Brunei betiltotta Keanu démonűző filmjét

2005.02.21. 11:45
A Constantine, Keanu Reeves új, apokaliptikus thrillere valószínűleg túl sok démoni megszállottat és pokoli jelenetet mutat be, ezért a szultánság nem engedi be a helyi mozikba. A film siker az Egyesült Államokban.
A CNN cikke szerint Ahmad Kadir, a brunei kormány cenzori bizottságának titkára bejelentette, hogy a testület döntése szerint a Constantine - A démonvadász nem való a helyi mozikba, de nem adott részletes indoklást, pontosan mely részek miatt tiltották be az amerikai filmet.

A döntést semmiképpen sem lehet meglepőnek nevezni; a világ egyik leggazdagabb államában a cenzori erők Délkelet-Ázsia országai közül messze a legszigorúbb szabályok szerint működnek, különös tekintettel az olyan filmekre és dalokra, amelyek az iszlámot sérthetik.

Otthon siker

Keanu Reeves és a démonok
Keanu Reeves és a démonok

A Constantine-t az elsőfilmes Francis Lawrence kliprendező jegyzi. Lawrence néhány napja a köztudottan erősen vallásos Spanyolországban kijelentette, hogy különösen nagy filgyelmet szenteltek a vallásos téma feldolgozásában arra, hogy ne bántsák meg a hívőket.

A 100 millió dolláros költségvetésbol készült filmet Amerikában ezen a hétvégén mutatták be és 30,5 millió dolláros bevételével a toplista második helyén indított - csak Will Smith romantikus komédiája, A randiguru előzte meg, ami a bemutatása utáni második héten is megőrizte első helyét 31,8 millióval.

A Constantine forgalmazója, a Warner Bros. így is elégedett; mint mondták, a bevétel több lett, mint amire számítottak és szóvivőjük emlékeztett arra is, hogy Reeves nagy sikere, az 1999-es Mátrix is csak 27 millióval indított az amerikai mozikban.

Isten hangyafarmja

A sztori Garth Ennis 1988-as képregényén, a HellBlazeren alapul. John Constantine, a láncdohányos nyomozó tizenévesen öngyilkosságot kísérelt meg és két teljes percet töltött a pokolban, mielőtt újraélesztették. Azóta is a két világ határán mozog és az a feladata, hogy minél több démont juttasson vissza a pokolra.

A brunei cenzúrának az a jelenet is szemet szúrhatott például, amikor Reeves karaktere magából kikelve megvádolja Istent, hogy az nem más, csak "egy kiskölyök, aki a hangyafarmjával szórakozik". A film csúcspontján hófehér ruhában a Sátán is megjelenik és száját nyalogatva figyeli, John Constantine hogyan próbálja megmenteni az emberiséget.

A filmet egyébként a múlt héten mutatták be Brunei legközelebbi szomjédjában, a szintén többségében muzulmán lakosú Malájziában. A maláj cenzorok kivágtak néhány káromkodást, de végül úgy ítélték meg, hogy a Constantine "nem túlzó mértékben tartalmaz erőszakos és ijesztő jeleneteket" - a vallásos vonal ellen nem volt kifogásuk. A filmet április 7-étől vetítik a magyar mozik.