Al Pacino később jön Pomázra

2007.07.16. 12:17
John Turturro főszereplésével ma kezdték el forgatni a Diótörőt Pomázon. Az Oscar-díjas Al Pacinóval még tárgyalnak. Az amerikai film az eddigi legnagyobb hazai produkciónak ígérkezik az Etyeken forgó Hellboy 2 után.

John Turturro ma kezdett el forgatni Pomázon a Diótörő című angol-kanadai-magyar koprodukcióban. Turturro az Egérkirályt alakítja, a palotájában forgatnak holnaputánig. Ő énekel, a katonái táncolnak. A főszereplő lányt Dakota Fanning húga, Elle Fanning alakítja. Al Pacinóval, a film egyik szereplőjével még tartanak a tárgyalások, de ez nem érinti a forgatást, mivel az Oscar-díjas színész felvételei szeptemberben két hétig tartanának.

A forgatás július 16-tól október 14-ig tart két magyar helyszínen: a szentendrei volt orosz laktanyában építették fel a külső díszleteket, míg a belsőt a pomázi Stern stúdióban. Ezután nyolc hónapos utómunka következik, mert rengeteg számítógépes trükk lesz. "A színészek végig maszkban szerepelnek, emiatt sok maszkmozgást csak számítógépes grafikában tudunk elkészíteni, ahogy az akciójeleneteket és a díszletet is" - mondta a film magyar producere, Czirkó József. A Diótörőt 2008 karácsonyán mutatják be Amerikában.

Húsz millió dolláros világsztár

Al Pacino magyar tartózkodásáról szóló híreinket egy óvatosabb filmközeli informátor árnyalta annyival, hogy még tárgyalnak a színésszel. Mindezt a producer sem cáfolta az Indexnek. A forgatás helyszínéül szolgáló Stern stúdió vezetője, Szabados Róbert most nem nyilatkozott, de régebbi stúdiólátogatásunkkor már szintén utalt erre: egy olyan nagy költségvetésű produkció készül a textilgyárból átalakított 3 250 négyzetméteres Stern stúdiójában, ahol 20 millió dolláros gázsit kap a vele egyidős (tehát 60 körüli), világhírű férfisztár.

Az itthon készülő Diótörőt Nyikita Mihalkov testvére, a Tango és Cash-t jegyző Andrej Koncsalovszki rendezi. Siberiada című filmjéért 1979-ben elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, de kapott díjat Berlinben és Velencében is.

Ötmilliárdot költenek el itthon

"Igen komoly költségvetésű film lesz, ráadásul a magyarországi költése is nagy, 21 millió euró (5,25 milliárd forint) körüli" - mondta érdeklődésünkre a producer. "- Az utóbbi években csak az Eragonnak volt ekkora költségvetése, de még annál is nagyobb egy kicsit" - tette hozzá, bár információnk szerint a most Etyeken készülő 72 millió dolláros (13 milliárd 220 millió forint) Hellboy 2 a magyarországi költés eddigi rekordere.

A Coen-testvérek Hollywoodi lidércnyomásának gyenge idegzetű írója, John Turturro az Egérkirályt alakítja, de az IMDb stáblistáján nem szerepel a neve. Nathan Lane-re mindenki emlékezhet az Oroszlánkirályból: ő énekli a Hakkuna Matatát.

Zenés kalandfilm

Az 1920-as évek világában játszódó klasszikus történet kedvéért egy-két emeletes házakat építettek fel, itt játszódik "a Csajkovszkij-féle Diótörőnek a modernebb, kalandfilmszerű feldolgozása lesz ez: itt is Egérkirály kergeti Diótörőt, aki a végén mindent legyőz és megmenti a világot az Egérkirálytól."

"Nagyon nagy az érdeklődés a film iránt, jelenleg is folynak a tárgyalások a forgalmazókkal. Hasonlóan nagy sikerfilmnek szánják, mint az Eragont" - állítja Czirkó. A Diótörő amerikai filmként kerül a mozikba "eladhatósági szempontok miatt", de az IMDb-n számtalan magyar stábtagot felfedeztünk.