Harrison Ford tábornok lehet Irakban

2004.12.21. 12:55
A Reuters beszámolt arról, hogy a Universal Pictures producerei egy új, háborús kalandfilm előkészítésén dolgoznak. Az új projekt nem is akármilyen hadszíntéren játszódik majd: ez lesz Hollywood első mozija a jelenleg is folyó iraki háborúról.
A tervek szerint a főszereplő Harrison Ford lesz, aki amerikai tábornokot alakít majd a Fallúdzsa ostromáról szóló akciófilmben.

A történet Bing West No True Glory (Igaz dicsőség nélkül) című könyvén alapul. West fiatalabb korában a haditengerészetnél szolgált, majd kinevezték az amerikai védelmi miniszter helyettesévé, jelenleg pedig haditudósítóként dolgozik a térségben.

#alt# Bár a könyv csak májusban jelenik meg, a Universal már megvásárolta a filmes jogokat. A hatvankét éves Ford állítólag az előzetes megbeszéléseken már elkötelezte magát a produkciónak, de szerződést még nem írt alá és az sem világos, a stúdió egyelőre milyen költségvetéssel számol.

Mattis a lincselők ellen

A Csillagok háborúja sztárja James Mattis vezérőrnagy szerepét játssza majd el. Mattis, az 1. tengerészgyalogos expedíciós haderő parancsnoka, 2004 márciusában ostrom alá vette Fallúdzsa városát, miután négy Irakban dolgozó amerikai alvállalkozót meglincseltek a fallúdzsaiak. Az amerikaiak szénné égett, megcsonkított holttestét pedig a város utcáján közszemlére tették.

Az ostromot végül április közepén leállították, és csak George W. Bush elnök újraválasztása után, novemberben indult meg újra a támadás a főként szunnita lakosú Fallúdzsa ellen.

A Universal szóvivője elmondta, hogy elképzelésük szerint a film nem csak a harcokat mutatja majd be, de a katonák összecsapásain keresztül megpróbálja a háború és a politika szélesebb összefüggéseit is vizsgálni.

Michael Moore Fahrenheit 9/11 című kampány-dokumentumfilmjében komoly szerepet kapott az iraki háború, de a No True Glory lesz az első nagyszabású játékfilm, melynek középpontjában a kényes téma áll majd.