Kifütyülték a Da Vinci-kódot

2006.05.17. 13:32
Kifütyülték a kritikusok a Da Vinci-kód című filmet a Cannes-i filmfesztivál szerdai megnyitás előtti vetítésén. A film komolyabb részeinél többször nevetésben tört ki a közönség.

"A film csaknem ugyanolyan rossz, mint a könyv. A színészek túloznak, túl sok a zene és túl grandiózus az egész" - vélte Peter Brunette, a Boston Globe című amerikai napilap kritikusa A Da Vinci-kód cannes-i elővetítése után.

Kusza és zavaros

A premier előtti vetítésen kétezer újságíró vett részt - írja az MTI. "A film rejtélyesnek akar tűnni, de egy nagy semmi az egész", nyilatkozták utána többen. Az InfoRádió tudósítása szerint más kritikusok szerint a film kusza azoknak, akik nem ismerik a könyvet.


Tom Hanks, Audrey Tautou és Dan Brown Cannes-ban

"A film nagyon hű a regényhez, de már a regény is egy nagy hülyeség volt, a film még annál is rosszabb. Ráadásul két és fél óra" - állapították meg a vetítés után a France Info francia hírrádiónak nyilatkozó külföldi újságírók.

"Az emberek láthatóan össze voltak zavarodva. A vetítést csend követte, nem volt taps - állapította meg Margherita Ferrandino az olasz RAI 3 televíziótól. "Én csak a könyv feléig jutottam, mert eluntam. Szörnyű" - tette hozzá.

Átírták a könyv végét


Galéria, kattintson!

Mások azt kifogásolták, hogy a film túlzásba viszi a történelmi utalásokat, és krimi helyett dokumentumdrámává válik.

De általános kritikai vélemény volt, hogy a könyvhöz képest a film lerövidíti és ezzel még inkább összezavarja a cselekményt, ami a végére unalmassá, értelmetlenné és komolykodóvá válik. Egyesek azt is kifogásolták, hogy a rendező és a forgatókönyvíró átírták a történet végét, hogy a film ne sértse nagyon se a katolikus egyházat, se az Egyesült Államokat.

A 44 nyelvre lefordított bestseller alaptétele, hogy a Louvre meggyilkolt muzeológusa által hagyott jeleket és szimbólumokat megfejtve kiderül, hogy Jézus Krisztusnak volt családja, de ezt a katolikus egyház kétezer éve próbálja titkolni.

Csütörtöktől a magyar mozikban

A filmet hatalmas várakozás előzi meg, nem utolsó sorban azért is, mert számos katolikus méltóság is felemelte a szavát ellene, de a Vatikán nem foglalt állást.

Szerdán este, az 59. cannes-i fesztivál nyitófilmjeként (versenyen kívül) kerül első ízben a közönség elé. A kínai bemutató egy órával megelőzi a cannes-it, aztán következik egész Franciaország, majd csütörtökön Európa, pénteken pedig az Egyesült Államokban is a mozikba kerül.