Bujtor István, a balatoni Keresztapa

2007.07.03. 00:21
A Pogány madonnából tudjuk, hogy Ötvös Csöpit mindenki ismeri a Balatonon, és, mint kiderült, ez az őt megformáló Bujtor Istvánnal sincs másképp. A színész nem volt hajlandó megverekedni velünk, helyette burleszkbe hajló üldözést folytathattunk utána az északi parton, miközben új filmjének, A szerencse fiának előkészületeit lestük meg Kenesén és Füreden.

Bujtor Istvánt és néhány fős csapatát autentikus környezetben, a balatonkenesei Marina Port kikötőjében egy daru tövében találtuk. A stáb a Szerencse fia című Ötvös Csöpi-film forgatásához válogatta a gyerekszereplőket és filmbéli anyukájukat. A próbajelenet Csöpi legendás problémamegoldó tehetségére alapozott: a kis Ricsi anyukája arra kéri őt, hogy helyettük magyarázza el a fiúnak, hozzámegy egy német kuncsafthoz, és kiköltözik vele Németországba.

Bujtor István, a balatoni Keresztapa

"De gyerekek, ez annyira maszek, hogy nem szeretném, ha kikerülne a világűrbe" - dörrent ránk egyből Bujtor, mikor előkaptuk a kamerát és elkezdtünk forgatni. A Pogány madonna és a Hamis a baba óta megőszült színész fehér kalapja és feltűrt inggallérja mögül nemcsak minket, a gyerekeket is határozottan kordában tartotta: "A többi gazember figyel, hogy hogy csinálja a Bálint, mert ugyanazt kell nektek is majd" - magyarázta tömören.

Jól tudsz nézni!

A próba végeztével bemutatkoztunk, de mikor, ahogy már telefonon is bejelentettük, egy közös verekedős jelenetre szerettük volna felkérni, ha lehet, még jobban elzárkózott előlünk: "Arra térjünk vissza karácsonykor!" - tiltakozott, hisz a múlt héten eléggé megütött valakit. Majd, hogy zavarba ejtsen, megjegyezte: "Jól tudsz nézni!" Aztán a tó felé mutatva terelte el a figyelmünket azzal a dumával, hogy "verseny lesz, mert spinakkerek közelednek". Mire odanéztünk, kiderült, hogy vitorlák helyett csak a déli part szállodasora fehérlik a balatoni napsütésben.

A szerencse fiáról annyit másodszorra azért sikerült kihúzni a rendezőből, hogy a folytatásra Kern András vette rá, és a bűntényt a hagyományokhoz híven most is az ő filmes alteregója, Kardos doktor oldja meg. "Én nem fogok benne verekedni - mondta. - Talán ha egy pofont adok, és az is vicces." A régiek közül még Avar István tér vissza, az ismertebb fiatal színészek közül Szabó Győző csatlakozik a csapathoz egy hoszteszképző intézet dolgozójaként. "Rendőrök nem lesznek benne, csak rendőrlányok motorcsónakon, kvázi vizirendőrlányok" - hintett el még néhány morzsát a tévéfilmről.

A forgatókönyv még el sem készült

Míg a kikötő éttermében ittam meg egy felest, hogy felkészüljek a következő elutasításra, a videós-kolléga kinyomozta, hogy a színész-rendező azért ilyen feszült, mert az előkészületekkel el vannak maradva, de a július hatodikán kezdődő Kékszalag vitorlásversenyen már forgatnak. Sőt, Bujtor maga is versenyez. Ma még Alsóőrsön is keresnek helyszínt, a Veszprémi kórházban egy ágyat, és Balatonfüreden tartanak kaszkadőrpróbát.

A legutolsó programpont minket is felvillanyzott, és miután Bujtor beleegyezett, hogy ott forgassunk, követtük a stábot Füredre. "Épp most végeztünk, kurva jó volt" - fogadott minket a helyi görög falu giccsdíszletei között. A feszültségét csak azzal sikerült oldanunk, hogy a vitorlázásról kérdezgettük. "Indulunk Veszprémbe" - búcsúzott aztán el hirtelen. Még a parkolóban elértük a kaszkadőröket, akik szívesen mutattak volna nekünk pár trükköt, de a vezetőjük leintette őket. Viszont elmondta, hogy még a film forgatókönyve sincsen készen.


Ötvös Csöpi-történelem képekben. Klikk!

Híres kubai táncosnők ropták a Helka-hajón

Végül Bujtor híján Ötvös Csöpi szellemének nyomában jártuk be a füredi Balatonpartot, ahol már semmi sem úgy van, mint a Pogány Madonna idején. Igaz, az embereket kérdezgetve megtudtuk, hogy akár a filmekben, legtöbben tényleg ismerik itt. Kevesebben vannak, akik személyesen, sokan csak a régi filmjeire emékeznek. Egy véletlenszerűen leszólított úrról például kiderült, hogy harminc évig szomszédok voltak, és feleségével a Bujtor-forgatás miatt jöttek ide nyaralni, egy másik a balatoni Keresztapaként emlegette a filmest.

A Helka-hajó viszont, ami A Pogány madonna egyik legnagyobb bunyós jelenetének színhelye, már felújítva szeli a vizet. Csak a helybéliek emlékeznek még a nyolcvanas évekbeli állapotokra, amikor rozsdásan állt a szárazon a 71-es főút mellett. Egy jólszituált őszhajú füredi nagyot nevetett, mikor felemlegettük:

- Éjszakai zenés szórakozóhely működött rajta, és elhíresült kubai táncosnők ropták benne.
- Igen? És mivel híresültek el?
- Nemi betegségek terjesztésével.

Huszonhét évvel később a Helka helyén álló új diszkón éppen az utolsó simításokat végzik, a mellette vezető sétányt felújítják, a környék melósoktól hemzseg, és számolják fel az utolsó nyomait annak a Balatonnak, amit Bujtor filmjei megörökítettek. A part mentén a lenge ruhás lányok nagyjából ma is ugyanúgy riszálnak, csak most már szőke Fenyő Iván-klónok fűzik őket.