Star Wars három dimenzióban

2005.03.20. 10:50
George Lucast annyira izgatja az új háromdimenziós technológia, hogy úgy döntött, elkészíti és újra kiadja a Csillagok háborúja összes részét 3D változatban. Lucashoz csatlakozott James Cameron, Robert Zemeckis, Robert Rodriguez, és Peter Jackson is, A gyűrűk ura rendezője.

A Hollywood Reporter híre szerint a héten Lucas a ShoWest nevű filmes szakmai gyűlésen Las Vegasban kijelentette, hogy bár még nincs pontos terve, szeretné az első film 3D változatát a legendás eredeti harmincadik évfordulójára, 2007-re időzíteni, később pedig évente jelentetné meg a sorozat többi részét három dimenzióban.

Forrás: http://www.worldenteractive.com/
Lucas, Zemeckis, Kleiser, Rodriguez, Cameron

Lucas nincs egyedül: öt másik elismert hollywoodi rendezővel együtt beszélt a szakkiállításon az új technológia előnyeiről: James Cameron, Robert Zemeckis, Robert Rodriguez, Randal Kleiser (Grease) és Peter Jackson társaságában (Jackson egyébként egy előre felvett 3D filmbejátszás segítségével jelentkezett) népszerűsítette a 3D-t. Lucas sürgette a ShoWest kiállítóit és vendégeit: minél előbb szereljék fel a mozikat a megfelelő digitális vetítőgépekkel, hogy készülő filmjeik eljuthassanak a nézőkhöz.

Cameron, A bolygó neve: Halál és az első két Terminátor rendezője, új filmjéhez azokat a különleges 3D-s kamerákat használja majd, amelyeket a 2003-ban bemutatott IMAX-film, a Ghosts of the Abyss (A tengerfenék szellemei) elkészítéséhez használt. Cameron 3D sci-fije, a Harc angyala (Battle Angel), 2007-ben kerül a mozikba.

Zemeckis (Forrest Gump, Polar Expressz) jelenleg két háromdimenziós filmen is dolgozik. Rodriguez új filmje, a The Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D ebben az évben, nyáron jön ki. Az IMDb szerint a sztoriban egy fiú képzeletbeli barátja, a szuperhős Lávalány, életre kel és különböző kalandokra indulnak. Rodriguez régi rajongója a digitális technikának; az Amerikában néhány hét múlva bemutatásra kerülő Sin City-t is teljes egészében zöld háttér előtt forgatta.

Nincs több kék-piros

Jackson, aki jelenleg a King Kong új változatát forgatja Naomi Watts és Adrien Brody főszereplésével, nem beszélt konkrét háromdimenziós tervekről, ugyanakkor a rendezőhőz közeli források szerint nemrég egy 3D-s felszereléssel bővítette új-zélandi stúdióját.

Stars Wars, az eredeti
Stars Wars, az eredeti

"A háromdimenziós filmek olyan minőséget, olyan moziélményt nyújtanak majd, amilyenről eddig álmodni se mertünk. Felejtsék el a kék-piros szemüvegeket, ez már a múlt. Egy teljesen új technológia érkezik" - üzente a 3D-s felvételről az Oscar-díjas Jackson. A résztvevők nagy örömére a rendező ezek után levetítette A gyűrűk ura egyik csatajelenetének háromdimenziós változatát.

Lucas a Csillagok háborúja (Star Wars IV. - Az új remény) és A klónok támadása néhány 3D-re átdolgozott pillanatát mutatta be a ShoWest vendégeinek.

"Csodálatos rendszer. Azért vagyok ma itt, hogy elmondjam: alig várom, hogy újra kijöjjön néhány filmem három dimenzióban - filmek, amiket messze-messze, egy távoli galaxisban csináltam" - jelentette be ünnepélyesen a legendás sci-fi sorozat atyja.