Félmilliárdból filmesítik meg Fenyő Miklóst

2008.03.14. 16:28
500 millió forintból forgatnak filmet a 9 és fél randi producerei az öreg jampi, Fenyő Miklós életéből. Az Idegölőt jegyző Fonyó Gergely rendezi a filmet, amihez most ifjú jampikat és Fenyő Mikit keresnek. Életünk első castingjára érkeztünk.

Látni akartuk, ki lesz Fenyő Miklós, híres rock and roll-sztár, és magyarországi rap-alapító, örök jampi. A József Attila színház próbatermében csak egy videókamerát, egy fényképezőt és egy félig megevett közértes kiflit találtunk 10-kor. A kifli morzsáit lesöpörve az alatta lévő papírról gyorsan kiderítettük, jó helyen járunk, mert 9 óra óta több színművészetisnek is már meg kellett mutatnia, mit tudott. De épp többen nem jöttek el, így a büfében találtunk rá a rendezőre, az Idegölőt jegyző Fonyó Gergelyre, aki a nyáron forgatja le a Fenyő Miklós életéből készült Made in Hungária című filmet. A casting egyébként hétfőn kezdődött, ekkor már Puskás Péter is megmutatta, mit tud, de Fonyó szerint nagyon nehéz hat 18 év körüli fiatalt összeválogatni.

Fonyó Gergely
Az azonos címen futó színdarabot 5 éve nagy sikerrel játsszák a József Attila színházban, úgyhogy annak a könyvéből készíti Tasnádi István a forgatókönyvet. Ebben a darabban egyébként Fenyő nem kisebb alakot, mint Jerry Lee Lewist alakítja.

"Fenyő vírusként tért vissza 18 évesen 1963-ban Budapestre a pálmafás ingjében, elég furán érezhette magát" - mondta a rendező, miért is érdekes a Hungária nevű zenekar énekese, aki 1957-en ment ki szüleivel Amerikába. Hazatérésekor sokáig mindkét oldalon azt hitték, hogy a másik félnek kémkedik a család, emiatt elég nagy bajban voltak, plusz a mérnök apa csak kalauzként helyezkedhetett el. "A párttitkár a tehetségtelen énekes fiát Miki farvizén próbálja meg nyomni, Miki nem tudja, mit tegyen. A támogatott zenekar a Sampon volt. René, a csókkirály vezeti Fenyő együttesét, amíg ő Amerikában van. De hazatértével meg kell küzdenie a két barátnak, hogy ki legyen a zenekar vezetője."

A film picit hasonlít a Csinibabához, mert itt is sok-sok dal hangzik majd el. "Nem akarok a retróból gúnyt űzni. Érezzék azt, milyen jó volt akkor. Megőrültem régen egy Volgáért vagy egy Zaporozsecért."

A forgatókönyvvel Neményi Ádám, az S.O.S. szerelem és a 9 és fél randi producere kereste meg a rendezőt: "Ez egy szakma, minden lehetőség újabb esély arra, hogy dolgozzak. Magyarországon lenézik az emberek a műfaji filmeket." - mondta a tinifilmjeiről ismert rendező. Később elárulta, hogy az Idegölőnél megkeresték, neki kellett 3 hét alatt összedobni egy forgatókönyvet, ami egyáltalán nem lett jó, de legalább dolgozott.

"Félmilliárdos költségvetéssel készítjük a filmet, mert sok helyszínt reprodukálni kell - mondta Neményi Ádám, aki a hatmilliárdos költségvetésű Diótörőt készítő Czirkó Józseffel együtt dolgozik most, miután a projektet kitaláló Dér Tamás meghívta őket a produkcióba, akinek mivel ez az első önálló filmje, ezért erős partnereket keresett. A Made in Hungária filmet ezért összesen három producer és három produceri iroda jegyzi. Ezek: Next Station, Hcc Media Group, Sunny Film (Dér Tamás). "Szeretnénk a Grease-hez közelíteni sok táncossal és erős látvánnyal - mondta még Neményi. Egy éve gondoltunk először erre, majd féléves tárgyalás eredményeképpen megállapodtunk a jogokban Fenyő Miklóssal, és tavaly decemberben aláírtuk a szerződést."

"Júliusban elkezdjük forgatni. Elképzelhető, hogy kicsit áthangszereljük a dalokat, mert mindet a fiatalok a éneklik fel. Lola és Puskás Peti hétfőn voltak a castingon és a Márkot nagyon szeretnénk, mert ő most nagyon fut. Ha valamelyikre ők a legjobbak, akkor ők lesznek, közösen döntünk, de az ismeretlen nevekkel sokkal nehezebb" - mondta még Neményi. "Minden házibulin előkerülnek ezek a számok" - tette hozzá, amivel nem tudunk vitatkozni.

Áprilisban újabb castingok következnek, állítólag akkor bárki jöhet, ha érzi a lábában a twistet, jó hangja van és jó színész, vagy egyszerűen olyan pajesza van, mint Fenyő Mikinek 18 évesen.