Chicagóban a Koltai-film

Világszám!

2005.06.23. 18:43
Koltai Róbert Világszám! című filmjét júliustól tűzi műsorra a chicagói Wilmette Filmszínház, bár az itthon beígért százezres nézőszámnak a felét sem teljesítette.

Koltai szeretné, ha a Világszám! a nyolcmilliós Chicagóból "elindulna Amerikába", és máshol is vetítenék. Szerinte erre van esély, mert egy éve éppen a Wilmette moziban debütált a később Amerika-szerte sikerrel játszott Szomorú vasárnap című német-magyar koprodukciós Rolf Schübel-film.

Világszám!
Tekintse meg képeinket!

A nem amerikai, feliratos alkotásokat vetítő chicagói filmszínház tulajdonosa akkor hallott a magyar vígjátékról, amikor az márciusban elnyerte a chicagói EU-filmfesztivál közönségdíját. Miután kazettán megnézte, a bemutatás mellett döntött. Azt mondta "ebben a filmben minden benne van, ami érdekes lehet, van története, együtt jelenik meg érzelem, humor és dráma".

A bemutatót július 22-én tartják; az előzetest már öt hete két kópiával vetítik. A bemutatóra Koltai Róbert és a film egyik női főszereplője, Tóth Orsolya utazik ki az amerikai nagyvárosba. Koltai Róbert szerint a remélt amerikai siker "erkölcsileg és anyagilag helyrerántaná a produkciót menedzselő Filmsziget Kft.-t", aminek ügyvezetője Koltai fia, Koltai Gábor. Koltai szerint az is siker volna, ha akár négy hétig műsoron maradna a film a kétszáz férőhelyes moziban.

A Világszám! június végén a lengyelországi Lagow-ban részt vesz egy versenyfesztiválon, júliusban Chicagóból a Maine állambeli Waterville-ben rendezendő nemzetközi filmfesztiválra utaznak vele. A tavaly decemberben bemutatott alkotás egy, a cirkusz világában felnőtt ikerpárról szól, a történet 1903-tól, születésüktől kíséri végig életüket az 1970-es évekig, a főbb események 1956 októberében, a forradalom idején játszódnak.