Francia film lett Európa legjobbja

2005.12.04. 09:28
A zongoratanárnő rendezőjének új filmje kapta az európai Oscart - az Algériát megszálló franciák lelkiismereti válságának sztorija hét jelöléséből hármat váltott díjra. A Sorstalanság két kategóriában indult, egyikben sem nyert.

Az osztrák Michael Haneke (A zongoratanárnő) francia-német-olasz koprodukcióban készült filmje, a Caché (Rejtve) nyerte el szombat éjjel Berlinben az Európai Filmakadémia (EFA) díját. A Caché olyan filmeket győzőtt le ezzel, mint a brit Szerelmem nyara, a francia Hosszú jegyesség, vagy Wim Wenders új filmje, a Kívül tágasabb.

Caché. Jelenet a filmből
Caché. Jelenet a filmből

A francia Daniel Auteuil, a Caché főszereplője lett a legjobb európai férfiszínész. Haneke filmjét, ami az algériai francia megszállás hosszúra nyúlt árnyairól szól, hét kategóriában is jelölte az Európai Filmakadémia, májusban, Cannes-ban pedig a legjobb rendezés díját hozta el. Auteuil partnere Juliette Binoche volt. A film a legjobb vágónak járó elismerést is megkapta (Michael Hudecek, Nadine Muse), így három kategóriában is győzött tegnap este.

Julia Jentsch kapta a Filmakadémia legjobb színésznő díját a Sophie Scholl - Az utolsó napok címszerepéért. Sophie Schollról, a fiatalon mártírhalált halt náciellenes német lányról készült film korábban már elnyerte az Év filmje címet Németországban.

Az Európai Filmakadémia életműdíját a skót Bond-legenda, Sean Connery kapta. A hetvenöt éves színész köszönőbeszédében elmondta: azért is örül különösen az elismerésnek, mert mindig is nagy európai hazafinak tartotta magát. "Büszke vagyok Európára, amiért annyi jó film készül itt" - jelentette ki Connery.

Az év nem-európai filmje díját George Clooney ötvenes években játszódó politikai mozija, a Good Night, And Good Luck nyerte. Bár a Sorstalanság két kategóriában, a legjobb operatőr (Pados Gyula) és legjobb filmzene (Ennio Morricone) díjáért is indult, végül semmit sem nyert.

Az "európai Oscarnak" is becézett gálát tizennyolcadszorra rendezték meg. Tavaly a nálunk is vetített Fallal szemben lett az Európai Filmakadémia szerint az év mozija.