Meghalt a főszereplő, mi lesz Mundruczó filmjével?

2006.08.03. 11:31
Mundruczó Kornél folytatná Delta címû filmjét, aminek befejezése a fõszereplõ Bertók Lajos hirtelen halála miatt vált kérdésessé. Ha ezen a télen nem jutnak túl a forgatáson, a film meghiúsulhat. A rendezõ és Petrányi Viktória producer által alapított Proton Cinema eddigi legnagyobb vállalkozásának továbbra is bizonytalan a jövõje. A rendezőt és a producert faggattuk.

"Én amíg nem dolgozom fel, nem tudom csinálni, de rajta vagyok, és gondolkozom - próbálta érzékeltetni a helyzetet a rendezõ. - Ez olyan, mint egy szerelmi szakítás, hogy az Index olvasói is megértsék." A negyven éves Bertók Lajos július 10-én halt meg, miután a Lupa-szigeten úszni indult barátaival, majd holttestét egy órával késõbb találták meg a parttól húsz méterre. Az alkotók a tragédia után nagyjából két héttel terveztek sajtótájékoztatót tartani a Delta állásáról, de erre nem került sor, és a film sorsa továbbra sem eldöntött.


Bertók és Mundruczó a forgatáson
Fotók: Pfeffer Attila
"Ezermillió válasz van - felelte aztán Mundruczó a kérdésre, hogy milyen módon lehet befejezni a filmet, majd elmondta - újra lehet forgatni az egészet, betétekkel lehet kipótolni a hiányzó részeket, akár animációs betétekkel, vagy visszaemlékezéses formában megoldani. Vagy torzóként hagyni valamilyen módon. Én a saját, legőszintébb válaszomat szeretném megtalálni a kérdésre. Addig minden egyes változatnak ugyanakkora esélye van." A döntés részben azért a biztosítási ügy eredményétől illetve a további finanszírozási lehetőségektől is függeni fog" - tette hozzá Petrányi Viktória producer.

A nem emberi rész

"Most egy biztosítási procedúra közepén vagyunk, német biztosításunk van, de nagyon lassan õrölnek a malmok - válaszolta, mikor a félbeszakadt film pillanatnyi állásáról kérdeztük - "A teljes kárunk 200 millió forint körüli, és most történik a kárigény összeállítása. A forgatókönyvet például nem kell újraírni, ahogy a ház falait sem kell újraépíteni, ha leég. Viszont látnunk kell, hogy a finanszírozás hogy fog felállni, és mibõl tudunk gazdálkodni" - fejtette ki a rendezõ.

"Bertók Lajos halála után tartottunk egy stábtalálkozót"- mondta a rendezõ. Petrányi Viktória producer átvette a szót: "Természetesen mindenki meg volt döbbenve, de az első sokk után abban állapodtunk meg, hogy mindenki folytatni akarja." "Amikor a német és a francia producer értesült a balesetrõl - vette vissza a szót Mundruczó -, rögtön azt mondák, hogy a két legrosszabb, ami egy filmmel történhet, hogy meghal a fõszereplő, vagy a rendező. Ennél rosszabb nem történhet."

"Persze a német és a francia partnereknek fontos, hogy folytassuk, és ne kerüljenek rossz helyzetbe a finanszírozóikkal, akiktől a pénzt megpályázták - folytatta a rendező a külföldi befektetőkről. - "Számítanak rá, hogy a pénzüknél maradnak. Õket és Petrányi Viki producert ez nem alkotóként sújtja. Ennek van egy gazdasági és egy emberi része." A producer hozzátette: "De természetesen számunkra sem csak számokról szól a dolog, az első pillanattól fogva közreműködtünk a film elkészítésénél."

A madárinfluenza is keresztbetett


Bertók Lajos a Deltában
"Még novemberben forgattam volna, egy 17-18 napos periódus maradt le a kábé 45 napos forgatásból. Ez egy téli film - folytatta - és az egészet az elsõ télen akartam volna leforgatni, de akkor a Duna-deltában egy igazán vicces madárinfluenza-helyzet alakult ki. Románia nagyon szeretett volna bizonyítani az EU-nak, és lezártak területeket. Emiatt nem tudtuk elkezdeni idõben az egyik díszlet építését. Különben már készen lennénk".

Hogy mi lesz a felvett anyaggal, fõleg, ha nem lesz belõle film?, kérdeztük. "Nyilván vannak terveim. Bertók Lajosnak méltó emléket állítani elkerülhetetlen. Ez egy fontos munkakapcsolat és barátság volt. A Deltát is a Lajos miatt szeretném mindenképp befejezni. Ezen a télen szeretnénk túljutni a Delta forgatási szakaszán. Ha nem sikerül, akkor késõbb valószínûleg már nem szeretném megcsinálni" - mondta végül Mundruczó.