Zalán
9 °C
19 °C

Cannes-ban debütál a Da Vinci-kód

2006.03.22. 12:54
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy hónappal a versenyfilmek hivatalos kihirdetése előtt már jó pár alkotás biztos résztvevőnek számít az 59. Cannes-i Filmfesztiválon, de csak egyet jelentettek be hivatalosan, a Da Vinci-kódot, írja a Hollywood Reporter.

Miközben a Da Vinci-kód című regénnyel világhírt szerzett Dan Brown a plágiumvádak ellen harcol, a fesztivál szervezői bejelentették, hogy a Tom Hanks és Audrey Tautou főszereplésével készült mozi nemcsak az Arany Pálmáért versenyez, de május 17-én meg is nyitja a fesztivált.


Da Vinci-kód
Klikk a képre!

Bár a válogatás még gőzerővel folyik, Sofia Coppola új kosztümös filmje, a Marie-Antoinette már biztosan benne lesz a mezőnyben. A francia udvarban játszódó film címszereplője a Pókember szerelmeként ismertté vált Kristen Dunst. Az előválogató zsűri szintén esélyesnek tartja a részvételre a Korcs szerelmek és a 21 Gramm rendezőjeként ismert mexikói Alejandro Gonzales Inarritu drámáját, a Babelt, Brad Pitt-tel a főszerepben.

Almodóvar kontra Kaurismäki

A versenyfilmek között lesz a francia Nicole Garcia alkotása, a Selon Charlie is, melynek szereplői - hat férfi, és egy gyerek - kisebb-nagyobb egzisztenciális válságon mennek át. A politikai filmek rendezőjeként ismert Ken Loach új mozija, a The Wind That Shakes the Barley jelenléte is biztos: a XX. század eleji Írországban játszódó film a függetlenségpártiak küzdelmeit mutatja be, és máris vitákat váltott ki Angliában.

Jó esély van arra is, hogy megismétlődjön a 2002-es Almodóvar-Kaurismäki párviadal. Akkor mindketten esélyesek voltak a fődíjra, de végül a spanyol rendező vitte el a pálmát a Beszélj hozzá!-val, Aki Kaurismäki Múlt nélküli embere pedig díj nélkül távozott. Idén Kaurismäki a Fény a szürkületben-trilógia második darabjával mutatja be Cannes-ban is a finn depressziót, Pedro Almodóvar pedig a Penélope Cruz főszereplésével készült Volver - Visszatérrel duplázhat.

Lynch még befér


Brad Pitt a Babelben
Klikk a képre!
A korábbi fődíjasok közül szintén új alkotással jelentkezett az olasz Nanni Moretti, és a török Nuri Bilge Ceylan is. Előbbi 2001-ben A fiú szobájával aratott, mostani, The Caiman című filmje magáról az - éppen újraválasztásáért küzdő - olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconit kritizálja. A 2003-ban a Távollal befutó Ceylan mostani versenyfilmjéről, a The Climate-ről egyelőre nem adtak ki semmilyen információt.

Thierry Fremaux fesztiváligazgató a tavalyi konzervatívabb mezőny után idén meglepetéseket tervez, köztük David Lynch új kísérleti filmjét, az Inland Empire-t. Bár a hírek szerint még sok maradt hátra az utómunkából, de a rendező nyilatkozatai szerint kész lesz. Nem úgy, mint a Scoop, Woody Allen idei romantikus vígjátéka. Szintén az utómunka elhúzódása miatt marad ki biztosan a kalandos életű futballsztárból lett showman, Diego Maradona életét feldolgozó Kusturica-dokumentumfilm.

Az esélyesek között emlegetik Pálfi György szemledíjas alkotását, a Taxidermiát is. Az Arany Pálmáért régóta nem versenyzett magyar alkotás, tavaly Mundruczó Kornél Johannája is csak egy kisebb szekcióban vett részt.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.