Könnyebb a Tenkes kapitány remake-je

2006.08.16. 13:26
"Új meleg kultuszfilm?" - tette fel a kérdést Sziget zárónapján a Magic Mirror sátrában Albert Györgyi és Pálfi Balázs többféleképpen Esztergályos Károlynak a Férfiakt című új filmjéről. Pedig a rendező nem akart harcos melegfilmet készíteni, sőt melegfilmet sem.

A beszélgetésen a moderátorok végig azt sulykolták a húszfős közönségnek, hogy ez egy melegfilm, a rendező pedig ezt többször és többféleképpen próbálta visszautasítani. Pálfi ezután váltott: következetesen arról faggatta az eddig főleg televíziós játékfilmeket rendező Esztergályos Károlyt, hogy milyen esélyei lesznek bekerülni a melegfilm kánonjába.

Ízelítőül a Pálfi Esztergályos-beszélgetés egy részlete:

- A meleg szubkultúra megjelenítése mennyire okozott problémát?
- Nem különösebben van ilyen a filmben.
- Szóval buzibárban nem jártál?
- Nem, mivel a főszereplő egy hetero férfit alakít, a fiú pedig biszexuális. A filmben nincsen igazán meleg szereplő.
- Ismerem a berlini fesztivál melegekből álló zsűri egyik tagját, majd beszélek vele.
- Nem fogom akadályozni, hogy kikerüljön Berlinbe, aki tud segíteni a jelenlévők közül, az tegye meg.

A berlini filmfesztiválon egyébként 1987 óta működik meleg zsűri, akik a Teddy-díjat ítélik oda a legjobb melegfilmnek. Az első díjat Pedro Almodóvar kapta.


Klikk a képre!

Nem egy harcos melegfilm

A pódiumbeszélgetés után a Magic Mirror bárjánál ültünk le Esztergályos Károly rendezővel. Most akkor ez melegfilm vagy nem? "Biztos, hogy nem egy harcos melegfilm, és nem is vagyok benne biztos, hogy egy harcos meleg szubkultúra örömmel fogadná. Ez nem egy meleg történet, de ha akarom, az, mivel egy férfi beleszeret egy másik férfiba. Számomra ez egy szerelmi történet.” A rendező az öregedő író szerepére az Örkény Színház színészét, Gálffi Lászlót kérte fel, akivel nagyon régi a kapcsolata, először 1976-ban rendezte: „Megmutattam neki a forgatókönyvet, de nagyon vívódott, hogy jó-e neki, ha ő ezt eljátssza. Végül elvállalta.” A történet megfilmesítésére 60 millió forintot adott az RTL Klub, és ugyanennyit az MMK a Centrálfilm Stúdiónak.

Az már a rövid filmbejátszásból és a werkfilmből is jól látható, hogy mindenki mindenkivel kavar a történetben, de a rendező árnyaltabban beszélt erről. „Éppen 49 éves az író, mert az 50 már olyan cezúraszerű lenne. Egyedül van otthon, a felesége színésznő vidéken. Megismerkedik egy 19 éves fiú prostituálttal, majd kapcsolat alakul ki közöttük. Minden akarata ellenére egy szerelemmé alakul. A múltjában már volt ilyen kapcsolata, ezért nyilván van affinitása hozzá.”

Melegprosti az Operettből

A színészválogatás nehézségeiről érdeklődtünk, mivel egy olyan fiatal fiút kellett találni a szerepre, akinek nem gond csókolózni Gállfival vagy meztelenül mutatkozni. „Érdekes módon egy gimnáziumból három fiatalember mondta, hogy ilyen szerepet nem játszanának el. Megértem őket, még csak 17 évesek voltak”- beszélt az ötszáz fiú átválogatásának nehézségeiről a rendező, majd hozzátette: „az egyik rádió meleg műsorában is közzétettünk egy hirdetést, hogy jelentkezzenek egy meleg fiú szerepére, de senki sem jelentkezett."

"Az egész országon átívelő keresés" után találtak két fiút, akik mindketten alkalmasak voltak a prostituált szerepére. A próbafelvételek után két táborra szakadt a stáb: az egyik, Gálffi László által vezetett csoport Szabó Dávidot tartotta alkalmasnak a szerepre, míg a másik csoportot egyedül a rendező alkotta. Végül a rendező bízva Gálffi megérzésében, Szabó Dávid mellett döntött, aki az Operett Színház társulatának a tagja, jelenleg a Rómeó és Júliában Mercutióként láthatjuk. ”Hihetetlenül szerencsések voltunk, hogy a Dávid olyan természetesen viselkedik a kamera előtt - mondta erről a rendező. - Azért is furcsa, mert az Operett Színház színjátszásáról nem az jut az ember eszébe, hogy meg lehet vele élni a vásznon.”

És hogyan lehet összeegyeztetni a művészfilmet és az operettet?, kérdeztük Szabó Dávidot. „Imádom a showt, a zenét, a táncot, de ezek ellenére nagy művészfilm rajongó vagyok. Ezzel a filmmel egy nagy vágyamat teljesítettem”.

Állati érdekes volt

A szereplőválogatásra így emlékszik vissza: „Állati érdekes volt, mert amikor a Színész Kamara elnökétől megkaptam az oklevelem, szólt, hogy van egy válogatás, nézzem meg. Később kiderült, van már valaki a szerepre, de szerencsére őt felvették színész szakra a Színház- és Filmművészeti Egyetemre” (ráadásul Gálffi László osztályába). Az elején még nem tudta, milyen szerepet szánnak neki, „bár a szöveg sugallta”, viszont „a második fordulóban már elbeszélgetett velem a szereppel kapcsolatban Esztergályos Karcsi: a melegségről, az emberi kapcsolatokról, érzelmekről, hogy mit lehet megtenni pénzért. Szerintem ez a beszélgetés döntött mellettem.”


Nézze meg képeinket!

„Nagyon nehéz egy ilyen súlyos szereppel kijönni, sokkal egyszerűbb lett volna a Tenkes kapitánya felújított verziójával”- mondta a szerepéről Szabó Dávid, majd arról beszélt, mennyit dolgoztak a szerepén: „sokszor átbeszéltük a rendezővel, miről szól a szerep, ugyanis a filmben az érzelem a lényeg. Nagyon tetszett a figurámban, hogy szélsőséges érzelmeket kell megmutatnom: hol férfit kell csókolni, hol nőt, de van, hogy egy hétköznapi srácként dugom a barátnőm a kanapén”.

A Férfiaktból a nézőknek bemutatott tíz perces részben nagy hangsúlyt kapott a testiség, nemiség megjelenítése, erről kérdeztük Esztergályost, aki elmondta: „A szexjelenetek forgatásával előzetesen mindig nagy izgalom van, de a jelenetben ez már megszűnik”. A fiatal színészt többször mutatják teljesen meztelenül, ami őt nem igazán hozta zavarba: „Azért elsőre elég kellemetlen volt levetkőzni a stáb előtt, de nem ijedtem meg, mert ez csak egy szerep”. Úgy gondoltam, ha Gálffi Lacinak nincs félelme, akkor nekem miért legyen.”

„Amikor megnéztem a filmet, azt gondoltam, zseniális alkotás, hihetetlen művészi." - mondta Szabó, és hogy ezalatt mit ért pontosan? "Erre a filmre nem kell bemennie mindenkinek, mert nagyon nehéz." A Férfiaktot várhatóan októberben mutatják be.