Ha nincs is magyar film Cannes-ban, azért vásárolni lehet

2007.05.10. 18:24
A Hungaricom vezetője ma jelentette be, hogy hét filmet visz a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál piacára. Ezzel azt a múlt heti hírünket lovagolta meg, miszerint Hiller István kulturális miniszter promotálása miatt maradtunk ki A világ filmművészete című programból. Ne feledjük, Tarr Béla a versenyprogramban fut, és 19 éve nem volt példa arra, hogy magyar rendező versenyezzen.

"A megjelent sajtóhírekkel ellentétben mégis bemutatkoznak magyar filmek Cannes-ban a fesztivál hivatalos filmvásárán, a Marché du Film-en" - állt a Hungaricom forgalmazó sajtóközleményén a Hiller nyomulása fúrta meg a magyarok cannes-i szereplését cikkünket meglovagolva, holott a hét filmjét a fesztivál nívós versenye helyett a filmvásárra viszi.

A producer a sajtótájékoztató helyszínén még annyit utalt arra, hogy a miniszter miatt visszamondták a magyarok kiemelt meghívását a Tous les Cinémas du Monde 2007 programból, hogy "Nagy baj, tavaly a szerbeknek nagyon bejött. Boban Markovics-koncertet adtak, megvendégeltek mindenkit és azóta áramlik a filmgyártásukba a pénz."

"Ha nincs is magyar film a versenyprogramban, azért vásárolni lehet" - adta meg a sajtótájékoztató alaphangulatát a moderátorként fellépő Dudás Viktor, aki a Vox mozimagazin főszerkesztője, és itt a Hungaricom promotálója. Bár Tarr Béla Londoni férfi című filmje a versenyben szerepel, és indul az Arany Pálmáért, tény, hogy a magyar filmek idén ezenkívül csak a filmpiacon szerepelnek.

A Hungaricom tehát az idei cannes-i filmfesztiválra önálló standdal készül, hogy az általuk forgalmazott hét filmet eladják külföldre. A cannes-i jelenlét 25 millió forintba kerül a Hungaricomnak, amit a filmek producereivel és az ORTT-vel dobtak össze, mondta Kálomista Gábor.

Kiemelten kezelik a nyugdíjas road movie-t: a Konyecet; a Cannes-ban bemutatásra kerülő Novák Erik-filmet: a Zuhanórepülést; valamint az elsőnek elkészült magyar 3D-s animációs filmet, az Egon&Döncit. Ezeken kívül a Mansfeld, A herceg haladéka, a Csak szex és más semmi és az Emelet utazik ki a fesztivál piac részére. A Hungaricom megkapta az S.O.S. szerelem! nemzetközi forgalmazási jogait is, így az is bemutatkozik a fesztivál piacán.

A magyar mozikban gyengén szereplő Konyecben nagyon bízhatnak a forgalmazók, mert Schell Judit mellett a filmben szereplő öreg csajkát is kiutaztatják egy tréleren. De az utazó kompániában lesz Csányi Sándor, Fenyő Iván, Gryllus Dorka, Baranyai Vera, Novák Erik. A 2005-ben mozikba kerülő Csak szex és más semmit eddig Japánba, Mexikóba és Lengyelországba adták el.