Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Schell Judit és Cserhalmi György a kritikuskedvenc

2006.01.30. 17:19
A tavaly bemutatott alkotásoknak megítélt Magyar Filmkritikusok Díjait és az Árvai Jolán-díjat hétfőn adták át Budapesten, a Magyar Sajtó Házában.
A filmkritikusok a MÚOSZ által 1962-ben alapított B. Nagy László-díjával Jeles Andrást jutalmazták a József és testvérei című filmért. Az Életmű-díjat - amelyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel - Kovács András vehette át. A legjobb rendezés díjával Mundruczó Kornélt tüntették ki a Johanna című filmért.

A legjobb első film díját Vranik Roland a Fekete kefe, a legjobb kisjátékfilm díját Kenyeres Bálint a Before Dawn című filmért, a legjobb dokumentumfilm díját Balog Gábor, illetve Hajdú Farkas-Zoltán Az árulásról című alkotásért kapta.

A legjobb operatőr díját Nagy András kapta a Johanna és A fény ösvényei című filmek fényképezéséért; a legjobb kísérleti filmnek felajánlott díjat Kardos Sándor nyerte el a Résfilm című munkájáért.

A legjobb férfi főszerep díját Cserhalmi Györgynek Az igazi Mikulás című filmben nyújtott alakításáért ítélték oda, a legjobb női főszerepért felajánlott díjjal Schell Juditot jutalmazták a Csak szex és más semmi című filmért.

A legjobb férfi epizódista Bertók Lajos lett A porcelánbabáért; a nők között ugyanezt a díjat Csákányi Eszternek ítélték oda Az igazi Mikulásért.

A 2006. évi Árvai Jolán-díjjal Salgó Zoltán technikai rendező-rendezőasszisztenst, valamint - posztumusz - Békés József dramaturg-szerkesztőt jutalmazták. A 2002-ben alapított elismerést olyan filmkészítőknek ítélik oda, akik nem részesülhetnek művészeti díjban, de a filmalkotás során kiemelkedő munkát végeznek. Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának 2002-ben elhunyt alapító tagja számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!