Jön minden idők tizenharmadik legrosszabb filmje!

2007.04.19. 12:05
Mark Wahlberget megszívatják, ezért lövöldöznie kell, míg Will Ferrelt egy narrátor kergetné halálba. Persze most sem spoilerezzük le a heti filmpremiereket, csak annyit árulunk el, hogy a Bazi nagy film című paródiának szánt mozi lesz a legrosszabb a héten: még az előzetesébe sem sikerült poént illeszteni.

Faterok motoron

Elképzelhetetlen, mit szeretnek az emberek azon, ha ötvenéves színészek szűk bőrnadrágban motorozni kezdenek, de a film már 170 millió dolláros bevételnél tart, és hetedik hete van fent az amerikai tizes toplistán. Az IMDb látogatói 6,1-et adtak rá, ami nem rossz, a Rotten Tomatoes csak siralmas 17 százalékot. Nem tudjuk eldönteni, minek higgyünk, a tréler alapján egy olyan vígjátékot várunk, amiben saját magukat röhögik ki a színészek, akik közül egyedül John Travolta számít a jobb kategóriákban. A Télaput többször alakító Tim Allen, vagy az Eddie Murphy-klón Martin Lawrence mellett, a Született feleségekbeli Lynette férje, William H. Macy a negyedik (őt imádtunk anno a Fargóban). A négy középkorú, megállapodott, kisvárosi családapa úgy dönt, a frissen vásárolt choppereken nekiindulnak életük legnagyobb kalandjának, de egy kis új-mexikói bárban egy igazi motoros bandával akadnak össze. A filmben eredetileg Hells Angels lett volna a rossz motoros banda, de elálltak az alkotók ettől, miután látták, hogy a híres motoros csoport bepereli a Disney-t. A Faterok motoron legnagyobb hírességei valószínűleg az amerikai chopperszerelők valóságshowjából ismert idős és ifjabb Paulie, akik Orange County néven építenek hihetetlen motorokat. A Szellemlovashoz hasonlóan ebben a motorosfilmben is feltűnik a Szelíd motorosok legendás alakja, Peter Fonda.

Felforgatókönyv

A napokban olvastuk a Roziamoziban blogon, hogy Amerikában Will Ferrell egy kaptafára készülő forgatókönyvein röhögcsélnek az internetezők. Erre a legjobb választ adta legújabb, teléjesen eredeti filmjével, aminek ráadásul minden lendületét a forgatókönyve adja. Az eddig főként idióta vígjátékokban, és egy Woody Allen-moziban bizonyító Will Ferrelt ezért az alakításáért Golden Globe-ra jelölték, de mivel nem nyerte meg, az Oscaron sírva énekelte, hogy a komikusok soha nem számíthatnak díjra. Pedig a kritikák szerint nagyon jó a szerencsétlen adóellenőr szerepében, akiről egy női hang beszél folyamatosan. "Még nem sejtette ekkor, hogy ez okozza közeli halálát" - mondja a film huszadik percében a narrátor úgy, hogy a főszereplő is meghallja. Unalmas életének vége nem is zavarná, de előtte szeretett bele a Titkárnőben és a Donnie Darkóban befutott Maggy Gyllenhaalba. Mindeközben az írónő, akit a smink nélkül szereplő Emma Thompson alakít, tíz év tervezés után elkezdi írni regényét, aminek a főszereplőjét szintén Haroldnak hívják, és akire tragikus halál vár.

A Szörnyek keringőjéért Arany Medvét és az Én, Pán Péterért Golden Globe-ot szerző rendező, Marc Forster megint nem hibázott: a Rotten Tomatoes 74 százalékot adott, míg az IMDb látogatói 7,8-ra értékelték, a 38 millió dollárból készült film már decemberben behozta a költségvetését.

Az emigráns

Márai Sándort a kilencvenes években fedezte fel újra a magyar irodalom, mivel a szerző nem akarta, hogy a rendszerváltás előtti Magyarországon bármi is megjelenjen tőle. Azóta viszont sorozatban jelennek meg a kötetei és politikailag is próbálják kisajátítani. Bács Ferenc az idősödő, míg Welker Gábor a fiatal Márai Sándort alakítja a San Diegóban és Magyarországon forgatott filmben, míg a feleséget Gyöngyössy Katalin. A 84 éves házaspár távol hazájuktól, San Diegóban él, ahol senkit sem ismernek. Hatvankét éve élnek együtt, ebből több mint negyven évet emigrációban.

