Ahogy ezt az én Robim kitalálta!

2007.10.17. 15:27
Limuzinnal és cigányzenével tartották a Corvin moziban Koltai Róbert új filmjének, a Megy a gőzösnek a díszbemutatóját. Itt megtudtuk, hogy meztelenedett le Egres Katinka, hogy tanult meg a forgatás alatt Pindroch Csaba lakást festeni, és a videóról az is kiderül, hogy telefonbetyárkodik Koltai producernek állt fia.

Meglepő felhajtást tapasztaltunk a Megy a gőzös premierjén: a körút felől fehér limuzinnal szállították le Koltai Róbertet a Corvin moziba vezető vörös szőnyeghez. A kordon mellett az érdeklődőket a sajtó képviselői pótolták. A limuzin először csak belassított, és továbbhajtott, majd csak később, a második körben szállt ki belőle egymagában a rendező. Pogány Judit a rendező házastársaként már csak a filmben szerepel Később Kern Andrást és feleségét, Schmuck Andort, Kuncze Gábort és Csisztu Zsuzsát láttuk bevonulni, Goór Nagy Mária a piros szőnyeget megkerülve jutott az épületbe.

Drága fiatalok, higgyétek el: nem a diszkó!

Már megint idióta

Ugye nem húzzátok le nagyon a filmet?, kérdezte tőlünk több aggódó stábtag már a vetítés után, például a rendező fia és producere, P. Koltai Gábor, meg a forgatókönyvíró, Grecsó Krisztián: "Ez nem egy 8 1/2, nem feszeget ontológiai kérdéseket" - mentegetőzött Fellinire utalva a Szőke András-féle Hasutasokat is jegyző író, aki mostanra vasúti szakértővé képezte magát. Hát nem húztuk le.

"Annyi hülyét játszottam, hogy már én is unom" - méltatlankodott nekünk a vetítés előtt a vámpírgrófos öltönyében Pindroch Csaba, aki Szabó Győző ostoba csendőrtársa a filmben. Bár a felkérésnek örült, főleg, mert az előző Koltai-filmből az utolsó pillanatban kihagyták. A színészi teljesítményével 99 százalékban amúgy elégedetlen, azt viszont büszkén mesélte, hogy a csongrádi forgatás alatt a helyi kocsmában egy helyi melóstól elsajátította a szobafestés fortélyait, és utána ki is mázolta otthon a lakást.

Diszkófüst helyett Gőzös

Aztán Koltai Róbertet vadásztuk le. A bemelegítő barátkozás után szóba került, hogy sok bor fogyott-e a forgatáson, mire a rendező kifejtette, hogy a színészek közül mindenki józan volt. "Ugyan akadt a stábban szenvedélybeteg, de azt megdorgáltam" - magyarázta.

Majd a gratulációkra tértünk: "Kedves, Róbert! Világszám volt, mikor együtt dolgoztunk. Úgy látom, megy ez nélkülem is" - üzente neki levélben Jiri Menzel, aki szerepelt a Világszámban, és a bizalmat most látatlanban előlegezte meg. "Zsigmond Vili is gratulációjával fogadott a Los Angeles-i magyar szemlén, szeretik a filmet" - mesélte még Koltai, majd odakísért minket Fodor Zsókához, aki szerinte nagyon aranyosat mondott a filmről. A Barátok közt színésze a füstös és hangos diszkó helyett a Megy a gőzöst ajánlotta ragyogó arccal olvasóinknak, megidézve a sorozatbeli Magdi anyust. (Részletek a videón.)

A cigányzenésznek bejöttek a műcigányok

Majd a főcímzenéből a szerző, LL Junior énekelt el nekünk pár taktust barátjával, a sokoldalú Stefanóval, de a rögtönzött duettben nem selypítettek úgy, mint a klipben. Junior nem vette zokon, hogy magyarok játszották a roma szerepeket, mert a film "nem csak romáknak szól, és az egymillió romából amúgy is csak kétszázezren beszélik a lovári nyelvet". Bár a "műcigányok" a roma szövegekben a hangsúlyokat nem találták el.

A mesebeli cigánylány, Egres Katinka szövegét rosszul is fordították, amikor mondja, hogy milyen jó a víz: "La soj á páj!". A forgatást különben ezzel a fürdőzős-pucérkodós résszel kezdték, és a jelenet stábközeli ismerősünk beszámolója szerint komoly fotózási lázat indított el a forgatócsoportban. "Először hálóingben vettük fel, de Robi szerint ez úgy nézett ki, mintha télikabátban lettem volna - mesélte a színésznő, miért váltottak monokinire. - Az első nap nem akartam problémázni ezen, és amúgy sincs ezzel bajom, ha logikusan következik a cselekményből."

Egy cigiszünetben aztán elkaptuk, amint P. Koltai Gábor világoskék öltönyében magyarázza a barátainak, hogy "a díszbemutatón úgyis mindenki hajlong és gratulál, de ez nem jelent semmit. Ha valaki befizet rá, megnézi tíz emberrel egy moziban, és úgy is működik, akkor jó". A kis Koltai később elmondta nekünk, hogy közös vállalkozásuk, a Filmsziget megfeküdt a Vilgászám után. Nagyjából az új filmre sikerült talpra állni, úgyhogy most sok múlik a Megy a gőzös teljesítményén. Még L.L. Junior is százezer nézőt vár.