'A szex és az erőszak, mint a tojás és a szalonna'

2005.05.17. 15:05
David Cronenberg filmje, a History of Violence után rendezett Cannes-i sajtótájékoztatón május 16-án azt mondta, nem megszállottja az erőszaknak, csak beleütközik.
"A szex és az erőszak olyan, mint a tojás és a szalonna, nagyon természetesen járnak együtt. Ahol az egyik működni kezd, hamarosan megjelenik a másik is" - elmélkedett a rendező a május 16-án rendezett sajtótájékoztatón, ahol új, brutális filmje miatt minden újságíró meglepetésszerűen a szexről és az erőszakról kérdezte.

#alt#
William Hurt, David Cronenberg, Viggo Mortensen, Maria Bello és Ashton Holmes
Május 16 Cannes
"Nem vagyok megszállott, csak manapság ha egy filmes az emberi természettel akar foglalkozni, elkerülhetetlenül beleütközik ezekbe" - tette hozzá a rendező. A sajtótájékoztatón még az is kiderült, hogy Cronenbergnek kiváló a humorérzéke, Viggo Mortensen, ha akar, pont úgy néz ki, mint a fiatal Kövér László és Maria Bello nagyon szép.

Meglepetés

A rendező külön kérte az újságírókat, hogy a film fordulatos történeténetének meglepetéseit ne árulják el a nagyközönségnek. A bemutatóig csak annyi publikus, hogy látszólag tökéletes és békés amerikai kisváros családjába (szülők: Viggo Mortensen, Maria Bello) váratlanul betör a külvilág Ed Harris és William Hurt alakította gengszterek képében, hogy eluralkodjon a vásznon az erőszak és a szex, és persze egy-két hasadt személyiség.

A kritikák szerint Cronenberg új filmjén John Ford és Hitchcock hatása érződik, az IC Press újságírója inkább az ifjú David Lynch hangulatával azonosította. A History of Violence versenyfilmet sokan a fesztivál fődíjasának tippelik. Hétvégén kiderül, mit tartogat az utolsó, mindent eldöntő fordulat.