Berlusconi felfalja áldozatait

2006.03.31. 10:16
Kasszasiker az olasz kormányfő, Silvio Berlusconiról készült, választások előtt mozikba került Kajmán című film, írja a Népszabadság.
A film címéül szolgáló Kajmán elnevezés egy olasz jogásztól származik, aki szerint Berlusconi - a televízióival - hipnotizálja áldozatait, majd felfalja őket. A préda pedig ezúttal nem más, mint Olaszország.

Nanni Moretti egy évig teljes titokban forgatta az első olasz Berlusconi-filmet, amely főleg arra keres választ, hogy a tévémágnásból lett politikus honnan szerezte a pénzét. A filmben Berlusconit az égből hulló líramilliárdok lepik el. A Cannes-ban 2001-ben Aranypálmát nyert rendező - aki az elmúlt években ellenzéki körlánccal tiltakozott a jobboldali kormány ellen - tragikus jelenettel fejezi be a történetet: Berlusconit a bíróság hét évre ítéli, de ő polgárháborút robbant ki Itáliában.

A miniszterelnök szerepét négyen alakítják: Elio De Capitani, Berlusconi hasonmása, a Polip című tévésorozatból ismert Michele Placido, archív felvételekről Berlusconi és maga Moretti. A filmtől elsősorban a baloldal félt, bumeránghatástól tartva: amiatt aggódtak, hogy az alkotás ellentétes érzelmeket vált ki, és a végén áldozatként tünteti fel Berlusconit - ahogyan az amerikai választások idején a Michael Moore rendezte Fahrenheit 9/11 sem tudta megbuktatni George W. Bush elnököt.

Berlusconi (akinek mozihálózata nem vetíti a Kajmánt) a film megjelenése óta áldozatként Kajmánnak becézi magát, aki felfalja Prodi-Mortadellát. Moretti filmje azonban kasszasiker - igaz, sem a jobb-, sem a baloldalnak nem tetszik, mivel keserű kritikát gyakorol, és azt állítja: Berlusconi már tönkretette Olaszországot, és ezen senki sem segíthet. Berlusconi a maga részéről tovább folytatja kommunistaellenes hadjáratát, ám az a poénja, hogy az olasz baloldal - a kínaiakhoz hasonlóan - megfőzi és megeszi a gyermekeket, Peking diplomáciai tiltakozásához vezetett.

Silvio Berlusconi a 2001-es olasz választásokon az Egy olasz történet című színes kiadvánnyal lepte meg a választókat, az idén pedig Az igaz olasz történet címet kapta a tizenegymillió példányban nyomtatott, 160 oldalas, leginkább magazinújságra hasonlító propagandapublikáció. Ez a Berlusconi-kormány elmúlt öt évének sikereit foglalja öszsze. A címlapon a mosolygó Berlusconi vörös szőnyegen vonul, az első fejezet pedig az Isten veled líra: Prodi súlyos hibája címet kapta.