Hamill Márk és a Születésnap

2005.10.11. 10:50
Mert a Cinematrixon nincs eheti, gondoltuk, az egyéves születésnapra csinálunk egy ezévit.

Hamill Márk, a Skywalker Márk, felhörpinti kávéját. A tükörbe néz, de elkapja a tekintetét. Sóhajt. Hamill Márk, a Skywalker Márk "Sekeshfehervahr, oh Sekeshfehervahr". Pedig már a repjegye is megvolt, úgy várták őt a kedves emberek. Hónapok óta marcangolja a bűntudat, mint egy nyúlszájú szörnyeteg. Felpattan, a tükör elé áll, alaposan szemügyre veszi az arcát, felpuffadt, szürke bőrét paskolgatja. "Hány éves vagy, hetven? Minek a felhajtás, ezek a mostani filmek úgyis egytől egyig szarok. Bening elment persze, meg a Stone, igaz, ő kínjában." Márk lassan megnyalja a szája szélét. "Jézusom. Ez hihetetlen. Itt ülök és még mindig a Tatuinból élek, a lelkem pedig mocsárban fuldokol. De még semmi se késő, ezek nem az utolsó napok, nem."

Hamill Márk, a Skywalker Márk Hát Márk tényleg nem hagyja annyiban. Felcsöngeti Marthát, az asszisztensét, akit még a gimnáziumban ismert meg. Martha nem veszi fel, mert 600 mérföldre tőle éppen egy pezsgő fodrú uszodában ünnepli huszadik házassági évfordulóját Jim O'Shea építőmesterrel, akit a nyolcvanhármas Oscar-gálán ismert meg. "Verést érdemel az ilyen" - puffog Márk, aki a légynek sem ártana, hiszen a bűn legapróbb morzsája is hiányzik belőle. Nem bűnös, csak gyenge, korrumpálható, ingatag. Elveszti az önkontrollt, megindul az önsajnálat forró bugyogása, Márk meg akar halni. Ez itt az a legfeneketlenebb ősmagány.

Hamill Márk, a Skywalker Márk Marilou lép be, Márk kedves felesége. Értékéből az se von le semmit, hogy a választásokon Schwarzeneggerre szavazott. Puhán lépked, mint egy transzvesztita tévészakács. Marilou sokat élt, sokat látott, tudja, milyen veszedelmes a hollywoodi lét, erejét régóta szívja a sok érzelemvámpír, elsősorban legjobb barátnője, Kelly. Kellyt is csak azért fontos megemlíteni, mert ő az, aki miatt elmaradt a sekeshfehervahri út. Marilou Panama cigit szív és hat éve, amióta találkozott a pápával, minden évben jelentős összegeket áldoz a feketemunka megfékezésére. Neki semmi se drága, hogy segíthessen. Megáldott jó lélek, csak egyvalakit nem szenvedhet: Marthát, aki most éppen a megsárgult esküvői fotóalbumot pergeti Jim O'Shea építőmesterrel, akibe kicsit Marilou is belebolondult a nyolcvanhármas Oscar-gála idején.

Hamill Márk, a Skywalker Márk Hamill Márk minderről nem tud, csendben fekszik az ágyon és a könnyeit nyeli. "Nem tudom, féltem, hogy kiröhögnek - suttogja Márk, Skywalker Márk a lepedőbe. - Olyan régen volt. Kész horror. Aszott, lapos öregember lettem, nem akartam, hogy így lássanak Sekeshfehervahron."

De Marilou jobban ismeri Márkot, mint bármelyikünk. "Figyelj, bébi, ez a hajó elment. Tudom, hogy nem érdekel, de anyámnak ma van a születésnapja. Nem késhetjük le a csatlakozást, szedd össze magad. Na gyere ide. Még egy csók, és indulás.