Mellette Nicholson is csak egy nagybácsi

2008.08.07. 11:03
Három hét késéssel végre mi is láthatjuk A sötét lovagot. Michael Caine mellett a külföldi kritikusok is agyondicsérik a filmet, a hazai forgalmazók is csak egy 2007-es francia vígjátékot mertek bevállalni ezen a héten.

A sötét lovag

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Az alaphelyzet a régi: a Holló-sminkes Joker (Heath Ledger), lángba akarja borítani Gotham utcáit, a denevérjelmezes őrült (Christian Bale) meg inkább megtisztítaná a bűntől. A 185 millió dollárból chicagói, londoni és hongkongi helyszíneken forgatott A sötét lovag mégis megdöntött minden eddigi rekordot: már a június 18-i bemutatót követő hétvégén 158 milliót kaszált Amerikában, és azóta átlépte a 400 milliós határt is (a nemzetközi jegyeladásokat számítva a teljes bevétele 603 millió dollár). Az IMDb-n 9,3 ponton áll, megfosztva ezzel A remény rabjait a legjobb film címtől a 250-es toplistán. Az új Batmant a nézők mellett a kritikusok is imádták (94 százalék a Rottentomatoeson): a Los Angeles Times Christopher Nolan és Jonathan Nolan forgatókönyvét dicsérte, náluk több elismerést csak Heath Ledger alakítása kapott. "Ledger ezzel a filmmel legalább akkora színésszé vált, mint Marlon Brando" - írja az Entertainment Weekly. "A festett arcú Heath Ledger aprólékosan kidolgozott játéka egyszerre vicces és félelmetes" - áradozik a Chicago Tribune, a Toronto Star kritikusa meg már most odaítélné a színésznek az Oscart. Nolannek meg rögtön kettőt, a legjobb rendezésért és a legjobb filmért. A Bruce Wayne inasát játszó Michael Caine egyébként korábban nem ismerte Heath Ledgert, de a Joker-jelmezes színész annyira lenyűgözte őt az első közös jelenetükben, hogy elfelejtette a szöveget. "Kedveltem a régi Jokert is - nyilatkozta a Caine -, de Ledger őrült pszichopatájához képest Jack csak egy bohóc, egy gyilkos kedvű, öreg nagybácsi." Érdekesség, hogy a Batman: Kezdődik! sikere után Robin Williams, Paul Bettany és Adrien Brody is Joker akart lenni, Harvey Dent szerepére pedig sokáig Matt Damon és Hugh Jackman volt esélyes.

Csak egy csók

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Megvan a következő hétvégi bevételi lista negatív rekordere: a Budapest Film részéről Joker ámokfutásához hasonló őrültség volt az új Batmannel egyszerre indítani egy 2007-es francia romkomot. A Csak egy csók írója, rendezője és főszereplője is Emmanuel Mouret, aki a mese a mesében trükköt bevetve az emberiség örök problémáját boncolgatja: nem létezik barátság férfi és nő között, mert az egyik fél mindig többet akar. A velencei filmfesztivált, Hongkongot és Karlovy Varyt is megjárt vígjátékról csak egy duplakritika van a Rottentomatoeson: a Reeling Review férfi munkatársának bejött a film ("Mouret jó arányban keveri a humort és a romantikát"), a nőnek viszont nem ("Ez a film csak a bostoni francia filmnapokra jó, ahol minden alkotásban a szexről beszélnek"). A nézők mindenesetre szerették a filmet: jelenleg 7,1 ponton áll az IMDb-n.