli, aki nemcsak hiba nélkül egészített ki minden idézetet, de volt, hogy már régen véget ért a jelenet, és ő még mindig nyomta fejből a párbeszéd folytatását, a közönség legnagyobb örömére.

"Nem tudnám eldönteni, Bud és Terence közül ki a szimpatikusabb. Nekem ők szinte már egyetlen személynek számítanak, akik egymás abszolút ellentétei, de mégis kiegészítik egymást" - fejtegette Zoli a filmek vicces bunyói mögött rejlő jin-jang filozófiát. Zoli amúgy egy ideje már nem számolja, hányszor nézte újra a páros filmjeit, de rávilágított még egy összefüggésre: ha épp van barátnőd, radikálisan lecsökken a nosztalgikus filmnézésre szánt időd. Túl kézenfekvő kijelentésnek tűnt, hogy a lányokat nem érdeklik a Bud Spencer—Terence Hill-filmek, ezért másoknál is rákérdeztünk a hagymásbabzabáló páros és a csajok viszonyára.

A két szakállas ikon - Még több Bud Spencer-póló a galériában!

"Vannak női rajongók is a klubunkban, igaz, most egyet sem látok" - néz körül a BSTH fan klub egyenpólóját viselő Józsi, aki a bárpultnál sörözik a barátaival. "Terence ugye egy kékszemű, jópofa macsó, ő biztosan bejön a csajoknak. De ha nem, akkor is ott van a komolyabb, mackósabb Bud. És a bunyókat szerintem mindenki viccesnek tartja." Egy kis nyomozással végül megtudtuk, hogy a rendezvényre ellátogató lányok is nagy Spencer-Hill-fanok, és nem csak a Puffin lekvárért rajongó barátjukat kísérték el Gárdonyba. A klubnak évek óta egyre több női pólót kell nyomtatnia, és találkoztunk a parton olyan párral is, akik fél éve pont egy Spencer Hill Magic Band-koncerten jöttek össze.

Van persze olyan rajongó is, akinek rossz emlékei vannak, ha a nők és Terence Hill filmjei kerülnek szóba. Előd szakítósblogba illő sztorit mesélt nekünk: a tavalyi találkozón olyan apácajelmezben indult a hasonmásversenyen, amit együtt készítettek a párjával. "Az ötlet igazából az övé volt - idézte fel Előd a jelmez történetét - Teljesen olyan volt, mint Terence Hill apácaruhája az És megint dühbe jövünkben. A sapkát én csináltam, de a komolyabb varrómunkát már a barátnőm. Sajnos amikor szétköltöztünk, magával vitte a jelmezt is."

"A Buggy nem egy csajozós járgány, még akkor sem, ha a Totalcar Népítélet rovatában minden kabrióról ezt írja a tulaja" - magyarázta Kovács Krisztián, aki azóta szeretett volna egy 67-es, piros homokfutót, amióta először látta a Különben dühbe jövünket. "Ha megfigyeled, Bud Spencer és Terence Hill nem vetélkedtek egymással soha a csajokért, sőt a szerelmi szál általában ki is maradt a filmjeikből. Téged sem érdekeltek tízévesen a lányok, csak a Matchboxok, nem?" - teszi fel a nagy kérdést a Buggy boldog tulaja, miközben Gárdony határában nyolcvannal száguldozunk. "Na ezek a filmek pont azoknak szólnak, akik megmaradtak örök gyereknek, még harmincévesen is repülőgépmaketteket készítenek, és a kedvenc filmjük alapján választanak második kocsit a családi autó mellé."