Jackie Chan megint részeges

2008.09.25. 00:55
Rekordmennyiségű új filmet láthatunk a héten a magyar mozikban. Jackie Chan és Jet Li rutinból nyomta le a Tiltott Királyság akciójeleneteit, Liv Tyler meg egy Elhagyott szobába oltott Halloweenben szerepel. A franciáktól zsarufilmet, a dánoktól hentes-vígjátékot láthatunk a Moziünnepen.

A Tiltott Királyság

Megint részeges a karatemester

Aki arra vár, hogy az 54 éves Jackie Chan talicskával meg gólyalábbal csapja fejbe a mátrixosan belassítva kungfuzó Jet Lit, az könnyen csalódhat. A Tiltott Királyság igazi főszereplője a modern világból az ősi Kínába csöppent kölyök (Michael Angarano). Az 55 millió dollárból eredeti kínai helyszíneken forgatott film április óta 100 milliós bevételre tett szert, az IMDb-n 7 pontot kapott, a Rottentomatoeson 64 százalékot. A kritikusok mind elismerik, hogy nem egy művészfilmről van szó, itt a látványvilág és a bunyó a lényeg. A San Francisco Chronicle munkatársa például ezt írta: "Nem tudtam ellenállni a filmnek, de főleg azoknak a 12 éves fiúknak jön majd be, akiknek a szülők nem engedték megnézni a Kill Billt." Azért akadt fanyalgó is, a Globe and Mail szerint "sajnos Jackie Chan és Jet Li rutinból nyomta le a verekedéseket", és a Los Angeles Times szerint is sokkal többet lehetett volna kihozni a két akciósztár közös filmjéből.

Hívatlanok

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Liv Tyler még a Hulk előtt leforgatott egy horrort, amiben a szellemé vált korábbi lakók ijesztgetik őt és a barátját (Scott Speedman) egy öreg házban. Ez már volt Nicole Kidman Más világában is, ezért az elsőfilmes rendező, Bryan Bertino máshonnan is lopott: Liv Tyler ugyanolyan kétségbeesett, mint Kate Beckinsale volt az Elhagyott szobában, a kísértetek meg a Halloween-filmek maszkos gyilkosára hasonlítanak. A 10 milliós költségvetésből készült Hívatlanok 21 millióval nyitott a májusi premierje után, azóta 59,4 milliós összbevételnél jár. Az IMDb-n 6,5 pontot kapott, a Rottentomatoeson viszont csak 43 százalékot. "Bryan Bertino első rendezése csak gyenge paródiája a 70-es évek exploitation filmjeinek"- írja a Newark Star-Ledger. Az Entertainment Weekly kritikusa azért talált jót is a filmben: "baromság az egész, de a rendező az első néhány jelenetben tényleg félelmetes atmoszférát teremtett".

MR 73

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Olivier Marchal elkészítette a harmadik zsarufilmjét is, bár ebben nincsenek akkora sztárok, mint Depardieu volt a 36-os körzetben. Az MR 73 főszereplője a francia noir-ok szokásos figurája, az alkoholista, láncdohányos nagyvárosi rendőr (Daniel Auteuil), akinek egy dögös lányt kell megvédenie a frissen szabadult sorozatgyilkostól. Az ötvenéves rendező, Olivier Marchal most is maga írta a forgatókönyvet (ő amúgy rendőr volt mielőtt beszippantotta volna a filmipar, még a szolgálati évei alatt kezdett krimikben szerepelni, és krimisorozatokat írni). A Hannibalra emlékeztető MR 73 viszont nem ért el olyan jó átlagot az IMDb-n, mint a korábbi filmjei, csak 6,3 ponton áll. A címben szereplő MR 73 egyébként annak a forgótáras Manurhin pisztolynak a neve, amit a francia rendőrség elit osztagai használnak.

Zöld hentesek

Ne akard tudni, miből készült!

A skandináv filmdömping új darabjában a Casino Royale vérzőszemű kártyása, Mads Mikkelsen komplexusos hentest alakít. Annyira jól, hogy Fantasporto díjat is kapott érte, a film pedig besepert másik hatot mellé. A Zöld hentesek című dán vígjáték alappoénja, hogy a főszereplő boltjában a legnépszerűbb biotermék emberhúsból készül. Ez 7,1 pontot ért az IMDb-n és 65 százalékot a Rottentomatoeson. "Lehet, hogy Dániában nincsenek Coen-testvérek, de van egy Anders Thomas Jensenjük, és ez bőven elég!" istenítette a rendezőt az Arizona Daily Star. A New York Daily News szerint viszont a Zöld hentesek "lehetett volna sokkal sötétebb és sokkal viccesebb is". Most már tényleg csak egy finn horror hiányzik a hazai mozikból, és teljes a skandináv paletta.

A zóna

Az igazság odaát van

A mexikói Rodrigo Plá 91-ben még second unit rendező volt, 2001-ben rövidfilmmel nyert díjakat, a Faun labirintusa Oscar-esője viszont számára is meghozta a lehetőséget, hogy sztárrendező lehessen, mint Guillermo del Toro vagy a Bábelt jegyző Ińárritu. A Zóna egy betonfallal körülvett paradicsom Mexikóváros nyomornegyedében, ahol úszómedencés-golfpályás palotákban élnek a gazdagok. Mikor három lecsúszott fiatal átmászik a falon, és fosztogatni kezdenek odaát, a helyiek kettőt lelőnek közülük, a harmadik után pedig kíméletlen hajtóvadászat indul. Az Ütközésekhez hasonló Zóna összesen hét díjat nyert, többek között Velencében, Torontóban és Cartagenában, és 7,3 ontot kapott az IMDb-n.

Ben X

Mindig csak azon jár az esze

Elsősorban World of Warcraft rajongóknak ajánljuk Nic Balthazar, az elsőfilmes belga rendező drámáját. Másodsorban meg azoknak, akik általánosban mindig terrorizálták az iskola lúzerét. A Ben X főszereplője egy autista srác (Greg Timmermans), aki a valóság elől egy képzelt világba, az ArchLord nevű, online számítógépes játékába menekül. Ahol még a szerelem is megtalálja, egy játékfüggő lány (Laura Verlinden) személyében. A Ben X az IMDB-n 7,7 ponton áll, a Rottentomatoeson pedig 65 százalékot kapott. "Erős kezdés egy ígéretes rendezőtől" - írja a Sky Movies, a This is London szerint viszont "nagyon nyakatekert a cselekménye, és rossz a vége" A montréali és Palm Springs-i filmfesztiválokon hat díjat bezsebelt dráma érdekessége, hogy a számítógépes játékban játszódó részeket úgy vették fel, hogy a játékosok a rendező utasításai szerint irányították a karaktereiket.