Többezer látogató a dokumentumfilmeken

2005.02.02. 16:06
A 36. Filmszemle első napján két és félezer jegyet váltottak a nézők a Mammut moziban bemutatott dokumentumfilmekre. A vetítések állandó zsúfoltsággal zajlottak.
Több alkotásból, köztük Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete, Pesty László Budapest, végállomás és Fekete Ibolya Utazások egy szerzetessel című filmjeiből pótelőadásokat kellett beiktatni - jelentette a Szemle sajtóirodája. A szervezők szerint három nap alatt hat-hétezer látogatója lesz a dokumentumfilmeknek.

A nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy helyes volt folytatni azt a tavalyi kezd ményezést, hogy a dokumentumfilmek a Szemle első napjaiban önálló programban mutatkozzanak be. Kocsis Tibor, az Új Eldorádó című film rendezője szerint "követendő ötlet, hogy a dokumentumfilmek külön szerepelnek". Kocsis hozzátette: megdöbbentő, jó érzés volt, hogy nagy tömegek voltak kíváncsiak a dokumentumfilmekre. "A Mammut mozi alkalmas hely a vetítésekre, megfelelőek a termek, jó a technika" - tette hozzá Kocsis.

Kisfaludy András, a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesületének (MADE) elnöke elmondta, hogy folyamatosan részt vesz a dokumentumfilmek vetítésein, és nagy örömmel tapasztalta, hogy a közönség jól fogadja az alkotásokat. Megítélése szerint a dokumentumfilmek eddig bemutatott versenyprogramjában magas színvonalú, értékes művek szerepelnek.

A Filmszemle vetítéseire öt nap alatt huszonötezer jegyet adtak el, a legnépszerűbb alkotásoknak Szabó István Csodálatos Júliája, és Ragályi Elemér Csudafilmje bizonyultak.