'Manipulál és hatásos'

2004.08.26. 11:22
Nekem nem tetszett, de nézzük, mit gondol a filmről Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Hogy tetszett?

Tálas Péter: Tetszett. Ugyanazt csinálja, amit a politikusok velünk. Talán még valamivel tisztességesebb is, mert szerintem tisztességesebb célokért teszi. Elhallgat egy csomó mindent, leegyszerűsít, manipulál, de a politikusokkal így lehet fölvenni a harcot. Modern és ötletes. Nyilvánvalóan sokaknak nem tetszik. Hogy igazat mond-e? Úgy gondolom, hogy 90 százalékban igen. Azok, amikről Moore beszél, többé-kevésbe kiderültek. Ilyen például Irak megtámadásának esete. Nem voltak tömegpusztító fegyverek. Az Al-Kaida és Irak kapcsolata sem bizonyítható. Maradt az az érv, hogy 'felszabadítjuk Irakot és elhozzuk nekik a demokráciát'. Ez mindeddig nem történt meg.

Dokumentumfilm a Fahrenheit 9/11?

Tálas Péter
Klikk a képre!
Nem, nem nevezném dokumentumfilmnek. Meggyőződésem, hogy ez egy politikai pamflet. Saját igazát abban a stílusban mondja el, mint a Fox News televíziós csatorna, a Bush-kormány szócsöve. Nem csodálom, hogy hat az emberekre, nagyon jól meg van csinálva. A zene, a régi filmbejátszások zseniálisan vannak összeválogatva. Ez egy rendkívül hatásos politikai pamflet. Persze nem olyan hatásos, mint Bushék és a Fox News, hiszen ők nagyobb apparátussal, nagyobb befolyással rendelkeznek, mint Michael Moore.

Így is, úgy is, a Fahrenheit 9/11-nek nagy hatása lesz a novemberi elnökválasztásra. Nagyon jó időben jött ki ez a film, olyan időben, amikor már sok mindent tudunk arról, hogy mi történt, hol csúszott el a háború, és hogy kirobbantása hazugságra épült. Ha az amerikaiak azt mondták volna, hogy "Nézzék, nekünk nagyon fontos Irak, mert Szaúd-Arábiában lehet, hogy jön valamilyen fundementalista fordulat, nekünk viszont jelen kell lennünk a térségben a katonáinkkal és az olaj miatt is rendkívül fontos terület" - őszintébb lett volna a dolog. Bár nagy felhördülést keltettek volna ezek az érvek, sokkal inkább eladhatóbbak, mint a jelenlegi helyzet, amikor is kiderült, hogy hazugságokra, az iraki tömegpusztító fegyverekre és az Al-Kaida kapcsolatra építették a háborút.

Miért? Nem hiszem, hogy ezt a változatot át lehetett volna nyomni az ENSZ Biztonsági Tanácsán.

Nem, persze hogy nem, de így se lehetett. Úgy lehetett volna megszerezni a BT beleegyezését, ha jobban megkapargatják a tömegpusztító fegyverek kérdését és találnak is valamit. Ez nem történt meg. De az sem biztos, hogy így sikerült volna legitimizálni Irak megtámadását. Ez a háború nem a tömegpusztító fegyverekről, a terrorizmusról, vagy a demokráciáról szól. Nem is csak az olajról. Moore kicsit talán elcsúszott ezzel, és Moore-ral együtt nagyon sok szakértőnek szintén ez a véleménye, hogy az iraki háború valójában az iraki olajról szól, de én ezzel nem értek egyet. Ez ennél bonyolultabb. Sokkal inkább egyfajta amerikai geostratégiai pozíciószerzésről van szó, amiben benne van az olaj, Irán, a palesztin-izraeli konfliktus, sőt talán még a Kínától való félelem is. Emellett a neokonzervatív erők Rumsfelddel az élen nagyon régóta "rendbe akarták tenni" az iraki kérdést. Ez egy régi, befejezetlen történet volt a számukra; gyakorlatilag az Öböl-háború befejezése óta terítéken volt Irak.

