Sci-fi Philip K. Dick életéből

2006.08.09. 11:16
Valószínűleg Paul Giamatti alakítja majd a legendás sci-fi szerzőt, Philip K. Dicket a róla készülő életrajzi filmben, adta hírül a Variety.

A remény bajnokában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölt Paul Giamatti alakítaná Philip K. Dicket. A színészt legközelebb a Hatodik érzék rendezőjének legújabb filmjében (Lány a vízben) főszerepében láthatjuk szeptemberben. Tony Grisoni írja a film forgatókönyvet, aki a Hunter S. Thompson életét feldolgozó Félelem és reszketés Las Vegasban történetét is jegyzi. Állítólag a film sztoriját Dick életéből és az utolsó, befejezetlen regényéből (The Owl of the Daylight) építi fel Grisoni. A filmet a Touchy Feely Films, az Anonymous Content és az Electric Sheperd Productions gyártja.


Paul Giamatti

Az igazán csak halála után híressé váló író ötletei olyan kasszasikerek alapjául szolgáltak, mint a Szárnyas fejvadász, amit Az álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? című regényből készült. A későbbiekben több elbeszélését és regényét is megfilmesítették: az Emlékmás, A felejtés bére, Különvélemény. Az 1982-ben szívelégtelenségben elhunyt Dick hagyatéka több tucat regényt és elbeszélést tartalmaz.

A cyberpunk szerzőként ismertté vált Dick munkáit jelenleg nagyon keresik Hollywoodban: hamarosan nálunk is látható az animált Keanu Reeves főszereplésével készült Scanner Darkly Richard Linklater rendezésében, de előkészületi fázisban van már a Next is, aminek főszerepét Nicholas Cage alakítja.

Philip K. Dick 1928. december 8-án született, ikertestvére egy hónappal születésük után meghalt, később édesanyjával élt együtt Kaliforniában. Dick a Berkeley Egyetemre járt, de tanulmányait nem fejezte be, DJ-ként és lemezbolti eladóként tartotta el magát. 1952-ben adta el élete első, Roog című novelláját, és emiatt főállású íróvá válhatott, ráadásul 1955-ben egy kiadó megvette első regényét, a Solar Lotteryt. Az ötvenes évek nehéz időszak volt a számára, mivel kapcsolatba került a Kommunista Párttal, ami miatt az FBI is figyelte. Magánélete is izgalmasan alakult: öt alkalommal nősült, két lánya és egy fia született.