Klónhadsereg a vörös szőnyegen

2005.05.16. 10:58
Bemutatták a Cannes-i Filmfesztiválon a Star Wars III. részt, A sith-ek bosszúját május 15-én. Az idősebb rajongók örültek, a fiatalabbak még jobban, Lucas a Nixon kormányról beszélt, Natalie Portman kopaszon ijesztegette a rajongókat és Darth Vader a lépcsőkről integetett.
"Nekem nincs kitűzőm, vasárnap megnézem a Star Wars-t, és ennyi a fesztivál" - mesélték többen. Sokan kérdőjelezik meg egy Star Wars jellegű film Cannes-i jelenlétét, azonban minden művészfilmes és "cinéphil" felhajtás ellenére Cannes A sith-ek bosszúja vasárnap esti bemutatójának lázában égett a fesztivál május 11-ei kezdete óta.

A sith-ek bosszúja Cannes-ban
Klikk a képre!
A legnagyobb szálloda, a Carlton előtt reggeltől-estig hatalmas tömeg várakozott, itt bérelt ugyanis két emeletet a film stábja, és egy-egy pillanatra, a limuzin felé haladva fel-feltűnt Anakin Skywalker és Mace Windu-mester. A bemutató reggelén a fesztiválpalotától több utcára is megállítottak ismeretlenek egy-egy fölösleges jegyet kérve. Két órával a vetítés előtt rajongók és egyszerű turisták keverékéből álló hatalmas tömeg lepte el az utakat, járdákat, zöldövezeteket.

A premier előtt minden idők egyik leglátványosabb vörös lépcsős bevonulásán a Köztársaság harci felszerelésébe öltözött statisztái masíroztak. Élő zenekar, füstgépek, tűzijáték és a lépcsők tetején megjelent a baráti látogatásra érkező államfőként integető Darth Vader.

"Vissza, vissza"

A buli a vetítésen folytatódott, ahol a film minden apró rezdülését lereagálták a nézők, még a legelején megjelenő Lucasfilm Ltd. felirat is nyíltszíni tapsot kapott.

A láthatóan megilletődött Lucast és stábját a vetítés után huszonöt percen keresztül állva ünnepelte a Cannes-i közönség. Csak a mellettem álló srác ijedezett Natalie Portmantől: "De csúnya! Ki ez?" - kérdezgette, mert a színésznő a fesztiválra kopaszra vágatta a haját, és így felismerhetetlenné vált.

A fogadtatás és az első visszhangok amúgy mind azt jelzik, hogy ez a rész nem csak a közönség, de a kritikusok kegyeit is elnyerheti, (az Indexét máris elnyerte). A fesztiváltévé riportere a film után bejelentette: "Az erő Lucasszal van".

Okosságok a sajtótájékoztatón

A sith-ek bosszúja Cannes-ban
Nézze meg képeinket!
De Lucas a sajtótájékoztatót szerényen csak azzal kezdte: "Megnyugodtam, a hat filmből most már egy lett".

Natalie Portman az egybegyűlt újságíróknak arról a kihívásról beszélt, amit Padme megformálása jelentett számára három filmen át: "az, hogy egy karaktert több éven keresztül eljátszottam, azt is jelenti, hogy tápláltam a saját fejlődésemmel, változásommal."

Hayden Christensennek viszont sokkal egyszerűbb volt a Darth Vaderré változás, "csak a mozgást meg a hangot kellett megfigyelnem" - magyarázta.

Birodalom

Lucas ezután a történet politikai oldalára tért ki. A saga harmadik részében a köztársaság birodalommá válik, a demokrácia diktatúrába fordult. Ezért a film több jelenetében is hangsúlyosan megjelenik az önmagát megvédeni képtelen demokrácia bírálata. Lucas rövid történelemleckét tartott, hogy példákat hozzon fel erre: a Caesar utáni Rómát, a Napóleon kori Franciaországot vagy Hitler Németországát.

Lucas Cannes-ban
Lucas életműdíjat kapott szombat este a Cannes-i Filmfesztiválon. A francia hagyomány szerint ugyanis kiemelnek néhány kommersznek tekintett filmest, és filmszerzőnek kijáró tisztelettel üdvözölik őket. Még a Hollywood- ellenzők is vigasztalódhattak, hiszen "csak" versenyen kívül vetítik a filmet, és így az Arany Pálmát biztosan nem kapja meg.
Lucas elmondta, hogy az első részeket Nixon elnöksége és a vietnámi háború alatt írta, és mivel előtte elkészítette az összes szereplő profilját, életrajzát, ezért a három újabb történet is ezekből a háttéranyagokból nőtt ki, és így magán viseli a korai hetvenes évek nyomait. (Természetesen Ian McDiarmid, a Palpatine/Nixon szenátor megformálója is megjelent Cannes-ban.)

Az idő során azt figyeltük meg - fejtette ki a rendező a két sorozat egymáshoz és a rajongókhoz való viszonyát - hogy két rajongótábor létezik. A 25 év felettiek, és ők a hangosabbak, a régi sorozaton nőttek fel, azért lelkesednek, legalább úgy, ahogy a 25 év alattiak az új epizódokért. "Kíváncsi vagyok, milyen lesz a helyzet 10 év múlva, mikor a fiatalok is felnőnek, és ők is jobban tudják hallatni a hangjukat" - tette hozzá. De arról, hogy meglepné-e őket a befejező trilógiával, már nem beszélt.