Mára Amerika lett az egyetlen szuperhatalom és Amerika úgy gondolja, hogy mindent megtehet. Mindezt ráadásul provokatívan, s nem elegánsan teszi, Bush-sal szerintem ez a legnagyobb baj. Moore sem elegáns, de úgy érzem, ez Moore esetében megbocsátható. Megjegyzem, elég könnyű dolga volt, hiszen Busht könnyű kifigurázni. Moore sok mindent felhasznál, egyik pillanatban visítva röhögünk, a következő pillanatban pedig nagyokat nyelünk a meghatottságtól; ilyen például az a rész, amikor azt az anyát látjuk, akinek a fia elesett Irakban. Manipulatív és hatásos. Moore egy másik igazságot mutat be, ami homlokegyenest különbözik Bushék igazságától. Ennyi halálos áldozatot, ennyi koporsót például sehol, semmilyen haditudósításban nem láthattunk, mint amennyit a Fahrenheit 9/11-ben Moore elénk tár.

Ez akkora meglepetés, hogy egy háborúban katonák halnak meg?

Tekintse meg képeinket!
A médiában az, legyen szó az amerikai vagy akár a magyar médiáról. Sokkal többet tudunk meg a Lopakodóról, a B-52-esekről, a Predátorokról, mint arról, hogy a háborúkban embereket gyilkolnak meg. Ráadásul - ahogy az a Fahrenheit 9/11-ben is elhangzik - Irakban mindez anélkül történik, hogy ez az ország valaha is fenyegette volna az Egyesült Államokat. Amire szerintem Moore nagyon jól ráérez, az az, hogy Bushék kettős mércét használnak: "Nekünk mindent szabad, a többieknek pedig be kell tartaniuk a szabályokat."

Moore üzenete célba talál?

Michael Moore nem annyira naív, mint amennyire mutatja. Átlagamerikaiként akar szólni, átlagamerikaiakhoz. Ennek megfelelően borzasztó egyszerűen, emészthetően tálalja a mondandóját. És ez működik. Bármilyen stílusban teszi, Moore alternatívát kínál. Elnagyolt, leegyszerűsítő, és jópár embert felháborít, mert eltér attól, amit a kormány szócsöve, a Fox News sugároz éjjel-nappal.

Az se baj, ha ugyanolyan eszközökkel dolgozik, mint a Fox News?

Miért ne nézhetne az amerikai polgár csak két órán át valami mást, mint amihez hozzászoktatták? Nem szabad úgy tenni, mintha Moore-nak ugyanolyan befolyása lenne, mint a másik oldalnak. George W. Bush az Egyesült Államok elnöke, ennek megfelelően rengeteg eszköze van arra, hogy a maga igazát hangoztassa. Michael Moore egy filmes, aki meg akarja mutatni a másik oldalt is, egy másik igazságot. Provokatív, mert ez az egyetlen fegyvere.

Mi nem tetszett a Fahrenheit 9/11-ben?

Bush 2001 szeptember 11-én, nem sokkal azután, hogy hírt kapott a World Trade Center elleni terrortámadásról. Jelenet a filmből
Nem tetszett az, ahogy Moore a 2000-es elnökválasztások eredményét megkérdőjelezte. Ezzel indít a film, pedig azt hiszem, ebbe felesleges belekötni. Szabad választásokon, nagyon szoros versenyben, de Bush nyert. A törvény szava döntött és ő lett az Egyesült Államok negyvenharmadik elnöke. Pont. Felesleges azon tipródni, mi lett volna, ha a demokraták maradnak hatalmon. Nem tetszett még néhány olcsó poén, de így is azt mondom, ebben a vitában Moore mellé állok. Megbocsátható poénok ezek.

Mára a politika a tömegkultúra részévé vált. Nem az igazság a fontos, hanem annak tálalása és médiavisszhangja. Moore ezt használta ki és a média, a film eszközeivel ezt a tömegkultúrát Bushék ellen fordította. A politikusokat a saját fegyverükkel támadja és ezzel nagy hatást ér el, alig néhány hónappal az amerikai választások előtt. Amit csinál, azt nagyon jól csinálja. Ez egy jólsikerült, hatásos film. Moore a Fahrenheit 9/11-gyel próbálja megbuktatni a Bush-kormányt. November 2-án meglátjuk, sikerül-e neki.