Francia film nyerte az Aranypálmát

2008.05.25. 20:21
A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Aranypálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A zsűri Nagydíját, az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta. A legjobb alakításért Sandra Corveloni brazil színésznő és Benicio del Toro vehette át a díjat.

A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Aranypálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A díjat - amelyet az amerikai rendező-színész Sean Penn elnökletével ítélt oda a kilenctagú nemzetközi zsűri - Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezőnek.

A nyertes rendező (AFP)

Laurent Cantet-t, aki a győztes filmben játszó kamaszok gyűrűjében vette át a fődíjat, óriási ovációval, állva ünnepelte a cannes-i Fesztiválpalota Lumiere nagytermének 2300 fős közönsége. Utoljára 21 évvel ezelőtt kapott Aranypálmát francia film (Maurice Pialat A Sátán árnyékában című alkotása).

Sean Penn rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a zsűri egyöntetűen döntött arról, hogy egy "nagyon nagyon meglepő" filmnek ítéli a fődíjat.

Sean Penn és Barry Levinson (jobbra) rendező a díjkiosztó előtt (AFP)

Az igazi iskola

Az Aranypálmát nyert alkotás a 46 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje a főszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos című regénye alapján készült. Utólag került be a hivatalos versenyprogramba.

Az improvizációs gyakorlatok során létrejött film félig dokumentarista, félig fiktív módon egy párizsi középiskolai osztály mindennapjait mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül. A rendező szerint azt mutatja be, hogy milyen ténylegesen egy iskola, és nem arról, hogy milyennek kellene lennie.

A falak között című filmet szombat este a hivatalos versenyprogram utolsó alkotásaként közönségsikerrel mutatták be Cannes-ban, s a vasárnapi lapok is méltató kritikákat írtak róla.

Benicio del Toro a legjobb férfi főszereplő

Az Aranypálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját, az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta. A zsűri díját szintén olasz film, Paolo Sorrentino Il divo című alkotása érdemelte ki.

Del Toro meglibbenti pálmáját (AFP)

Élete első filmszerepéért a legjobb női alakítás díját nagy meglepetésre Sandra Corveloni brazil színésznő, a Linha de Passe című filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb férfi alakítás díját a 41 éves Benicio del Toro Ernesto "Che" Guevara megformálásért érdemelte ki, amit az amerikai Steven Soderbergh Che című négy és fél órás, két részes filmjében nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a török versenyfilm, a Három majom rendezőjének, Nuri Bilge Ceylannak, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat pedig a kétszeres Aranypálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne-nek a Le silence de Lorna (Lorna csendje) című filmjük könyvéért ítélte oda a zsűri.

Mundruczó Kornél filmje a kritikusoknak tetszett

Ahogy megjósoltuk, román film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Aranypálmát: a 31 éves Marian Crisan Megatron című kisfilmje. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Aranykamera díjat az angol Steve McQueen Hunger című filmje hozta el, ami az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogram nyitófilmje volt.

Catherine Deneuve francia színésznőnek - aki a Karácsonyi mese című versenyfilm főszerepét alakítja lánya, Chiara Mastroianni partnereként - és Clint Eastwood amerikai rendező-színésznek teljes életművéért ítélte oda a zsűri a 61. Cannes-i Filmfesztivál különdíját. Az amerikai rendező The Exchange című filmével versenyzett idén az Aranypálmáért, de a díjkiosztó ünnepségen nem jelent meg.

A magyar versenyfilm, Mundruczó Kornél Deltája szombaton ugyan megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége (FIPRESCI) díját, de a hivatalos versenyben nem kapott elismerést. A világ egyik legjelentősebb filmes szemléjére akkreditált kritikusok a szemle 70 filmje közül alkotása közü választották, de a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélték a legjobbnak a magyar filmet.