Idén kerülnék Michael Moore-t Cannes-ban

2005.05.12. 14:30
Megnyílt az 58. Cannes-i Filmfesztivál május 11-én este. Kíváncsiskodók ezrei ujjongtak a fesztiválpalota előtt a La Croisette tengerparti sétányon a megnyitó ünnepségre haladó kevés sztárvendégnek. Míg Salma Hayeket, Dennis Hoppert és Laetizia Castát vakuzták a fotósok, a fesztiváligazgató a politikamentesség miatt aggódott.

Cathérine Deneuve és Carole Bouquet francia színésznőket, az amerikai Dennis Hoppert és Laetizia Casta francia sztármodellt kamerák százai vették, ahogy végighaladtak a fesztiválpalotához vezető vörös szőnyegen az
58. Cannes-i Filmfesztivál nyitógálájára, ahol később a 61 éves Deneuve tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott.


Klikk a képre!
A nagy bevonulást mégis a zsűri jelentette: Emir Kusturica bosnyák rendező, Javier Bardem spanyol színész, Salma Hayek mexikói színésznő, John Woo Hong Kong-i rendező, a Nobel díjas amerikai író Toni Morrison és a francia rendező Agnes Varda.

A hivatalos verseny nyitófilmje, a Lemming után megkezdődött a legnépszerűbb helyi játék, a találgatás: ki kapja az Arany Pálmát. A helyi internetes fogadóirodában az IC Press jelentése szerint eddig a nyitófilmre tippeltek a legtöbben. A történet elég abszurd a győzelemhez: a Dominik Moll rendezte Hitchcockos és David Lynches utalásokkal teli thrillerben a mosogató lefolyójából kerül elő a címszereplő. A tippelésben a második helyen David Cronenberg áll Az erőszak története (History of Violence) című filmjével.

Politikamentes?

A fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért idén amúgy huszonegy film száll versenybe, köztük olyan nagy veteránok, mint Wim Wenders, Lars von Trier és Gus Van Sant. Egyik filmnek sincs átütő politikai jellege, kivéve a Kilometre Zero című kurd-francia filmet, ami az 1988-as iraki-iráni háborúról szól, a szervezők mégis aggódnak, hogy ismét politikai témájú darab viheti haza a fődíjat.

A fesztivál igazgató emlékeztette a zsűrit, hogy a filmeket inkább művészetük szerint osztályozzák. "Michael Moore kétségtelenül tehetséges, de a díjat a Fahrenheit 9/11-ért a poltikai állásfoglalása, szatírikus hangvétele miatt kapta" - mondta Gilles Jacob a szerdai sajtótájékoztatón.

A kilencfős zsűri elnöke Emir Kusturica kétszeres Arany Pálma-díjas rendező így válaszolt: "A zsűri tavalyi döntése paradox módon nagyon is esztétikai alapú volt, hiszen az a film egy olyan emberről szól, akinek semmi köze az esztétikához. Mi is esztétikai alapon fogunk dönteni" - írta az IC Press.

Versenyen kívül a hangsúly

Idén túlsúlyba kerültek a hollywoodi szuperprodukciók az alacsonyabb költségvetésű alkotásokkal szemben. Bár huszonnyolc ország ötvenhárom filmjét mutatják be, a fesztivál fénypontja a május 15-ei Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja versenyen kívüli vetítése lesz, ami megelőzi a május 19-i hivatalos premiert. Az amerikai vonalat erősíti Frank Miller képregényének Bruce Willis főszereplésével készült Robert Rodriguez-féle adaptációja, a Sin City is.