Penélope Cruz Javier Bardemmel érkezik

2008.05.14. 19:00
Robert De Niro személyesen intézte, hogy legújabb filmje ott lehessen a ma este induló 61. Cannes-i Filmfesztiválon, ahol évente egymilliárd dollár értékben köttetnek üzletek a filmvásár vezetője szerint. A tengerparti sétányon már legördítették a vörös szőnyeget, miközben a háttérben minden eddiginél lázasabb készülődés folyik a késve bejelentett program miatt.

Jack Black negyven pandajelmezes statiszta előtt kungfuzott szerdán a cannes-i tengerparton a ma induló 61. Cannes-i Filmfesztivál első sajtóeseményén. A színész a Kung Fu Panda című animációját promózza itt, amit versenyen kívül, a sztárfaktora miatt vetítenek holnap délután. A filmet egy másik sztárszinronhang, Dustin Hoffman is elkíséri.

"Cannes tele van gazdag és őrült külföldiekkel, akik minden áron szeretnének bejutni Hollywoodba, és hatalmas bulikat csapnak a jachtjaikon” – nyilatkozta érkezése előtt a CNN-nek a szintén versenyen kívül induló Indy-mozi forgatókönyvírója, David Koepp, aki eddig csak egy forgalmazó asszisztenseként járt az európai filmfesztiválon.

Jack Black partraszállt. Klikk!

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságával Steven Spielberg május 18-án először tér vissza a Croisette-re azóta, hogy a 80-as években itt indította el az E.T.-t. Most Harrison Ford és Karen Allen is elkíséri. „Bokszkesztyűt kell majd vinni a bejutáshoz. Az emberek már megőrülnek azért, hogy láthassák” – mondta a filmről a BBC-nek Mark Dinning, az Empire magazin szerkesztője.

A tizenkét napos fesztivál versenyprogramja ma este negyed nyolckor az Isten városa rendezőjének új filmjével, a Blindness című filozofikus thrillerrel indul. A film sztárjai, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover és Gael Garcia Bernal már le is rótták az első köröket a fotósok előtt. Megérkezett a francia tengerpartra Natalie Portman is, aki a Sean Penn által vezetett zsűri tagja. Woody Allen is elfoglalta a Croissette-en az éjszakánként négyezer euróba kerülő hotelszobáját. A rendezőt a Vicky Cristina Barcelona című legújabb filmjének verseny kívüli szombati bemutatójára elkísérik főszereplői, Penélope Cruz, Javier Bardem és Scarlett Johansson is.

Natalie Portmant biztonságiak kísérik a Croisette-en. Klikk!

Befut majd Will Smith, Gwyneth Paltrow és Robert De Niro is, aki a versenyprogram kihirdetése is egy hetet csúszott április 24-re, ami rengeteg kellemetlenséget jelent a producereknek és a forgalmazóknak. „Azért késtek, mert néhány filmről nagyon nehezen döntöttek” – nyilatkozta név nélkül egy francia filmes.

A verseny húzónevei közül Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Atom Egoyan és Wim Wenders is visszatérő vendégek Cannes-ban. „Nagyon fontos, hogy a hollywoodi csillogás mellett a művészfilmek is képviseltessék magukat” – mondta Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója a CNN-nek.

Idén legerősebben a dél-amerikai mozi képviselteti magát, a 22 versenyfilmből négy került ki Latin-Amerikából. A nyitófilm mellett itt mutatják be a Che Guevara: A motoros naplóját jegyző Walter Salles új filmjét, és két argentin produkciót, a Leonera című börtöndrámát, és a The Headless Woman című thrillert.

Estére kész a fesztiválpalota. Klikk!

Madonna, aki idén Berlinálén rendezőként mutatkozott be, most producerként és forgatókönyvíróként lesz jelen Cannes-ban. Az énekesnő a malawii AIDS-árvákről szóló dokumentumfilmjét, az I Am Because We Are-t hozza a fesztiválra. Világhírű sportolókból is szép lesz a felhozatal, Mike Tyson egy róla szóló dokumentumfilmmel érkezik 16-ám, ahogy jövő hét kedden Diego Maradona is, akiről Kusturica forgatott dokut.

A magyar versenyfilmet, Munruczó Kornél Deltáját jövő kedden mutatják be, de a külföldi hírügynökségek egyelőre nem emlegetik a jelentéseikben, bár a francia Le Monde már írt róla. Egyedül a Monsters and Criticsen emlékeztek meg arról, hogy a Tarr-film tavalyi vegyes fogadtatása után a magyar filmnek nagyon jól jönne egy Aranypálma. Kisfilmes Aranypálmára Erdélyi Dániel 411-Z című kisfilmje is esélyes.