A Márai Naplójának 1984-től 89-ig tartó részéből írt forgatókönyvet a Dárday István-Szalai Györgyi páros rendezte. Az olasz-magyar koprodukció 315 millió forintból készült, és a filmszemlén nekünk is tetszett: "Az öregedéssel, a betegséggel és a halállal való szembenézés traumája mellett az író ráébred arra, hogy az emigrációja zsákutca volt, aztán öngyilkos lesz. A film épp attól működik, hogy a Jutalomutazásról ismert dokumentumfiles páros kreálta: életszerű jelenetek, elviselhető belassultság jellemzi. És a rendezőpáros bátran bevállalja azt a kimondatlan igazságot is, hogy Márai egy pozőr volt."

Orvlövész

Mark Wahlberg a Boogie Nights című filmmel lett érdekes Hollywoodban, majd az Olasz melónál kiderült, hogy főszereplőként is képes tömegeket bevinni a mozikba, ezért már készül a Brazil meló, míg Scorsese Téglájában a szakma is elismerte a Golden Globe- és Oscar-jelöléssel. Most Bob Lee Swagger mesterlövészt alakítja, aki egy bevetés után leszerelt. Ahogy az ilyen filmekben lenni szokott, még egy utolsó akcióra felkérik, és mivel az elnököt kell megvédenie, ezért segít. De valami félrecsúszik, így bosszúhadjáratba kezd. A történet eléggé hasonlít a Bourne-rejtélyre vagy a Profira, de a visszajelzések alapján nem lesz olyan jó, bár sok kritikus szerint csak Mark Wahlberg, fehérneműmodellből lett Oscar-jelölt színész menti meg a hatvanmillió dolláros költségvetésű filmet. A profi mesterlövész szerepét eredetileg Keanu Reevesre osztották, sőt, a gonosz szerepére még Eminem is esélyes volt.

A Halálos fegyverek fekete zsaruja, Danny Glover próbálja meg átverni a furfangos Wahlberget, miközben segítségére a World Trade Centerben és a Bábelben is rendőrt alakító Michael Pena lesz. Az előzetest látva kisülhet belőle egy közepesen jó akciófilm, amiben inkább több jó akciójelenet van, bár a Leon a profi, és a Sakál napja óta úgy gondoljuk, néha izgalmasabb egy precízen célbataláló hős, mint a klisékkel felturbózott pörgés.

Bazi nagy film

Két gyors adattal kezdenénk, amikkel nem szeretnénk elvenni senkinek a kedvét ettől a valószínűleg szórakoztató filmtől: IMDb-n a nézőktől két pontot kapott, a Rotten Tomatoes-on pedig két százalékot. Ezzel minden idők tizenharmadik legrosszabb filmje lett. Mi nem csodálkozunk, mert az előzetes is borzalmas. Ezek ellenére a húszmillió dollárból leforgatott paródia már a nyitó hétvégéjén szinte behozta ezt az összeget. Az eredetileg Epic Movie-nak nevezett film itthon a roppant ötlettelen Bazi nagy film címén kerül a mozikba, pedig az angol cím visszaadjaa lényeget: itt a hosszú, több részes filmekbe rúgnak az alkotók. Előző filmjükben, a Date Movie-ban a romantikus filmekkel tették meg ugyanezt. A Scary Movie forgatókönyvírói ezúttal a Karib-tenger kalózaiból, Paris Hiltonból, Harry Potterből, Supermanből, a Narnia krónikájából és a Csillagok háborújából próbálnak viccet csinálni (bővebb lista itt).

Bajnokok


Itt egy majdnem mai film egy majdnem cseh történetről. Végre. Karel, a kocsmatulajdonos nem tudja, hogy felesége Zdena a buszsofőr Milanért rajong a határmenti kis cseh faluban. De nem is ez a szál fontos az elsőfilmes Marek Najbrt mozijában, a lényeg, hogy a kilátástalan sorsú embereket majdnem összekovácsolja a kocsma rozoga tévéjéből követhető cseh jéghokicsapat világbajnoksági döntője. A falu alkoholistája, Bohous ráadásul egy áramütés következményeként előre megérzi az eredményt.

A három cseh Oroszlán díjjal is kitüntetett mozi (kritikusok díja, vágás és színészek) Athénban Fipresci-díjat kapott. A társadalmi vonala ellenére is szórakoztató film a Karlovy Vary fesztiválon debütált, és itt azért is aratott nagy közönségsikert, mert ez 2004-ben az EB döntője alatt zajlott, és a csehek legalább a vásznon nyertek. A magyar mozikba most kerül.