Cannes beindul

2005.05.11. 18:49
A hivatalos megnyitó-ceremóniára május 11-én fél nyolckor kerül sor: az 58. Cannes-i Filmfesztivál egy francia thrillerrel, a Leminggel nyitja meg kapuit, ami nyitófilmekkel ellentétben versenyfilm.
A verseny és az azt körülvevő hatalmas filmvásár csak holnap indul, de Cannes ma már ugrásra kész. A Fesztiválpalota körüli szállodákat filmplakátokkal dekorálták, a fotósok hada már dél körül elfoglalta őrhelyét a vörösszőnyeges lépcsők előtt, hogy este majd jó helyről fotózhassák az érkező hírességeket.

Idén a hazai filmipar is képviselve van. "A legváratlanabb helyekről is érkeznek jó filmek, például Magyarországról" - mondta Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója. Mint közismert Kenyeres Bálint, Kardos Sándor, Mundruczó Kornél és Tóth Barnabás egy-egy filmjét is hivatalos programjára tűzte a fesztivál.

Az idei válogatók egyébként nem bíztak semmit a véletlenre: az Arany Pálmáért versengő húsz film mindegyikét ismert alkotók jegyzik, mint Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier és Michael Haneke.

A versenyprogramon kívül felsorakozik a könnyebb műfaj nehéztüzérsége is: a világon itt vetítik le először, május 15-én a galaxis legismertebb filmjét, a Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja című kozmikus méretű kalandfilmet. Az érkező sztárhoz akkor csatlakozik Ewan McGregor, Natalie Portman és még néhány jedi lovag.

IC Press/Cannes