Zabálták Cottbusban a Kontrollt

2004.11.08. 17:45
A Fipresci, az ökumenikus zsűri, a diákzsűri és a közönség kedvence is a Kontroll volt a szombaton véget ért Cottbus-i mustrán - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. A díjnyertes kisfilmek közül Tóth Barnabás Vonaton című rövidfilmjét tüntette ki a zsűri.
Négy díjjal tért haza Antal Nimród mozija a hétvégen véget ért 14. Cottbus-i Filmfesztiválról. A Kontroll a filmkritikusok nemzetközi szövetségének zsűrijén kívül az ökumenikus zsűrit a diákzsűrit és a közönséget is meghódította.

A Chicago Sun-Times szerint a budapesti metróban játszódó film-noiros thrillernek a tizenegy nemzetközi fesztivál-díja után már előkészületben van a hollywoodi remake-je is. Az Egyesült Államokban egy független cég, a ThinkFilm elvállalta a forgalmazását, Szabó István új alkotása, a Csodálatos Júlia mellett.

Különdíj Tóth Barnabásnak

A díjnyertes alkotások Cottbus-i listáján a kisfilmek között is találkozhatunk magyar névvel: Tóth Barnabás Vonaton című filmjét különdíjjal tüntette ki a zsűri.

Connecting Cottbus címmel idén hatodik alkalommal rendeztek nemzetközi koprodukciós fórumot a fesztiválhoz kapcsolódóan. A Media Plus Program támogatását élvező szakmai találkozó televíziós panelében az MTV képviselői vettek részt, a bemutatott projektek közé pedig az Eurofilm Stúdió készülő filmtervét hívták meg a szervezők.

A kelet-európai rangos nemzetközi seregszemlét az egykori NDK-filmklub mozgalmának kezdeményezésére alapították 1991-ben. A jövő évben megrendezendő 15. jubileumi fesztivál díszvendége Magyarország lesz.