Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Kirúgták a Disney-főnököt

2005.03.14. 11:38
Michael Eisner, a Walt Disney Co. vezérigazgatója régóta hadilábon állt a befektetőkkel. Most a tervezettnél egy évvel hamarabb kell elhagynia vezetői posztját.

A BBC híre szerint a cég vasárnap bejelentette: Eisner utódja az eddigi igazgató, Robert Iger lesz. A döntés feldühítette a részvényeseket, akik megvádolták a Disney vezetőségét, hogy nem hajlandó külsős jelöltet megválasztani vezérigazgatónak és ezzel megint csak a szőnyeg alá sepri a problémákat. Külsős esélyesként tartották számon például Meg Whitmant, az eBay vezérigazgatóját, aki a legfrissebb hírek szerint pénteken kiszállt a versenyből.

Eisner és Minnie
Eisner és Minnie

Eisner húsz éven keresztül állt a legendás cég élén. Nevéhez fűződik az Oroszlánkirály és a Toy Story hatalmas sikere, de a EuroDisney bukása is, valamint a nagysikerű Pixar elvesztése. Egy tavalyi, részvényesekkel lefolytatott forró hangulatú tanácskozás után Eisner bejelentette, hogy 2006 szeptemberében elhagyja a Disney-t, most azonban úgy tűnik, még hamarabb - ez év szeptemberében - búcsúznia kell a rajzfilmstúdiótól.

Bár a kilencvenes évek végén a cég komoly hanyatlásba kezdett, a sors fintora, hogy Eisner távozása pillanatában a Disney bevétele éppen megállíthatatlanul emelkedik.

Harvey Weinstein, a Disney tulajdonában lévő Miramax főnöke üdvözölte az ötvenöt éves Iger kinevezését.

"Kiváló munkakapcsolatban állok Bob Igerrel. Nagyszerű döntés" - nyilatkozta Weinstein az Associated Press-nek.

Robert Iger tévés időjósként kezdte pályáját, majd az ABC Group elnöke lett. A Disney-hez akkor került, amikor az 1995-ben megvette az ABC-t. Nagy tapasztalata van a kábeltelevíziók és a cég belső irányításában, míg nem igazán ismeri a Disney filmes ágát és a vidámparkok működtetésének fortélyait.

Michael Eisner, leváltása ellenére, 2006-ig a Disney igazgatótanácsának tagja marad. A Wall Street Journal úgy tudja, szerződése szerint 18 millió dolláros végkielégítésre tarthat igényt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.