A sztárrendező kikészült a Disneynél

2006.06.26. 11:18
A nézőket rendszerint váratlan fordulatokkal sokkoló M. Night Shyamalan most saját kollégáit lepte meg. A Hatodik érzék és a Jelek rendezője faképnél hagyta a Disenyt, ahol megcsinálta a szerencséjét, és most a nyilvánosság előtt jól beolvas nekik. 2006 júliusára beharangozott filmjét, a Lady in the Watert már nem a Disneynél rendezi, ami szintén nagy érvágás a stúdiónak.
A rendező offenzívája váratlanul érte a hollywoodi filmipar szereplőit. A rendezők és a stúdiók közötti viták gyakoriak, de ritkán kerülnek a nyilvánosság elé. Shyamalan megtörte a jeget, egy jövő hónapban megjelenő könyvben lerántja a leplet a Disenyről, ahol minden eddigi sikerfilmjét rendezte. A könyv Hollywoodban közkézen forgó kéziratából kiderül, hogy Shyamalan szerint a Disney a Lady in the water című természetfeletti thrillerhez nem biztosított számára kellő művészeti támogatást. Bár a Disney boldogan állta volna a film költségeit, Shyamalan úgy érezte, nem bíznak rendezői elképzeléseiben.

Az érzékeny rendezőt megríkatták

A könyv csúcspontján a Valentin napi vérfürdő névre keresztelt vacsoráról számol be, amin a Disney egyik vezetője a Lady in the Watert kritizálta. Nina Jacobson a film forgatókönyvére és cselekményére tett negatív megjegyzéseket, majd kifogásolta, hogy Shayalaman ebben a filmjében is osztott magára egy rövid szerepet. "Ezt nem támogatom, nem is értem. Ez szerintem nem működik" - idézi a könyv Jacobson megjegyzéseit. A rendező beszámolója szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, pedig Jacobsonnal együtt dolgoztak többek között a Hatodik érzéken és a Jeleken.

Az ebéd befejeztével a Disney vezetői megerősítették az indiai származású rendezőt abban, hogy szeretnék, ha a rendező elkészítené a filmet. Ennek ellenére miután a társaság feloszlott, Shyamalan sírva fakadt, és megesküdött, hogy máshol folytatja karrierjét. "Azért sírt, mert kedvelte a kollégáit, és biztos volt benne, hogy többé nem dogoznak együtt" - olvasható a kéziratban.


Shyamalan a Lady in the Water forgatásán

A könyv címe a rendező természetfeletti témáira utal, Az ember, aki hangokat hallott címmel megjelenő írást egy Michael Bamberger nevű sportújságíró vetette papírra. Shyamalan persze részt vett a könyv kidolgozásában, és áldását adta a tartalomra és a negatív hangnemre. Ezzel az írás azoknak a vitatott könyveknek a nyomába léphet, amik nyíltan beszélnek a legtöbb nagy hollywoodi filmet övező áskálódásról és ellenségeskedésről. Ebbe a sorba tartozik Joe Esterhas Hollywod Animal című írása, és Julia Phillips producer You'll never eat lunch again in this town again, avagy Többé nem vacsorázol ebben a városban című munkája.

Nem elég, hogy ez az utóbbi idők leghangosabb rendezői kirohanása egy hollywoodi stúdió ellen, Shyamalan távozása a Disney stúdiót is visszaveti. Filmjei bevételét tekintve Steven Spielberggel, Peter Jacksonnal vagy a Wachowski testvérekkel egy kategóriába tartozik. A Hatodik érzék világszerte 600 millió dollár felett teljesített, a Jelek 408 milliót és a legutolsó filmje, A falu 256 milliót hozott a Disenynek.

Nő a vízben

A Lady in the Water most a Warner Brothers szárnyai alatt készül, akik 70 millió dolláros reklámkampánnyal nyúlnak a természetfeletti horror alá. A film főszerepeit Dallas Howard és Paul Giamatti játsszák, és a rendezőre jellemző sötét, misztikus hangulat most is garantált. A történetben egy tengeri nimfáról lesz szó, akit egy apartman gondnoka talál meg az úszómedencében. Az ismeretlenről kiderül, hogy egy gyerekmese szereplője, aki szeretne visszajutni otthonába.

A film bemutatója előtt egy hónappal, június 21-én Lady in the Water címmel jelent meg egy mesekönyv Shyamalan tollából, aki a történetet először saját gyerekeinek mesélte lefekvés előtt. "A film elég intenzív, de a könyvet úgy írtam meg, hogy négy-öt éves gyerekek is élvezettel olvashatják a szüleikkel" - nyilatkozta a rendező a könyv bemutatóján.