Megjelent az első Catherine Deneuve-életrajz

2004.11.06. 15:16
Hangsúlyozottan sallangmentes címmel Catherine Deneuve-életrajz jelent meg a hétvégén a párizsi könyvpiacon. A francia filmvilág koronázatlan királynője nem vett részt az első átfogó biográfiájának megalkotásában.
A 420 oldalas, számos fényképpel illusztrált, Presses de la Cité kiadó gondozásában megjelent életrajz nem tálal fel botrányos történeteket. A L'Humanité rovatvezetőjeként ismert Alexandre Fache tényszerűen mutatja be az igen fiatalon felfedezett tehetség máig tartó filmes karrierjének állomásait, de a művésznő segítségét hiába kérte. Deneuve azzal hárította el, hogy nem szeret magáról beszélni.

Énekléstől dalolásig


Deneuve és Mastroianni a vásznon is
Deneuve felfedezője Jacques Demy volt, akinek a Cherbourg-i esernyőkbeli szerepét köszönhette 1956-ban. Később olyan kultfilmekben szerepelt, mint Truffaut Utolsó metrója, vagy a Bunuel rendezte Nap szépe.

Pályafutása eddigi negyven éve alatt Deneuve közel kilencven filmben játszott, ebből huszonhat lépte át az egymilliós nézőszámot. Néhány kudarc dacára mindig újra talpra tudott állni. "Frissebb" munkái közül a magyar tévék éjszakai műsorában láthatjuk a közönségkedvenc Anyósomat, vagy a Velencei Filmfesztiválon 98-ban Legjobb női alakítással díjazott A Vendome tér asszonyát. A kötetben ecsetelt legutóbbi nagy dobása Francois Ozon 2002-ben bemutatott 8 nő ben nyújtott alakítása.

A színfalak mögött

Bármennyire tartózkodó és bezárkózó a külvilág felé, Catherine Deneuve szenvedélyes természet. 17 éves korában megszökött Roger Vadim rendezővel, majd magánéletének szereplői között volt az angol fotográfus, David Bailey, a francia filmrendező, Francois Truffaut, valamint Marcello Mastroianni, a korszakalkotó olasz színész.

A 61 éves gyönyörű ikon pályájának 40 éve alatt mindig ügyelt arra, hogy magát és családját megvédje a botránysajtótól. Magánéletéről szinte semmit nem tud a közönség azon kívül, hogy két gyermeke van, Christian Vadim és Chiara Mastroianni, akik a filmvilág két meghatározó alakjával, Vadimmal és Mastroiannival való kapcsolatából születtek.