Stallone helyett lett Beverly Hills-i zsaru

2008.08.15. 20:44
A héten kerül a mozikba Eddie Murphy legújabb bukása, a 60 millióból forgatott Üresfejű (Meet Ed), ami eddig csak 30 millió dollárt szedett össze Amerikában. Eddie Murphy visszavonul, ahogy bejelentette, vagy megcsinálja a Beverly Hills-i zsaru 4-et? A 80-as évek "fekete Harrison Fordjának" útja kasszasikereken és elképesztő buktákon át jutott a tavalyi Golden Globe-ig.

Eddie Murphy (eredeti nevén Edward Regan Murphy) stand up comedy-karrierje 1976-ban indult, a brooklyni Roosevelt középiskolában. A 15 éves Eddie volt "az őrült, fekete srác", aki tanárokat és hírességeket parodizált, meg jeleneteket rögtönzött a vécében spanglizásról. Előadásainak híre ment a kerületben, a Dolphine's Cope nevű lebuj vezetője pedig percenként egy dollárt ígért neki, ha a magánszámokkal szórakoztatja a vendégeket. Eddie Murphy itt érzet rá először arra, hogy pénzt is kereshet a véget nem érő szövegeléssel, és ez örökre eldöntötte a showbizniszhez való viszonyát. "Miért vállaltam el a filmet? Mert bejött négy fickó a szobámba egy csekkfüzettel" - nyilatkozta 1984-ben, a Legjobb védekezés lesújtó kritikái után.

19 évesen, 1980-ban Eddie a poén kedvéért ment el a Saturday Nights Live című tévéshow szereplőválogatására (máig ez az a műsor, ami Bill Murray-től Robert Downey Jr.-ig egy színésznek sem hiányozhat az életrajzából). Azonnal bevették a csapatba. Itt játszott először együtt nagy bálványával, Richard Pryorral (akinek a hatására korábban ő is "This Nigger's Crazy"-feliratú plakátokkal hirdette a kocsma-fellépéseit). Forgatókönyvírói énje már ekkor előtört: mindig kihúzta a jelenetekből a nem-feketék által írt "tipikusan fekete" mondatokat, és életszerűbbeket rakott be helyettük.

A legnagyobb sikerek

Eddie Murphy, a vigyorgó Beverly Hills-i zsaru - Galéria

Élete első főszerepét is a forgatókönyv kritizálása miatt kapta meg. Walter Hill egy fiatal, fekete bűnözőt akart Nick Nolte zsarufigurája mellé a 48 órába, és amikor Eddie hőzöngeni kezdett, hogy a Willie Biggs tipikusan egy idióta "álnéger" név, és átíratta Hammondra (így hívták az egyik gyerekkori haverját) Hill már tudta, hogy jól döntött. A film 1982-ben 76 milliót kaszált, Eddie Murphy begyűjtötte az első Golden Globe-jelölését.

A Beverly Hills-i zsaru szerepét eredetileg Sylvester Stallonénak szánták, de ő inkább a Kobrát választotta. A cserével mindenki jól járt, mert így két új kultikonnal lett gazdagabb a filmtörténet: egy napszemüveges, gyufát rágó vadállattal (Cobretti), és egy nagydumás zsaruval, aki a detroiti gettóból került át Los Angeles elitnegyedébe (Axel Foley). A Beverly Hills-i zsaru 1984-ben 316 millió dolláros bevételt hozott, ilyet a 80-as években Harrison Ford filmjei produkáltak, színesbőrű színészé addig nem. Alakításáért 1985-ben az Év Filmsztárjának kiáltotta ki a Filmforgalmazók Egyesülete. Elkerülhetetlen volt a folytatás.

A 87-es Beverly Hills-i zsaru 2-t Martin Brest helyett Tony Scott rendezte, a forgatókönyvbe pedig Eddie Murphy is besegített. Ez a rész is hozta a 300 milliós nemzetközi bevételt. Még a forgatás előtt elterjedt egy pletyka, hogy Eddie Murphy-nek viszonya van Sylvester Stallone feleségével, Brigitte Nielsennel. A komikus tagadta a vádakat, és hogy kibéküljön Stallonéval (akivel akkor már évek óta jóban volt), Brigitte Nielsennek adta az egyik női főszerepet a Beverly Hills-i zsaru 2-ben (legalábbis 96-ban ezt mesélte).

A csúcson sem hagyta abba

Egy évvel később hasonlóan magas, 289 milliós bevételt produkált az Amerikába jöttem is. Itt Eddie Murphy nemcsak a New Yorkban feleséget kereső afrikai uralkodót játszotta el, de ő volt a bokszolókról vitatkozó kopasz fodrász, és a folyton kötekedő, fehér nyugdíjas is. A rendező, John Landis az Amerikába jöttem sikerét 94-ben a Beverly Hills-i zsaru 3-mal már nem tudta megismételni (a film 50 millió dollárból készült, de csak 42,6 milliós bevétele volt).

