Ki a te démonod, kislány?

2006.04.13. 11:33
Több ezer "tömegkultúrától mentes" fiatal lányt hallgattak meg a Dark Materials című film főszerepére a héten Londonban, írja az AP. Mint minden fantasytól mostanában, a His Dark Materials bestseller-trilógia moziváltozatától is a Harry Potter-sorozat sikerének megismétlését várják az alkotók.

A Gyűrűk ura trilógiát jegyző New Line Cinema producerei olyan 9-13 éves kislányt kerestek Angliában a The Golden Compass (Az arany iránytű) címen futó első rész főszerepére, aki "egyszerre tudja megjeleníteni a bátorságot, a cserfességet és a hűséget". 10 000 embert érintett a szereplőválogatás. A történet szerint a kislány a sarkkörre utazik, hogy egy jegesmedve és egy boszorkány segítségével megmentse barátját.

#alt#
'Ha látod Buddhát, öld meg!'
#alt#
His Dark Materials a brit Nemzeti Színházban
"Olyan gyerekeket kerestünk, akik még nem merültek el a XXI. századi tömegkultúrában" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Fiona Weir, a produkció szereplőválogatásért felelős munkatársa. Ez igencsak nehéz feladat, hisz a szereplőaspiránsok között kevés olyan gyerek akadt, aki nem video vagy pc-s játékokkal töltené szabadidejét. "Mindenkit megnéztünk, akit csak lehetett" - emelte ki a szóvivő.

Tömegcasting

A válogatás során a kislányokat tizes csoportokban tették próbára. A szereplőválogatók e csoportokból választották ki azokat, akikkel próbafelvétel készült, ahol részletet kellett előadni a forgatókönyv dialógusaiból. A gyerekek közül sokan sírva fakadtak, amikor megtudták, hogy nem jutnak be a következő körbe. "Hatalmas volt a lárma és a tömeg, de mindenki nagyon kedves volt" - mondta el az AP-nak Becky Conway, az egyik tizenkét éves jelölt.

Bár Philip Pullman könyvei hatalmas sikert arattak a kritikusok, a felnőttek és a gyermekek körében, többen támadták a művek erős vallásellenességét. A könyv egy párhuzamos valóságban játszódik, a főhős, Lyra Belacqua dimenziókon átívelő kalandokban vesz részt. A gyerekregényként induló könyv egyre komplexebb lesz, hogy aztán eljusson a filozófiai kérdésfeltevésekig.

"A próbafelvétel során megkértek minket, hogy mondjuk el, milyen lenne a démonunk, ha állatalakban jelenne meg. Az enyém leopárd lenne, mert az bátor és erős" - mondta Becky.

A könyv rajongói közül sokan tartanak a filmváltozattól. Véleményük szerint egy nagyköltségvetésű adaptáció tompítani fogja a fantázia nevében valláskritikus mű hangsúlyait. A filmváltozatot Anand Tucker rendezi, akit a Lány gyöngy fülbevalóval producereként, és Az eladólány című film rendezőjeként ismerhettünk meg.