Oláh Ibolya kinevette magát új filmjén

2007.12.11. 23:25
Elkészült Tímár Péter Casting című filmje (új címe: CASTING minden), aminek még mindig szüksége lenne 80 millió forintra. Tímár Péter csak leszállította az anyagot, bár néha megszaladt vele a ló. Mondjuk azt kivágták. Oroszlán Szonja volt a sajtó és a médiák.

A Puskin mozi színpadára kiültették az egész stábot, Kútvölgyi Erzsébet és Kern András folyamatosan dohányzott, miközben Árpa Attila vezette a beszélgetést, és még egy 5-7 perces klippet is megmutattak a kész anyagból a Puskin moziban. Oláh Ibolya meg játszott a fotósoknak: felrázta a vizet, grimaszolt, elég unalmas volt, de utána jókat nevetett, amikor saját magát látta a vásznon. Mi meg is rajta nevettünk, nem vele.

Nézze meg képeinket!

Puskás Pétert az ajtóban állította meg Árpa Attila, mert meg akarta tudni, ki ő a filmben: "A pizzás Vince vagyok, aki rá van kattanva Oláh Ibolyára, mintegy 22 centiméterre." Ezt a 22 centit nem tudjuk értelmezni, és időnk sem volt megkérdezni, mert rögtön elment. Az külön érdekes, hogy Megasztárból ismert Oláh Ibolya történetét feldolgozó film mindvégig igyekezett elhatárolni magát a Megasztártól, bár ezt se a Tv2 vezetője, se az alkotók, csak a producer értette.

A hitvesi ágy és 80 milliós hiány

Végre megtudtuk Losonczi Gábor producertől, honnan jött a film ötlete: "A hitvesi ágyban mondtam a feleségemnek, kell csinálni egy filmet, amiben Puskás Peti szerepel." A Casting költségvetése 300 millió forint körül van, jelenleg 220 millió van meg belőle, a fennmaradó 80 összegyűjtésére Losonczi tapasztalatai szerint kicsi az esély, bár 40 millióra kaptak ígéretet. "Közönségfilmnek indul, ezért azt hittem, érdekli a multikat majd, és kólát és sört isznak majd a Castingban, vagy telefonálnak, mi meg minden lehetőséget megadunk támogatóknak, hogy megmutassák magukat" - akadt ki látványosan a producer.

"Nem értem, hogy egy közönségfilmnek, aminek a célcsoportja a fogyasztás szempontjából a legjobb réteg, miért nem érdekel senkit" - mondta még Losonczi, aki szerint a Lajtán túl ez nem így működik. 147 céget keresett meg a producer, ezek közül egy adott hárommillió forintot. Panaszkodott annak ellenére, hogy mi már a forgatás előtt aggodalmunkat fejeztük ki, hogy a teljes költségvetés nélkül indul a filmnek. "Még sosem volt, hogy ne lenne meg a pénz" - mondta akkor. "Állami helyekről 40 milliót ígértek csak", pedig Tímár Péterrel még az MMK-ba is elmentek. Nem a stáb felé tartozik a produkció, és a ki nem fizetett számlákat a halasztott fizetéssel egyenlítik majd ki, árulta el Losonczi. A filmet 36 kópiával kezdik vetíteni 2008. január 10-től.

Leszállítottam egy filmet

"Hányadik a Casting a legjobb filmjeid közül?" - kérdezte Árpa Attila Tímár Pétertől. Mi kiszámoltuk: a tizenharmadik. "Nem egy kedves kérdés. Nekem itt le kellett szállítanom egy filmet, amiben a megrendelő intuícióit is figyelembe kellett vennem" - mondta Tímár. És megértjük, mert az előzetesen bemutatott elég gyenge részletben kutattuk, de nem találtuk a Tímár Péterre jellemző stílusjegyeket, és ezt a keresést megjegyeztük a rendezőnek. "Akkor még nem láttad a reklámjaimat. Én ebben egy szakember voltam, akit felvettek erre a filmre. A producer elsőre kikötötte, hogy nem lehet tímáros." De miért nem kérdezte meg, hogy akkor miért engem kérnek fel? "Mert négy éve nem forgattam és tartozásaim voltak. De érdekelt a feladat is, hogy meg tudom-e csinálni." Néha nem akart többet kihozni a jelenetekből? "Néha megszaladt velem a ló, de azok nem kerültek be a filmbe. Egyedül a vágásnál az idősíkokat kevertem meg."

A sajtó és a médiák vagyok a Castingban

A sajtótájékoztató legfrappánsabb mondatáért járó díjat Oroszlán Szonja vihette haza: "A sajtó és a médiák vagyok a Castingban" - jellemezte magát úgy, mintha elfelejtette volna, hogy ez már nem a forgatás. A filmben ő alakítja az egyszerű bulvárújságírót. Az előzetes alapján - szokás szerint, tesszük hozzá - egy vihogó, buta, de jó csajt alakít, aki a Csíííz című műsor legjobb pillanatait eleveníti fel a hatalmas eséseivel. Plusz minden idők legbénább, tévéjátékszerű motoros balesetében is részt vesz.

Érdekes, aki tud énekelni, az nem énekel a filmben, osztotta a megjelenteket tovább Árpa. Emiatt később a megasztárosokat alakító fiatalok énekeltek egy dalt, hangjuk az van. Szente Vajk elmeséli, hogy léggitározással került a filmbe, Fekete Linda a párját kísérte el, de ő kellett. Még hozzátette ő is, hogy nagyon félt Ibolyától, mert "hideget és meleget is hallott róla."

Nem vidámparkos értelemben vett mozi

Kern András egy sör mellett igyekezett elmagyarázni egy újságírónak, hogy a karácsonyozásáról nem szívesen mesélne, tőlünk tüzet kért. Eredetileg Kern rendezte volna a filmet a saját forgatókönyvéből, de ez megváltozott. "Kicsit szerzőibb filmet csináltam volna, de olyan sokféle beleszólás volt, hogy elment tőle a kedvem" - mondta Kern, akit főleg azért támadtak, mert a terve "öreges" volt, de már nem bánja, hogy nem ő rendezte. "A Megasztárban irtózatos erővel jött át Oláh Ibolya személyisége, és most talán sikerül színésznővé avanzsálnia, mert rendkívül tehetséges" - mondta a színész, majd még hozzátette, reméli, nemcsak ifjúsági és zenés filmként nézik, mert van egy komoly története a filmnek, és van egy hatvanéves főszereplője, "aki én vagyok". Hogy milyen a film szerinte? "Emberi és barátságos. Igazi mozi, de nem a mai, vidámparkos értelemben."

Van egy komoly története a filmnek

Mint a halál

Oláh Ibolyától legutoljára a filmről semmit nem sikerült megtudnunk, mert nem csak arról nem nyilatkozhatott. Most a következőket árulta el: "Érdekes és izgalmas volt a forgatás, bár nagyon fárasztó. Mondjuk az meglepett, hogy az András nem tud zongorázni." Megkérdeztük, miért nevette ki azt a jelenetet, amikor Kern Andrást megrugdossák ("Megdöglesz!" - kiáltják neki, és ő menti meg.) "Furcsa így látnom magamat, ráadásul azt a jelenetet az Aida próbája után forgattuk, amikor alig kellett sminkelni, úgy néztem ki, mint a halál, és a hajam is zsíros volt."