Megnyílt az országos dvd-netkölcsönző

2005.06.27. 16:05
Új országos elérhetőségű internetes dvd-kölcsönző nyílt Magyarországon. A kiadványokat, melyek között kevés vadiújat találhatunk, gyorsan és postán kézbesítik. Az Index a működésről Kohut Gergelyt, a Filmdirekt Kft vezetőjét kérdezte.
Az Electro World szórakoztatóelektronikai eszközöket értékesítő cég hétfőn jelentette be, hogy megkezdi az országos dvd-kölcsönzõ szolgáltatását. A felhasználók megszabott havi elõfizetési díjért meghatározott számú filmet kölcsönözhetnek ki. "A kínálat több mint 1800 filmet tartalmaz, magyar és külföldi sikerfilmekkel, mesefilmekkel, mûvészfilmekkel" - áll a sajtóközleményben, de ahogy végignéztük az oldal filmes adatbázisát, hamar kiderült, hogy a legfrisebb megjelenésekből nem válogathatunk.

"Heti rendszerességel vásárolunk a legújabb filmekből. Például múlt héten 5 Cassavetes filmet és Az utolsó gyémántrablás, Nagy Sándor, a hódító című kiadványokat vásároltuk meg a megjelenésük első hetében" - mondta Kohut Gergely, a szájtot üzemeltető Filmdirekt Kft vezetője az Index felvetésére.

Emelett még felróttuk neki azt is, hogy az adatbázisban nem jelzik külön a megjelenések időpontját, és délben még májusi filmet, a Flash Gordon című bésicifit is a "Megjelenések előtt" kategóriában találtunk. "Hát, lehet, hogy az oldal nem frissül elég gyorsan, hiszen nagy az adatbázisunk. Az új megjelenések időpontját sem jelezzük, igaz, de csak mert a kiadók ezt rendszeresen szokták változtatni. Egyébként könnyen meg lehet találni az új filmeket az Újdonság kategóriában" - válaszolta a felvetésre.

Arra hogy összesen hány dvd-jük van egy-egy filmből, vagyis mennyire elkerülhető a felhozatal "nagyszámú kintlevősége", Kohut nem árult el adatot, mert mint hangsúlyozta, "ez üzleti titok", de elmondta, hogy "a fogyasztók összeállíthatnak egy prioritási listát", amit figyelembe vesznek az új dvd-k vásárlásakor.

"Nem futárral dolgozunk, hanem postán adjuk fel elsőbbségi küldeményként a dvd-ket, amik egy nap alatt megérkeznek - válaszolta Kohut arra a kérdésre, hogy mennyiben nyújtanak jobb szolgáltatásokat az eddigi netes dvd-kölcsönzőknél, mint a DVDrent (Budapest és Érd), a Mozifutár (Győr), a Dvd-expressz (Szeged) vagy a DVD-világ (Szombathely). - Szóval nem csak regionális szolgáltatást nyújtunk, hanem Magyarország egész területére szállítunk." (A futáros szolgáltatáshoz hasonlóan a postai is ingyenesen áll a kölcsönzők rendelkezésére.)

Az elõfizetéses rendszerben mûködõ szolgáltatásról már havi 3490 Ft-ért igénybe vehetõ, és ezért a díjért az elõfizetõk korlátlan számú filmet kölcsönözhetnek úgy, hogy egyszerre 2 dvd-t tarthatnak maguknál. A két dvd-s elõfizetési csomagon kívül válaszható 3 dvd egyidejû kölcsönzése havi 4490 Ft-ért, vagy 4 dvd egyidejû kölcsönzése havi 5990 Ft-ért.