Schell Judit és Cserhalmi György a kritikuskedvenc

2006.01.30. 17:19
A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában.
A filmkritikusok a MÚOSZ által 1962-ben alapított B. Nagy László-díjával Jeles Andrást jutalmazták a József és testvérei című filmért. Az Életmű-díjat - amelyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel - Kovács András vehette át. A legjobb rendezés díjával Mundruczó Kornélt tüntették ki a Johanna című filmért.

A legjobb első film díját Vranik Roland a Fekete kefe, a legjobb kisjátékfilm díját Kenyeres Bálint a Before Dawn című filmért, a legjobb dokumentumfilm díját Balog Gábor, illetve Hajdú Farkas-Zoltán Az árulásról című alkotásért kapta.

A legjobb operatőr díját Nagy András kapta a Johanna és A fény ösvényei című filmek fényképezéséért; a legjobb kísérleti filmnek felajánlott díjat Kardos Sándor nyerte el a Résfilm című munkájáért.

A legjobb férfi főszerep díját Cserhalmi Györgynek Az igazi Mikulás című filmben nyújtott alakításáért ítélték oda, a legjobb női főszerepért felajánlott díjjal Schell Juditot jutalmazták a Csak szex és más semmi című filmért.

A legjobb férfi epizódista Bertók Lajos lett A porcelánbabáért; a nők között ugyanezt a díjat Csákányi Eszternek ítélték oda Az igazi Mikulásért.

A 2006. évi Árvai Jolán-díjjal Salgó Zoltán technikai rendező-rendezőasszisztenst, valamint - posztumusz - Békés József dramaturg-szerkesztőt jutalmazták. A 2002-ben alapított elismerést olyan filmkészítőknek ítélik oda, akik nem részesülhetnek művészeti díjban, de a filmalkotás során kiemelkedő munkát végeznek. Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának 2002-ben elhunyt alapító tagja számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett.