Lengyel nyanyóka a papóka az Európai Filmhéten

2005.11.17. 18:00
Papókát játszó elsőfilmes lengyel nyanyóka, spanyol virtusú Júlia, koszovói Kukumi és finn Kutyakörömvágó debütál itthon a november 24-én kezdődő mustrán.
Az Európa Filmhét nem keverendő sem az Europa Cinemas Konferenciával sem a Fiatal Európai Rendezők Fesztiváljával, mondta a filmhunak Csurdi Gábor a főszervező Budapest Film részéről. A 18 film közül eddig csak egyről dőlt el, hogy forgalmazásba kerül, de a nézői vélemények alapján újabb alkotások is kerülhetnek a hazai mozikba. Mivel a kópiák továbbra is igen rövid ideig állnak rendelkezésre, a filmhét továbbra sem lesz országjáró.

#alt#
Krystyna Feldman
Az Európa filmhét az idei Karlovy Vary Filmfesztivál fődíjas alkotásával, Az én Nikifórom című lengyel filmmel veszi kezdetét november 24-én. A filmhét zárófilmje Lars von Trier USA-trilógiájának Dogville - A menedék utáni második darabja, a Manderlay lesz december 4-én. Az eddig másfél évtizedet megélt Európa Filmhét filmmerítése szinte egész Európát lefedi. A 18 alkotás között olyan régi ismerősök filmjei, mint Lars von Trier (Manderlay), Lukas Moodysson (Lyukat ütsz a szívembe), Per Fly (Emberölés) vagy Julio Medem (Pelota).

Krzysztov Krauze Az én Nikiforom című alkotása számtalan egyéb hazai díj mellett elvitte a legjobb rendező, film és főszereplő díját. Ez utóbbit Krystyna Feldman kapta, aki csupa epizódszereppel a háta mögött, nyolcvan évesen kapta meg élete nagy lehetőségét a hatvanas években alkotó fogyatékos naiv festő, Nikifor megszemélyesítése kedvéért a színésznő férfiruhába bújt. A lengyel kritikák szerint jobbat nem is találhattak volna a szerepre.

Az olasz filmek közül Az események horizontját ajánlják a szervezők. A film fiatal rendezője, Daniele Vicari is megjelenik a mustrán. Munkája két világ találkozásáról mesél Olaszország egyik legismertebb nemzeti parkjában, ahol egyúttal egy nukleáris kutatóbázis is létesült. Spanyol filmek közül kiemelték a Medem Pelotáját a máig égető problémaként jelentkező baszk terrorizmusról, Manuel Guttiérez Aragón Az eljövendő életed című filmjét, ami Arany Medve-jelölt Rómeó és Júlia-történet spanyol virtusban, és José Corbacho és Juan Cruz Tapasát, ami valódi vérbő hétköznapi komédia.

#alt#
A nagyon francia, szex, szerelem és lélek találkozásából készült Festeni vagy szeretkezni című Arnaud és Jean-Marie Larrieu-filmet is ajánlják Daniel Auteuil-jel a főszerepben, s egyet a titokzatos filmek közül: Philippe Lioret A világítótorony című alkotását, aminek főszereplője, Anne Consigny november 19-én hazánkba látogat. Különleges csemegének számít a Kukumi (Isa Qosja) című film, mert eddig nem szerepelt koszovói alkotás a filmhét programján. Szintén az extramenüben a tavalyi év legjobb finn filmje, az (kis)emberségre élezett Kutyakörömvágó (Markku Pölönen). A rendező szerint a film sikere abból adódik, hogy bár a történet a 40-es, 50-es években játszódik, mégis aktuális. Mindezeken kívül a palettán szerepel egy osztrák feketekomédia (Clemence M. Schönborn: Phyllis kisasszony), erős a dán mezőny, jönnek a németek, és az oroszok.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Európa Filmhét idején adják át az Európai Filmakadémia Európa-filmdíjait, ezúttal december 3-án Berlinben. A jelöltek között több, az Európa Filmhéten szereplő mű található: Roberto Faenzat (A fényesség felé) a legjobb rendező díjára, Lars von Trier Manderlay-ét két díjra, a dán Vád című alkotást Fassbinder-díjra jelölték, áll a filmhét közleményében.