Eddie Murphy később tökélyre fejlesztette az egy filmben minél több karakter életre keltését: a 96-os Bölcsek kövérében ő játszotta el a dagadt feltaláló, Sherman Klump összes családtagját. Az 54 millióból forgatott film 269 milliós bevételt generált, és a Murphyre pakolt habszivacs hájnak és gumiálarcoknak köszönhetően begyűjtötte a legjobb maszkért járó Oscar-díjat. 98-ban még az álatokkal társalgó Dr. Dolittle sztorija is bejött a nézőknek (bár a Bölcsek kövéréhez hasonlóan ez is egy remake), aminek a teljes bevétele 290 millió dollár volt.

A lejtőn

Buli van a budai Várban - Én, a kém galéria, klikk!

Eddie Murphy joggal érezhette magát a 90-es évek legnépszerűbb fekete komikusának. Egészen a 98-as Szentfazék bemutatójáig, ami 60 millió dollárból készült, de még a felét sem hozta vissza, a kritikusok pedig kegyetlenül szétszedték (csak 10 százalékot kapott a Rottentomatoeson). A korábban kasszasiker-gyárosként elkönyvelt színész csak a Bölcsek kövére 2-t és a Dr. Dolittle folytatását tudta sikerre vinni, a többi filmje sorra megbukott.

A 2002-es Showtime - Végtelen és képtelenben a színész ismét vicces zsarut alakított, ráadásul Robert deNiro volt a partnere. A készítők az egy évvel korábbi Csúcsformában 2 sikerét akarták meglovagolni, de a 85 milliós költségvetésű film csak 38 millióig jutott el a pénztáraknál. Az ugyanebben az évben, 100 millió dollárból forgatott Pluto Nash a 4,1 milliós bevételével meg majdnem nagyobb ráfizetés volt, mint A kincses sziget kalózai, ami addig bukás-rekordnak számít a filmiparban (98 milliós költségek mellé 11 milliós bevétel).

Még Budapesten játszódó Én, a kém sem hozott össze 33 milliónál többet (a költségvetés ennek kétszerese volt), a Várban bulizó maffiózókon és Lánchíd tetején elrejtett vadászgépen a magyar nézők azért bármikor szívesen röhögnek. És hiába volt az Elvarázsolt kastély A Karib-tenger kalózaihoz hasonlóan egy régi Disneyland-látványosság, 75 milliós bevétellel még a költségeit (90 millió) sem hozta vissza. 2000-től Eddie Murphy már csak rajzfilmekkel tudott a 300 milliós bevétel közelébe kerülni: a három Shrek-mozifilmben ő volt Szamár eredeti hangja.

Szamarat mindenki szereti - klikk a többi képre!

Bár a szamár figuráját sokan megkedvelték, Eddie Murphy a Harmadik Shrek 2007-es kampánykörútja idején a nem tartott a többi sztárszereplővel (a Fiona hangját kölcsönző Cameron Diazzal és Mike Myers-szel, aki Shrekként üvöltözött). Eddie Murphy-ről tavaly nyáron inkább azért írt sokat a sajtó, mert kiderült, hogy ő az apja a volt Spice Girl, Melanie Brown lányának, pedig csak háromszor találkoztak. Nem csoda, hogy ezek után az onepoll.com felmérésében ő lett az a hollywoodi sztár, aki a legszemetebb a párkapcsolataiban. A feleségétől, Nicole Mitchell Murphy-től 2006-ban hivatalosan elvált, öt gyerekük az asszonynál maradt. Idén januárban, újév napján feleségül vette Tracey Edmonds producert Bora Borán.

Stand-up comedy vagy Beverly Hills-i zsaru 4?

Eddie Murphy-nek van már csillaga a Hírességek sétányán, a Dreamgirls-ért Oscar-jelölést és Golden Globe-ot kapott, a Norbitért viszont csak három Aranymálnát. Bár a kritikusok ritkán ismerik el színészi tehetségét, a nézők nagyon kedvelik őt, háromszor is neki ítélték a legjobb komikusnak járó People's Choice Awards-t. Mindezek ellenére Eddie Murphy nemrég bejelentette, hogy abbahagyja a filmezést és visszamegy stand up komikusnak (ráadásul ekkor még nem is sejtette, hogy az Üresfejűt is ennyire lehúzzák majd a kritikusok).

Ehhez képest 2007-ben a Norbitért és a Harmadik Shrekért kapott 55 millió dollárral ő volt a harmadik legjobban kereső színész (csak Will Smith és Johnny Depp tudták megelőzni), és tíz filmtervét is láthatjuk az IMDb-n. Jövőre készül el egy Rómeó és Júlia-feldolgozás, 2010-ben jön a Shrek 4 és a Beverly Hills-i zsaru 4, és Bret Rattner is számít rá az egyelőre cím nélküli akció-vígjátékában, amiben Chris Rockkal lennének főszereplők.