Mr. Fantastic, Láthatatlan Lány, Fáklya és a Lény

2005.07.06. 12:10
Egy golfjátszma után megszületett a nagy csapat ötlete, Stan Lee pedig megrajzolta a négy szuperlényt, akik mindenféle álruha nélkül mászkálnak Manhattan utcáin. A kilencvenes évek álforgatása után végre a mozikban a legendás képregény. Nézegessen exkluzív videókat a szuperhősökről az Indexen!
Valamikor a hatvanas évek elején Martin Goodman, a Marvel Comics kiadója egy golfjátszma után új ötlettel állt elő, amit azon nyomban meg is osztott Stan Lee-vel, a már akkor legendás képregényszerzővel, a Pókember alkotójával. Az ötlet lényege az volt, hogy egy-egy szuperhős helyett egy egész csapatot állítsanak a középpontba, akiket az a tény köt össze, hogy különleges képességgel bírnak és ezeket kihasználva próbálnak segíteni az emberiségen - együtt. Lee és munkatársa, Jack Kirby, munkához láttak.

"Igazi emberek, akik köztünk élnek a való világban, csak éppen rendkívüli képességekkel bírnak" - magyarázza Stan Lee. "Ők az első 'család' a szuperhősök között; együtt élnek és dolgoznak. Ehhez hasonló kapcsolatot korábban nem láthattunk a képregényekben, és éppen ez teszi olyan egyedülállóvá és népszerűvé őket a rajongók körében."

Csőbe húzott stáb, 1994

Fantasztikus négyes képregény: Sue és Reed esküvője - különkiadás
Fantasztikus négyes képregény:
Sue és Reed esküvője - különkiadás

A Fantasztikus négyes a Marvel egyik legtöbb példányban eladott képregénye lett, de a megfilmesítésre még sokáig kellett várni. Az adaptáció történetének érdekessége, hogy több mint tíz évvel ezelőtt készült már egy filmváltozat, de soha nem került a mozikba: a filmes jogokkal rendelkező kis stúdió elvesztette volna ezeket a jogokat, ha egy bizonyos határidő előtt nem kezdi el a forgatást, így felfogadták a színészeket, látványtervezőt, forgatókönyvírót, mindenkit a stábból, és a tudtuk nélkül leforgattak velük egy olyan filmet, amit soha nem is akartak bemutatni.

Persze az egész mögött komoly üzleti érdekek álltak és a terv bevált: Chris Columbus, a nagynevű hollywoodi rendező éppen arra készült, hogy megcsinálja a képregény nagyszabású adaptációját, de mivel villámgyorsan elkészült az olcsó, hevenyészett változat, kénytelen volt nagy pénzekért felvásárolni azt és elsüllyeszteni a videótékák mélyére, nehogy rontsa saját produkciójának esélyeit. Columbus filmje végül soha nem készült el, de ez a low budget Fantasztikus négyes azóta is az egyik legkeresettebb hivatalosan nem forgalmazott film a Star Wars Holiday Special mellett.

Fantasztikus négyes, 2005

Idén végre összeállt az új stáb és a rajongók nem kis örömére elkészült a képregény első komoly filmváltozata Tim Story rendezésében.

"Ez a történet áll hozzám legközelebb az összes képregény közül" - meséli Tim Story, "mert a szereplői valódi emberek, akik családként működnek együtt. Nem számít, milyen működésképtelennek tűnnek első pillantásra, és milyen civakodások zajlanak közöttük, mert összetartanak, amikor életük drámai fordulatot vesz, és a viszonylagos ismeretlenségből kultfigurákká válnak."

"A Fantastic Four és más képregények főszereplői között az a legnagyobb különbség, hogy nincs titkos vagy rejtett alteregójuk" - folytatja Story. "Ha végigmennek a manhattani utcákon, az emberek felismerik őket. Mindennapi hősök, akik köztünk járnak, és az emberek manapság az ilyen hősöket szeretik. Szerintem éppen a megközelíthetőségük az egyik oka, hogy a képregény annyira népszerű volt oly sok éven át."

Klikk a szuperhősre!

Az alapsztori hűen követi Stan Lee és Jack Kirby munkáját: olyan emberekről szól, akik egy űrexpedíció során balesetet szenvednek és ezt követően az életük örökre megváltozik. Ha kíváncsi a történetre és a Fantasztikus négyes szereplőire, kattintson a linkekre és töltse le a karaktereket bemutató videókat!

A feltaláló, asztronauta és tudós Dr. Reed Richards (4,6 Mb) (Ioan Gruffudd) közel jutott ahhoz, hogy élete álma valóra váljon: űrexpedíciót vezet egyenesen egy kozmikus vihar közepébe. Azt reméli, hogy az út során fényt deríthet az emberi genetikus kód titkaira, és ezzel az egész emberiség javát szolgálhatja. Amikor a kormány megvonja tőle a támogatását, nagy riválisa, Victor Von Doom (4,6 Mb) (Julian McMahon), a milliárdos iparmágnás a segítségére siet. Von Doom anyagi hozzájárulásának köszönhető, hogy nem hiúsul meg Reed terve.

A nagy négyes
A nagy négyes

Reed csapatában helyet kap legjobb barátja, Ben Grimm asztronauta (4,5 Mb) (Michael Chiklis), volt barátnője és Von Doom kutatásainak jelenlegi igazgatója, Sue Storm (4,6 Mb) (Jessica Alba), valamint a nő öccse, Johnny Storm pilóta (4,8 Mb) (Chris Evans). Az adományozó Von Doom sem akar kimaradni a nagy kalandból, ezért ő is csatlakozik a csapathoz. Az utazás eleinte teljesen eseménytelenül telik, ám Reed egyszer csak észreveszi, hogy a számításokba hiba csúszott, és a kozmikus vihar gyorsabban közeledik a vártnál - perceken belül el is éri őket. Az űrállomást beborítja a kozmikus sugárzás örvénylő felhője, és ez életre szóló következménnyel jár a legénység minden tagjára nézve. A sugárzás megváltoztatja a DNS-üket - és ezzel egész jövőjüket.

Amikor visszatérnek a Földre, hamar kiderül a változások természete. Reed bármilyen elképzelhető formára képes kitekerni és megnyújtani a testét, és ettől kezdve - a csapat vezetőjeként - a Mr. Fantastic nevet viseli. Sue láthatatlanná tud válni, és erőteret létrehozni, ezért is szólítják Láthatatlan lánynak. Johnny - a Fáklya - tetszés szerint lángba tud borulni és repülni is képes. A legdrámaibb változáson Ben esik át, belőle ugyanis szupererős, narancsszínű, sziklaszerű teremtmény válik, a Lény.

Az együtt elszenvedett tragédiát igyekeznek előnyükre fordítani, és összetartó csapatként meghiúsítani a szintén megváltozott, immár acélos tekintetű, vasöklű Dr. Doom démoni terveit, melyek New York lakóit fenyegetik. Itt kezdődik valójában a Fantasztikus négyes története: indul a nagy négyes harca az ötödikkel, az acélmaszk mögé bújtatott gonosz Dr. Doom ellen.

A Fantasztikus négyes augusztus 4-től megy a magyar mozikban.