Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Magyar filmdíjeső 2005-ben

2006.01.03. 17:44
Száznégy külföldi fesztivál- és nyolc életműdíjat gyűjtöttek be a magyar filmalkotók 2005-ben. A játékfilmek körében a legtöbb, tizenkét trófeát Koltai Lajos Sorstalansága szerezte, közölte az Indexszel a Magyar Filmunió.
Több komoly elismeréssel jutalmazták Fliegauf Benedek Dealer, Pejo Róbert Dallas Pashamande, Gauder-Novák Nyócker! című alkotását, valamint Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjét is. Neves nemzetközi filmfesztiválokra kapott meghívást ezenkívül Mészáros Márta A temetetlen halott és Gárdos Péter A porcelánbaba című alkotása.

A rövidfilmes mezőnyből Kenyeres Bálint Before Dawn című műve emelkedik ki tizenegy, külföldön elnyert díjával; a világot járt alkotás a napokban kerül a mozikba, és a legendás Sundance Filmfesztiválon is versenyez január végén.

A dokumentumfilmek közül Kocsis Tibor Új Eldorádója hódított a legsikeresebben; a 2004-es alkotás tavaly mintegy húsz fesztiválon szerepelt és öt díjat nyert el. Az animációk közül M. Tóth Géza Maestro című munkája aratott, tizenegy külföldi díjjal tért haza.

A nemzetközi filmes rendezvények Szabó István, Jancsó Miklós és Tarr Béla rendezők munkássága előtt tisztelegtek életműdíjakkal Moszkvától Szentpéterváron, Berlinen és Cannes-on át Sevilláig.

A filmes szövetség csaknem 2700 alkalommal nevezett be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum- és animációs filmeket több mint 400 nemzetközi fesztiválra és a "hetedik művészeti ág" különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba magyar alkotásokat - ez több mint háromszorosa a tíz évvel ezelőtti, 1995-ös 300 fesztiválszereplésnek.

A meghívott magyar alkotások közül 233 vehetett részt Európa, Amerika, Ázsia és Afrika különféle filmfesztiváljainak versenyprogramjában.

A legfontosabb tizenkettő, úgynevezett A kategóriás filmfesztiválon nagy számban szerepeltek magyar filmek: Berlinben három, Cannes-ban négy, Karlovy Varyban pedig hat film képviselte Magyarországot. A nemzetközi közönség ezenkívül Sanghajban, Moszkvában, Montrealban, Mar del Plata-ban, Velencében, Tokióban és Kairóban láthatott magyar filmet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!