Vilma
-8 °C
3 °C

Derrick felügyelő a halálra készül

2005.09.21. 19:58
A 82 éves Horst Tappert, a táskás szemű Derrick felügyelő megformálója elvesztette életkedvét. Végrendeletét két évvel ezelőtt, nem sokkal nyolcvanadik születésnapja után már megírta, napjait jelenleg olvasással és tévénézéssel tölti, a sajtónak pedig a halálról beszél.
A német Das Neue nevű lap nemrégiben egy szívszorító képet közölt a Derrickként ismertté vált színészről, amint 77 éves feleségével, Ursulával egy müncheni klinikáról távozik. "Mindent befejeztem. Nekem már nincs több feladatom ezen a földön" - nyilatkozta a Bild című lapnak Tappert. "Magától a haláltól nem félek, csak a meghalás folyamatától. Nagyon nehéz lehet az a pillanat, lehet, hogy fájdalmas, de az is lehet, hogy nem."

Nem mozdul ki otthonról

#alt#
Horst Tappert nagyjából két évvel ezelőtt, nyolcvanadik születésnapja után számolt el magában életével. "Minden régi kollégám és barátom eltávozott már. Én vagyok az egyik lehetséges soron következő. A végrendeletemet már rég elkészítettem. Nem hagyom el felkészületlenül ezt a világot, mindent előre előkészítettem" - nyilatkozta a lapnak.

Tappert elmondta, hogy évek óta cukorbeteg, s miután a betegség a lábaira húzódott mindennapjait a kanapé közelében tölti. Jelenleg napjai jobbára "bambulással, olvasással és tévénézéssel" telnek. Nem szívesen hagyja el Münchenhez közel eső otthonát, noha korábban szívesen horgászott és a vadászott. "Kint az utcán már semmi nem vár rám. Ezen kívül azt sem akarom, hogy ebben az állapotban lássanak az emberek" - nyilatkozta, majd hozzáfűzte, hogy felesége az egyetlen, aki megmaradt számára, és akinek nagyon hálás a sok segítségért. Ursulával 1957 óta házasok, Tappert három gyereke - akik két korábbi házasságából születtek - más városokban élnek, és mint a színész mondta, "nem akar a terhükre lenni".

"Az embernek csak egyetlen esélye van"

Több mint száz országban vetítették
A Derrick című sorozatban Tappert Stephan Derrick főfelügyelőt alakította. Örök társa és asszisztense a karamellszínű bőrkabátos Harry "Harry, hozd a kocsit" Klein (Fritz Wepper) volt. A sorozat nemcsak a német televízióban aratott osztatlan sikert, 104 ország megvásárolta. Japánban és Kínában épp olyan népszerű volt, mint Olaszországban, és II. János Pál pápa kedvenc tévéműsorai közé tartozott. A Derrick rajzfilmverziója tavaly készült el. Kínában Tappert állítólag ismertebb mint Dieter Bohlen, Claudia Schiffer és Schröder kancellár együttvéve.

A színész utolsó kívánsága szerint otthon szeretne meghalni. "Nem kell, hogy okvetlenül a feleségem karjaiban legyek ekkor, de jó lenne, ha mellettem lenne." A Das Neue című lap szerint a színész nem hisz a halál utáni életben. Úgy véli, hogy "az embernek csak egyetlen esélye van az életben, amiből a lehető legjobbat kell kihoznia".

Huszonnégy éven át nyomozott

Tappert 1974 és 1998 között, 24 éven át 281 részben alakította a megfontolt, elegáns és elemző hajlamú felügyelőt. Az utolsó részt 1997 decemberében forgatták, mely a közszolgálati ZDF-en egy év múlva került adásba. (Nálunk a Duna tévén még jelenleg is látható.) Tappert utolsó szerepe a szintén ZDF által készített "Herz ohne Krone" (Szív korona nélkül) című tévéfilmben volt, mely a csatornán 2003-ban, a színész nyolcvanadik születésnapján került adásba. Tappert 1998-ban kiadott egy önéletrajzi könyvet "Derrick und ich" (Derrick és én) címmel, melyben nyíltan beszámol sorozaton túli életéről is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.