Ang Lee védi a kitiltott színésznőt

2008.03.11. 11:45
Ang Lee Oscar-díjas rendező közleményben ítélte el, hogy az Ellenséges vágyak című filmjében főszerepet alakító Wei Tang produkcióit kitiltsák a kínai televízióból.

"Nagyon csalódott vagyok, hogy Wei Tangnak el kell viselnie ezt a döntést" - fogalmazott hétfői nyilatkozatában a Túl a barátságon, az Értelem és érzelem és a Tigris és sárkány rendezője. "A kortárs mozi egyik legcsodálatosabb alakítását nyújtotta. Mindent el fogunk követni, hogy támogassuk ezekben a nehéz napokban" - írta az Amerikában élő, tajvani születésű filmes. A második világháború idején játszódó sanghaji történet bemutatása eddig is nagy viharokat kavart Kínában. A cenzúra kivágta az erotikus jeleneteket, így a kínai mozinézők csak Tajvanon láthatták vágatlanul.

Pénteken utasították a kínai sajtót arra, hogy tiltsák le a Velencében Arany Oroszlánnal jutalmazott kémthrillerben főszerepet játszó Wei Tang minden munkáját. A pekingi és sanghaji tévéadók nem beszélhetnek a színésznőről és nem adhatnak le még egy reklámfilmet sem, amiben szerepel.

A színésznőt tízezer jelölt közül választották ki az Ellenséges vágyakra, és ez volt az első filmszerepe. Az alakításért decemberben megkapta a kínai nyelvű filmek Oscarjának számító tajvani Aranyló-díjat. A tajvani United Evening News szerint Ang Lee-t csak azért nem tették feketelistára, mert ő a nyári pekingi olimpia művészeti vezetője.

A kínai hatóságok a közelmúltban egy producert zártak ki két évre Lost in Beijing című filmje miatt, ami a mai Kína erkölcsi romlásáról szólt szintén sok erotikával.