A mandátuma lejár, mégis a Filmarchívum igazgatója marad

2008.10.28. 16:07
2006-ban vitatott körülmények között hosszabbították meg a Nemzeti Filmarchívum igazgatójának megbízatását. Ez idén novemberben jár le, Gyürey Vera mégis marad. A minisztérium szerint azért, mert a régi magyar filmek jogairól szóló tárgyalások még mindig nem zárultak le. A várakozás alatt a filmek olcsó dvd-n árasztották el a boltokat, ezzel a filmjogok elértéktelenedtek.

Idén november végén jár le a Nemzeti Filmarchívumot vezető Gyürey Vera megbízatása, miután a mandátumát 2006 májusában 2,5 évvel meghosszabbították. A rendező Szabó István felesége mégis a helyén maradhat. Ezt az Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar filmvagyonról szóló tárgyalások elhúzódásával indokolja.

„Mivel meglehetősen nehéz lenne egy bonyolult tárgyalási folyamat közepén vezetőt váltani, az álláspontunk az, hogy az szolgálja a filmes szakma érdekeit, ha a tárgyalások lezárásáig ugyanaz a vezetés folytatja ezt a munkát, aki elkezdte" - közölte Szél Felícia, az OKM sajtóreferense.

Év végére rendeződne?

„A tárgyalások jelenleg jó ütemben folynak a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, a tervek szerint még idén lezárulnak, és eredményt hoznak” – tette hozzá. A 87 előtti magyar filmek forgalmazási jogait különben már négy évvel ezelőtt megítélték a Filmarchívumnak, de az átadásra azóta sem került sor, bár egy hónapja újra megítélték a jogokat az intézménynek. A várakozás négy éve alatt a Dialóg stúdió a régi magyar filmekkel olcsó dvd-k formájában elárasztotta a piacot.

"Gyürey vezetése jó azoknak, akik a dvd-kkel a zavarosban halásznak - nyilatkozta az Indexnek név nélkül egy bennfentes. - Így azt remélik, hogy a jogok a halogatott átkerülés után sem kerülnek át teljesen."

Az igazgatónő a 80-as évek óta dolgozik az archívumban, és a 90-es években került az intézmény élére. A mandátuma utoljára 2005-ben járt le. Akkor az erre 2006. május 11-én kiírt pályázatot tizenkét nappal később visszavonták, és Gyürey megbízatását 2,5 évvel meghosszabbították. Bozóki András akkori kultuszminiszter később azt állította, hogy Szabó István közbenjárására Gyurcsány Ferenc személyesen adott erre utasítást. Szabó István filmrendező ezt viszont tagadta.

Érdekes még, hogy a pályázat kiírását már 2006-ban is halasztották, akkor a filmtörvény folyamatban lévő módosítására hivatkoztak.