Végre eldőlhetne, művészet-e a pornó

2007.04.11. 13:40
Elindult a Daazo.com az első olyan videómegosztó, ami csak a minőségi rövidfilmeknek ad teret. Ötvenvalahány kisfilm van fent eddig a szájton a Hujber Ferenccel, Stohl Andrással készült Ötödik szoba című kisfilmtől kezdve a Börcsök Enikő-s Büfé két ablakkalig. A háttérben két magyar filmszakos egyetemista áll és a cenzúra.

"Áprily Zolival egy éve kezdtünk el a Daazo-ról beszélni, mivel mindketten filmszakosok vagyunk, csinálunk jobb-rosszabb filmeket - mondta Deák Dániel, a Daazo.com egyik alapítója. - Azt tapasztaltuk, hogy a rövidfilmekkel nem lehet mit kezdeni, még a legjobb alkotások sem találják meg a közönségüket. Benevezhetünk fesztiválokra, és talán leadja a tévé este 11 után, viszont az interneten csak ezeket a rövid dolgokat szeretik."

"A Daazo.com-ra bárki feltöltheti a filmjeit, de mi is felteszünk kiemelt filmeket, amiket különböző fesztiváloktól és stúdióktól szerzünk meg a világ minden pontjáról. Ennek szerzői jogi problémái megoldottak, mivel szerződéseket kötünk az alkotókkal vagy a forgalmazókkal". Hogy mennyi szerződést kötöttek eddig, az üzleti titok. Az viszont nem titok, hogy legutóbb kivel kötöttek: a magyar Inforg stúdióval.

Daazo bemutatkozó kisfilm: Under Construction

Művészpornó

Ha feltöltenék egy művészinek mondott pornófilmet, akkor mit kezdenétek vele?, kérdeztük Deákot: "Nehéz kérdés, habár az esetek többségében azért egy filmről egyértelműen kiderül, hogy öncélúan vagy esztétikai céllal szexelnek benne. A magunk részéről próbálunk a legjobb hiszemben eljárni, mi számít pornónak és művészetnek". Ha valaki feltölt egy filmet, az adatlapon ki kell pipálnia, melyik korosztályos besorolás alá tartozik szerinte az alkotás, ezzel próbálják elősegíteni, hogy a nézők számíthassanak a látottak tartalmára. A Daazo szerkesztői esztétikai szempontból nem szűrik a feltöltött anyagokat, remélik, a kialakuló közösség önmagában elég, hogy minőségi rövidfilmek kerüljenek fel.

Distribute

Egy különlegességet tartogat a Daazo a felhasználók számára: egy feltöltött film ugyanis nem automatikusan kerül ki a főoldalra, hanem csak akkor, ha a felhasználó rákattint a "distribute" funkcióra. Minden úgy működik egyébként, mint a többi videómegosztónál, csak itt folyamatosan szerkesztett tartalom is megjelenik. Van statisztika, komment és kereső is.

Ha a Youtube-ba írjuk a kisfilmek kereső szót, 101 000 filmet dob ki, a Daazo egyelőre 56-ot. Akkor mi értelme van? "Ide eleve olyan emberek látogatnak, akiket ez érdekel, a Youtube-on pedig elnyomja a többi tartalom (karaoke, miegymás), amit tényleg többen néznek." A Daazo abban látja saját egyediségét, hogy "ide értéket hordozó kisfilmek kerülnek fel. Az oldalunkkal nem akarunk nagy tömegeket megszólítani, mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy a YouTube-bal és a többi videómegosztóval ellentétben a minőség domináljon a mennyiség felett". Vannak kritériumok is. "A tévéműsorok részletei, a videóklipek, illetve az egyértelmű homevideók, nem kívánatosak az oldalon, és idővel töröljük azokat. Legfőbb kritériumok: a vágás, a stáblista, a feliratozás." Eddig csak egy Szentpéteri Csilla-videót és egy amerikai tévéshow részletét kellett leszedni feltöltés után.

Önerő

"A Daazo mögött nincs komoly multi, a saját erőnkből és pénzünkből, 1,5-2 millió forintból hoztuk létre, ami egy Videobomb vagy Videa esetében nevetséges összeg" - mondta Deák, aki tisztában van a jelenlegi, béta verzió hibáival, de mindenképpen ki akartak vele jönni, mert igazán csak élesben tudják tesztelni. Jelenleg rövidfilmeket gyűjtenek be Magyarország és Európa több filmes iskolájából és fesztiváljáról.

A két alapító mellett, egy designerrel és egy programozóval készítik a Daazót, amire tizenöt percesnél nem hosszabb filmeket várnak, mivel ennél többet senki nem nézne meg neten, másfelől a cannes-i filmfesztiválon is ez az időtartam a rövidfilm szekció kritériuma.