Oscarra nevezik a Fehér tenyeret

2006.09.25. 12:06
Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása képviseli Magyarországot az Oscar-díj 2007. évi "legjobb idegen nyelvű film" kategóriájában, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, amik közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szoborért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2007. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versenghetnek a nevezésért, amiket 2005. október 1 - 2006. szeptember 30. között mutatnak be a hazai mozikban.

A Fehér tenyér a harmadik játékfilmje, amiért a 37. Magyar Filmszemle fődíját és a külföldi kritikusok díját megosztva kapta. A Fehér tenyér nemzetközi premierjére a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, nagy sikerrel mutatták be a Rendezők Kéthete 2006-os programjában.