Derrick felügyelő a halálra készül

2005.09.21. 19:58
A 82 éves Horst Tappert, a táskás szemű Derrick felügyelő megformálója elvesztette életkedvét. Végrendeletét két évvel ezelőtt, nem sokkal nyolcvanadik születésnapja után már megírta, napjait jelenleg olvasással és tévénézéssel tölti, a sajtónak pedig a halálról beszél.
A német Das Neue nevű lap nemrégiben egy szívszorító képet közölt a Derrickként ismertté vált színészről, amint 77 éves feleségével, Ursulával egy müncheni klinikáról távozik. "Mindent befejeztem. Nekem már nincs több feladatom ezen a földön" - nyilatkozta a Bild című lapnak Tappert. "Magától a haláltól nem félek, csak a meghalás folyamatától. Nagyon nehéz lehet az a pillanat, lehet, hogy fájdalmas, de az is lehet, hogy nem."

Nem mozdul ki otthonról

#alt#
Horst Tappert nagyjából két évvel ezelőtt, nyolcvanadik születésnapja után számolt el magában életével. "Minden régi kollégám és barátom eltávozott már. Én vagyok az egyik lehetséges soron következő. A végrendeletemet már rég elkészítettem. Nem hagyom el felkészületlenül ezt a világot, mindent előre előkészítettem" - nyilatkozta a lapnak.

Tappert elmondta, hogy évek óta cukorbeteg, s miután a betegség a lábaira húzódott mindennapjait a kanapé közelében tölti. Jelenleg napjai jobbára "bambulással, olvasással és tévénézéssel" telnek. Nem szívesen hagyja el Münchenhez közel eső otthonát, noha korábban szívesen horgászott és a vadászott. "Kint az utcán már semmi nem vár rám. Ezen kívül azt sem akarom, hogy ebben az állapotban lássanak az emberek" - nyilatkozta, majd hozzáfűzte, hogy felesége az egyetlen, aki megmaradt számára, és akinek nagyon hálás a sok segítségért. Ursulával 1957 óta házasok, Tappert három gyereke - akik két korábbi házasságából születtek - más városokban élnek, és mint a színész mondta, "nem akar a terhükre lenni".

"Az embernek csak egyetlen esélye van"

Több mint száz országban vetítették
A Derrick című sorozatban Tappert Stephan Derrick főfelügyelőt alakította. Örök társa és asszisztense a karamellszínű bőrkabátos Harry "Harry, hozd a kocsit" Klein (Fritz Wepper) volt. A sorozat nemcsak a német televízióban aratott osztatlan sikert, 104 ország megvásárolta. Japánban és Kínában épp olyan népszerű volt, mint Olaszországban, és II. János Pál pápa kedvenc tévéműsorai közé tartozott. A Derrick rajzfilmverziója tavaly készült el. Kínában Tappert állítólag ismertebb mint Dieter Bohlen, Claudia Schiffer és Schröder kancellár együttvéve.
A színész utolsó kívánsága szerint otthon szeretne meghalni. "Nem kell, hogy okvetlenül a feleségem karjaiban legyek ekkor, de jó lenne, ha mellettem lenne." A Das Neue című lap szerint a színész nem hisz a halál utáni életben. Úgy véli, hogy "az embernek csak egyetlen esélye van az életben, amiből a lehető legjobbat kell kihoznia".

Huszonnégy éven át nyomozott

Tappert 1974 és 1998 között, 24 éven át 281 részben alakította a megfontolt, elegáns és elemző hajlamú felügyelőt. Az utolsó részt 1997 decemberében forgatták, mely a közszolgálati ZDF-en egy év múlva került adásba. (Nálunk a Duna tévén még jelenleg is látható.) Tappert utolsó szerepe a szintén ZDF által készített "Herz ohne Krone" (Szív korona nélkül) című tévéfilmben volt, mely a csatornán 2003-ban, a színész nyolcvanadik születésnapján került adásba. Tappert 1998-ban kiadott egy önéletrajzi könyvet "Derrick und ich" (Derrick és én) címmel, melyben nyíltan beszámol sorozaton túli életéről is.