Szexuális referenciák a Csupó-rajzfilmben

2008.10.17. 09:39
Csupó Gábor legújabb egészestés rajzfilmjét gyártó amerikai cég a munkálatok alatt csődbe ment, Kálomista Gábor szállt be producerként itthonról a filmbe. A 75-ben Amerikába távozott rajzfilmes a rá jellemző angolos magyarsággal beszélt nekünk az Immigrants - Jóska menni Amerika című filmről a sajtóvetítése után, az Odeon moziban.

Az Immigrants Csupó Gábor első saját egészestés rajzfilmjén egy magyar és egy orosz bevándorló hajtja a nőket és a pénzt Amerikában. A filmben a South Parkra jellemző aktuális celebpoénokat is bevetették, de mire be tudták fejezni, ezek elavultak. A magyar változatot a Valami Amerika celebszínészeivel dobták fel, a két főszereplő hangját Hujber Ferenc és Szabó Győző adják. A felnőttrajzfilm nálunk október végén kerül mozikba, az amerikaiaknak még várniuk kell.

Fotó: Huszti István

Az Immigrants a kivándorlása összegzése?

Nem rólam szól, ez teljesen nyilvánvaló, hanem egy kivándorlóról, aki megérkezik a lehetőségek hazájába, ahol mégsem hoznak mindent aranytálcán. Ezt akartuk kifigurázni.

Amerikát vagy Kelet-Európát gúnyolja?

Inkább azt próbáltuk érzékeltetni, hogy minden nációban vannak jó emberek. A két főszereplő, a magyar Jóska és az orosz Vlad első ránézésre nem illenek össze, de kiállnak egymásért, ami összeköti őket. A magyarokat sem akartuk nagyon kigúnyolni, Jóska attól komikus, hogy egyszerű, de jószívű, naiv és gyerekes. Ez egy társadalomkritika arról, hogyan használják ki a kisembereket.

Mennyire magyar a rajzfilm?

Magyar főszereplőről szól, és amerikai-magyar koprodukció. Olyan kétharmada Amerikában, egyharmada Magyarországon készült, nálunk elsősorban az utómunka.

A rajzolásba nem tudtak magyarokat is bevonni?

Amikor megrendelte egy amerikai tévécsatorna, még sehol nem volt a magyar koprodukció, ezt teljesen amerikainak akarták. Csak aztán a cég csődbe ment, a vezetőket kirúgták, és a filmet sem akarták visszaadni, mivel 5-6 millió dollárt beletettek. Az ügyvédemmel másfél évig harcoltam, hogy megszerezzük a jogokat.

Miért a Fecsegő tipegők stílusában rajzolták meg az Immigrantst?

Mert a költségekre volt egy bizonyos összeg, és ilyen stílusban rendelték meg. Az amerikaiak hatmillió dollárt adtak rá, és később még Kálomista Gabi barátom (a Csudafilm és a Csak szex és más semmi producere) hozott a filmbe kétmilliót. A rajzstílus valahol a Simpsons és a Fecsegő tipegők között van, a storyline inkább a Borat és a South Park között. Nem annyira politikai, mint ezek, viszont tele van szexuális referenciákkal.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A magyar szinkronba beleszólt?

A magyar hangokhoz volt Kálomista Gáboréknak egy listájuk. Rámutogattunk a képekre, és Gábor két telefon után szólt, hogy el van intézve. Még Fábry Sándor és Andy Vajna is benne van. Vajna egy munkaadó, aki nem ad munkát a főszereplőknek, Fábry meg executive, aki felpofozza őket.

A rajzfilm celebjei felett kicsit eljárt az idő. Christina Aguilera például benne a jó nő, amikor ő az utóbbi időben GYES-en van, Michael Jackson meg partiba megy, pedig el sem tudna indulni.

Igen, ez is amiatt van, hogy másfél évet csúszott a bemutató a pereskedés miatt. A projektet már négy éve kezdtük el.

Nem próbáltak frissíteni?

Már minden megvolt, a zenét is fölvettük. Nagyon nagy költség lett volna.

Amerikában mikor mutatják be?

Még nem tudom, novemberben megyünk az amerikai filmvásárra, ott keresünk forgalmazót. Mivel ez nem egy nagyköltségvetésű film, ha ezer színházban bemutatják, az már nagy szó.

Nem unja, hogy a Simpson család első évadával azonosítják?

Nem tesz boldoggá, de ha ezzel megtalálnak, nem idegesít.

Itthon még a Pannóniánál kezdte, ami idén olvadt be a Moképbe, majd bejelentették, hogy a stúdió hírnevére alapozva feltámasztanák a rajzfilmgyártást. Ez életképes elgondolás?

Ha az állam alányúl, és adnak egy gyönyörű épületet, akkor igen. Tehetség az mindig lesz.

Komoly filmben gondolkozik?

Igen. Nem akarom, hogy bedobozoljanak, nagyon sok ajánlatot kaptam, olvasom a forgatókönyveket, de lehet, hogy nekem kell majd megírni. Nem az érdekel, hogy thriller, love story, vagy action-adventure, de kell benne legyen valami, ami megfog.