A Fallal szemben az év európai filmje

2004.12.12. 09:34
Tizenhetedik alkalommal került megrendezésre tegnap éjjel az "európai Oscar", az Európai Filmdíj ünnepélyes díjátadó gálája. A rangos eseménynek ebben az évben Barcelona adott otthont.
Az Európai Filmakadémia által 1988-ban alapított díjra ebben az évben négyszáz induló közül választotta ki az 1600 akadémiai tag a negyvenkét nevezett alkotást.

A tegnap éjjeli díjkiosztónak három magyar vonatkozása is volt: Antal Nimród a legjobb rendező kategóriában indult a Kontrollal, Koltai Lajost pedig a Csodálatos Júlia című Szabó István filmben végzett operatőri munkájáért nevezték. A legjobb filmek mezőnyében indult a Cserhalmi György főszereplésével készült cseh film, a Zelary, melyet tavaly Oscar-díjra is jelöltek.

Győztesek

Sibel Kekilli, Birol Ünel
Fallal szemben
Sibel Kekilli, Birol Ünel

A tavalyi Good bye, Lenin győzelme után újra német filmes örülhetett: Fatih Akin rendező török témájú német filmje, a Fallal szemben (Gegen die Wand) nyerte 2004-ben az Európai Filmdíjat. A török kisebbség sorsát két kallódó fiatal történetén keresztül bemutató drámai alkotást itthon is vetítették a mozik.

A legjobb női főszereplő díját Imelda Staunton nyerte Mike Leigh Arany Oroszlán-díjas mozijáért, a Vera Drake címszerepéért. A díjesővel jutalmazott brit filmet január 27-től vetítik a magyar mozik. Az ötvenes évek Angliájában játszódó drámában Staunton egy köztiszteletnek örvendő munkásasszonyt alakít, aki titokban abortuszt hajt végre megesett lányokon.

A brit színésznő Vera Drake szerepéért egyébként jó eséllyel pályázik az idei Oscar-díjra is.

A legjobb rendező a spanyol Alejandro Amenabar lett. Filmje, a Mar adentro (Belső tenger) középpontjában egy ágyhozkötött, lebénult férfi eutanáziáért vívott harca áll. A főszerepet játszó Javier Bardem elnyerte a legjobb férfi főszereplő európai díját is.

Európán kívül

Michel Gondry nagysikerű Egy makulátlan elme örök ragyogása és Michael Moore kampányfilmje, a Fahrenheit 9/11 is versenyben volt a legjobb nem-európai film díjáért, de mindkettőt maga mögé utasította Wong Kar-Wai francia-kínai koprodukcióban készült filmje, a 2024.

Csalódás

Nagy csalódást okozott a tegnap éjjeli díjkiosztó Pedro Almodovarnak, akinek legújabb, Rossz nevelés című filmjét az Európai Filmakadémia tagjai hét kategóriában is jelölték, de végül üres kézzel kellett távoznia.